Tekst Martin Zijlstra, kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 50 seconden

Loopgravenstelsel aangelegd in Litouwen

Militairen van de NAVO-missie enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen zijn bezig met de aanleg van een loopgravenstelsel in Rukla. De infanterie gaat er binnenkort voor het eerst mee oefenen.

De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat een netwerk van diepe geulen nog steeds essentieel is, en niet alleen een herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Loopgraven maken het mogelijk om te schuilen voor vijandelijk vuur en men kan zich ongezien verplaatsen.

De Nederlandse genist, luitenant Vincent, van 2nd Battle Coy Multinationale Battlegroup vertelt dat hij eerst een en ander moest leren voordat hij met zijn Belgische collega’s aan de slag kon. “Ik moest een handboek uit 1954 gebruiken.”

De genisten hebben op een oefenterrein in het bos over een flinke lengte zogenoemde zigzaggen gegraven, met aan de rand zorgvuldig gecamoufleerde waarnemingsposten. “Als we klaar zijn gaat de infanterie er mee oefenen.” Om te voorkomen dat komende aflossingen nog een keer het wiel moeten uitvinden, gaan alle opgedane kennis en ervaringen naar het Kenniscentrum Genie in Vught.

Bron: Defensie. Foto: Phil Nijhuis

x
leestijd: +/- 50 seconden

Krijgsmachtbrede beëdiging in Haagse binnenstad

Op het Haagse Spuiplein leggen 48 reservisten van verschillende krijgsmachtdelen morgen de eed of belofte af. Het is pas de tweede keer dat dit bij reservisten gebeurt.

De plechtigheid vindt plaats tussen 11:00 en 12:30 uur, ten overstaan van defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat en de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots. De reservisten komen van het Korps Nationale Reserve, de Groep Luchtmachtreserve, Defensity College, 1 Civiel-Militaire Interactie Commando en de Koninklijke Marechaussee.

Militairen en burgerambtenaren worden, wanneer ze bij Defensie in dienst treden, beëdigd. Daarbij zweren zij trouw aan de koning, gehoorzaamheid aan de wetten en voor de militairen onderwerping aan de krijgstucht. Reservisten zetten zich naast hun civiele baan of studie in voor de krijgsmacht en krijgen veelal bewakings- en beveiligingstaken. Er zijn ook specialisten op het gebied van bijvoorbeeld wegen- en waterbouwkunde, cyber of juridische zaken. Ze kunnen ook, vrijwillige basis, ingezet in het buitenland. Dat gebeurde eerder al in Afghanistan, Mali, Israël en Syrië.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Frankrijk doet mee met aanschaf mijnenjagers

De defensieministers van Frankrijk, Nederland en België hebben afgesproken dat Frankrijk aansluit bij de gezamenlijke aankoop van nieuwe mijnenjagers.

Defensieminister Kajsa Ollongren vindt dit besluit “hartstikke logisch”, omdat de drie landen dan gezamenlijk de kustlijn kunnen verdedigen met daaraan een aantal belangrijke havens. De bewindsvrouw ziet daarnaast in voordelen voor de marine in de samenwerking met een groot land als Frankrijk.

Nederland en België hebben twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen in bestelling. Als eerste werd begin dit jaar de voor onze zuiderburen bestemde Oostende te water gelaten. Aan het einde van deze maand wordt de tewaterlating van de Vlissingen verwacht, het eerste schip voor de Nederlandse marine.  Op de foto een model hiervan.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 40 seconden

Pentagon opent website over UFO's

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een website gelanceerd om burgers te informeren over Unidentified Aerial Phenomenon (UAP’s). In de volksmond beter bekend als UFO's.

De site deelt in eerste instantie tot op heden gedane waarnemingen en achtergrondinformatie. In de toekomst kan de site ook gebruikt worden door Amerikaanse burgers? om waarnemingen te melden.

UAP's krijgen in Amerika veel aandacht omdat militaire vliegers regelmatig onbekende objecten waarnemen. Naar aanleiding hiervan gaf het Amerikaanse Congres Defensie de opdracht een groot onderzoek te doen/starten. In de zomer van 2021 verscheen het eindrapport waaruit bleek dat veel waarnemingen niet verklaard konden worden. Er waren ook geen bewijzen gevonden voor de aanwezigheid van buitenaardse wezens, maar dit kon evenmin worden uitgesloten. Wel is duidelijk dat dergelijke objecten mogelijk een risico kunnen opleveren voor de vliegveiligheid of de nationale veiligheid.

x
leestijd: +/- 45 seconden

CV90 simulatoren in Litouwen

De TACTIS-simulatoren van de landmacht staan deze week in Litouwen om de bemanning van het CV90-infanteriegevechtsvoertuig te trainen onder zeer realistische omstandigheden. Er kan gewerkt worden aan individuele 'drills' en geoefend worden met opdrachten tot aan compagniesniveau.

