Oudgedienden halen geld op voor goed doel

Ruim vijftig (oud-)geüniformeerden leggen deze week al roeiend 358 kilometer af voor het goede doel. Met deze uitputtingsslag tussen Maastricht naar Rotterdam vraagt de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC) aandacht voor PTSS.

‘Iemand in je omgeving kan PTSS hebben zonder dat je het weet’

Tekst: kapitein Jessica Bode | Foto’s: Richard Seijger

Met parcoursen van soms wel zestig kilometer per dag, fikse regenbuien, enorme winden, maar ook af en toe een zonnetje, is het einde letterlijk in zicht. Via onder meer Maastricht, Arnhem, Culemborg en Schoonhoven vaart de sloepenstoet morgen, onder de imposante Van Brienenoordbrug door, letterlijk de Rotterdamse Wereldhavendagen binnen. De club van 54 roeiers en zeker zestig ondersteuners is dan zeven dagen onderweg en heeft er morgen net zoveel kilometers opzitten als het aantal jaren dat het Korps Mariniers oud is.

Tussen 26 augustus en 2 september roeien 54 geüniformeerden 358 kilometer door Nederland, om geld op te halen voor het goede doel.
De reis tussen Maastricht en Rotterdam kende zonnige momenten, maar ook noodweer.

Risico’s

Met de groteske roeiactie langs verschillende dorpen en steden vragen de (oud-)mariniers en andere (oud-)geüniformeerden, zoals politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden, aandacht voor de mentale risico’s van hun vak. “Bewustwording van de gevaren van PTSS”, benadrukt één van de roeiers en oud-marinier Erwin Kok.

De 'Grande Finale’ is morgen tijdens de Rotterdamse Wereldhavendagen.

“Iemand in je omgeving kan PTSS hebben zonder dat je het weet. Je vindt misschien dat diegene soms gek reageert, maar wie weet wat erachter schuilgaat”, waarschuwt hij.

Uiteraard moet er ook geld opgehaald worden, steekt Kok niet onder stoelen of banken. De teller staat inmiddels op tienduizend euro. Om het streefbedrag te halen is er nog bijna zevenduizend euro nodig. “Voor onderzoek naar preventieve maatregelen en behandelmethoden, maar ook voor hulp op maat aan mensen die bijvoorbeeld een hulphond nodig hebben. Dat is duur, maar enorm levensveranderd. Hopelijk hebben de mensen wat euro’s over.”

Op sommige dagen wordt bijna zestig kilometer afgelegd. Een aanslag op het lichaam, maar het levert wel bijzondere beelden op.

‘Roeien heeft positief effect op mentale gezondheid’

Niet zo eenmalig

De DMRC begon in 2015 met een eenmalige actie van een handvol mariniers, door van Rotterdam naar Londen te roeien voor buddy’s met PTSS. Maar daar bleef het niet bij. Het resulteerde in een gelijknamige sloepenvereniging met inmiddels zes locaties, in onder meer Rotterdam, Roermond, Culemborg en Almere. Hier kunnen zij die PTSS of andere mentale klachten opliepen tijdens de dienst, eens per week contact zoeken met gelijkgestemden. "Een soort thuiskomen in een ongedwongen en sportieve setting", vult Kok aan.

Uit onderzoek blijkt dat roeien in teamverband een positief effect heeft op de mentale gezondheid', weet de oud-marinier te vertellen. “Roeien voor en door buddy’s.” Overigens hebben niet al de leden PTSS of andere mentale klachten. “Het zijn wel mensen met een zelfde soort achtergond die vanuit een geüniformeerde functie ervaringen delen. Mensen die aan één woord genoeg hebben om de ander te begrijpen.”

De roeiers doen het niet alleen. Er staan ook ruim zestig ondersteuners klaar voor onder meer voeding, medische hulp, de kampementen en logistiek. Ook vaart er continu een schip mee.

Nutteloos

Al hoeft er niet per se gesproken te worden. “Cliché, maar niets moet en alles mag. Veel mensen met het stressstroornis voelen zich niet begrepen, nutteloos. De stoornis drukt ze voor het gevoel naar de kantlijn van de samenleving. Bij onze roeivereniging kunnen ze even gewoon zichzelf zijn. Ze komen ‘thuis’. Ze worden gehoord."

Kleine bijdrage, groot verschil. Doneren kan via deze link