De ‘TACTische Indoor Simulator’ kan bovendien de vaardigheden van de bemanningsleden registreren en evalueren. Volgens teamleider adjudant Robbie is het goed dat de militairen urenlang kunnen oefenen en fictief ‘hulzen kunnen maken’. Met die term wordt het schieten met het 35 mm kanon bedoeld, wat nog al wat vraagt van de schutter vraagt. “Dat gaat via veertien knoppen op het stuur. Daarbij komt het aan op spiergeheugen, anders is je tegenstander je te snel af.” Volgens Robbie worden de militairen snel beter dankzij de simulator. “Het leerlingvolgsysteem legt alle sessies vast. Heel handig voor de eenheid, want zo is duidelijk te zien wat er goed gaat en welke zaken extra aandacht nodig hebben.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Gegevens 120.000 oud-militairen online gezet

Het Nationaal Archief heeft de Staten van Dienst van ruim 120.000 voormalig militairen, geboren tussen 1900 en 1920, openbaar gemaakt. Hiervoor heeft de afdeling Informatiebeheer van Defensie circa 4.800 archiefdozen met papieren dossiers doorgespit. De zeshonderd meter archiefmateriaal staat inmiddels online op hun website.

De informatie over de militairen van de landmacht en marine is bijzonder, omdat ze in dienst waren tijdens de mobilisatie van 1939, de meidagen in 1940 en tijdens de Duitse bezetting. Het gaat onder andere om Engelandvaarders, personeel dat vocht tijdens de slag in de Javazee, de bezetting van Nederlands-Indië in 1942 en de bevrijding in 1945. En tevens om hen die vanaf 1946 werden ingezet om de orde te herstellen in het toenmalig Nederlands-Indië.

De inventarissen kunnen worden geraadpleegd via de internetsite van het Nationaal Archief. Het daadwerkelijk inzien van de documenten kan op locatie in Den Haag.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Commanders Coin voor soldaat

Uit handen van de commandant van 13 Lichte Brigade, brigadegeneraal Gert-Jan Kooij ontving soldaat Leon van 30 Natresbataljon gisteren de 'Commanders Coin' voor zijn kordate optreden bij een verkeersongeval begin dit jaar.

Leon was onderweg naar een training op de schietbaan toen hij tussen Deurne en Brakel getuige was van een ongeval. Hij reageerde adequaat en schakelde direct de hulpdiensten in en verzorgde een gewonde bestuurder. Omdat er meer voertuigen betrokken waren bij het incident, ontstond er al snel een chaotische situatie op de weg. De militair nam de touwtjes in handen en leidde het verkeer in goede banen.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 55 seconden

Britse minister van Defensie treedt af

Ben Wallace, de defensieminister van Groot-Brittannië, heeft zijn functie neergelegd. In zijn ontslagbrief zegt hij “te willen investeren in delen van mijn leven die ik heb verwaarloosd en om nieuwe kansen te verkennen.”

Premier Rishi Sunak heeft het ontslag aanvaard en Wallace geroemd omdat hij “voordat anderen dat zagen”, zag wat Vladimir Poetin werkelijk van plan was in Oekraïne. Ook zegt de Britse minister-president in zijn reactie dat de vastberadenheid van Wallace om Kiev wapens te bezorgen, voordat de Russen daadwerkelijk aanvielen, van grote invloed was op het vermogen van Oekraïne om zich tegen de invasie te verweren.

Wallace was een van de weinige defensieministers met een achtergrond als militair. Na zijn opleiding aan de beroemde militaire academie van Sandhurst, diende hij als luitenant en kapitein in Duitsland, Cyprus, Belize en Noord-Ierland. Hij werd in juli 2019 tot minister van Defensie benoemd door Boris Johnson. Ook in het kabinet van diens opvolger Liz Truss bekleedde hij die post, evenals bij het aantreden van het huidige kabinet.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 20 seconden

Compagnie in de West oefent op Bonaire

Militairen van 11 Koningscompagnie van de Luchtmobiele Brigade hebben deze week getraind op Bonaire, om maximaal voorbereid te zijn op eventuele inzet. De club is in het Caribisch gebied gestationeerd voor de rotatie als Compagnie in de West.

De militairen werden met hun voertuigen en materieel naar het buureiland gebracht aan boord van het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan. Bij het passeren van Fort Amsterdam brachten ze vanaf het schip een eregroet aan de gouverneur van Curaçao. Op Bonaire werden niet alleen de militaire basisvaardigheden onder tropische omstandigheden uitgevoerd, maar zetten de mannen en vrouwen van de compagnie zich ook in voor de lokale gemeenschap.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 40 seconden

Nieuw lid militaire kamer rechtbank Den Haag beëdigd

De rechtbank Den Haag heeft sinds woensdag een nieuw geüniformeerd lid voor de militaire kamer. Kolonel mr. Frans Kooloos is beëdigd en zal de komende vier jaar met twee collega’s rechtszaken in behandeling nemen waarbij militairen betrokken zijn.

Ons land heeft twee rechtbanken met een militaire kamer. Het bekendst is de militaire kamer bij de rechtbank Arnhem-Leeuwarden, die strafzaken en hoger beroep behandelt. Den Haag is verantwoordelijk voor de zogenoemde ‘ambtenaar-rechterlijke zaken’. Bijvoorbeeld als een militair zijn ontslag wil aanvechten. In Den Haag worden jaarlijks zo'n honderd van dit soort defensiezaken behandeld, meestal door een enkelvoudige kamer;  dat wil zeggen dat er één rechter aanwezig is. Complexere zaken of zaken waarbij specifieke militaire deskundigheid noodzakelijk is, komen terecht bij de meervoudige militaire kamer. Die bestaat uit twee burgerrechters en een militair lid. De marine, landmacht en luchtmacht leveren elk een militair lid.