Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Primeur nieuwe Boxer-versie Australië

De Australische landmacht heeft voor het eerst CRV Boxer Pantservoertuigen ingezet inclusief koepel met daarin een 30 mm kanon, een Spike anti-tank geleide wapensysteem en een 7,62 mm mitrailleur.

De voertuigen kwamen in actie tijdens de grootschalige oefening Talisman Sabre 2023, waarbij ze vooral werden ingezet voor het uitvoeren van verkenningen. Deze Boxer met ‘tanden’ is afgeleid van het voertuig dat ook door de Nederlandse krijgsmacht wordt gebruikt. De typeaanduiding staat voor Combat Reconnaissance Vehicle; het is de vijfde subversie van de Boxer die is ontwikkeld door fabrikant Rheinmetall.

De Australische landmacht heeft 223 exemplaren van deze versie besteld. Eerder dit jaar bestelde ook de Bundeswehr ruim honderd Boxers in deze uitvoering.

Bron: Bundeswehr. Foto Mario Bähr

x
leestijd: +/- 15 seconden

Defensiejournaal op YouTube

Ruim zesduizend militairen lopers uit meer dan dertig verschillende landen trotseerden vorige week weer, wind en blaren op de Nijmeegse Vierdaagse. Dat leverde niet alleen het felbegeerde Vierdaagsekruisje, maar ook prachtige beelden op waar u dagelijks in het Defensiejournaal van kon meegenieten.

Even gemist? Alle afleveringen zijn nu terug te zien op het YouTube-kanaal van het Ministerie van Defensie: https://www.youtube.com/@defensie. Veel kijkplezier!

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 35 seconden

Nederlandse militairen verzorgen nieuwe inlichtingencursus in Afrika

Een door Nederlandse militairen gefaciliteerde inlichtingencursus in Afrika blijkt zo populair dat er een vervolg komt. De ‘UN Peacekeeping Intelligence, Surveillance and Reconnaissance’ moet de kennis van Afrikaanse inlichtingenofficieren naar een nog hoger niveau tillen.

De kwaliteit van inlichtingen tijdens VN-vredesmissies moet beter. Afrikaanse inlichtingenofficieren zijn vaak onvoldoende opgeleid voor het werk dat ze in een uitzendgebied moeten doen. Dat was de reden waarom de Nederlandse krijgsmacht sinds 2021 de ‘United Nations Military Peacekeeping Intelligence Course’ aan officieren in Kenia faciliteert en sponsort. Een opleiding die inmiddels ook in Tanzania wordt gegeven. 

De nieuwe cursus biedt een verdiepingsslag, waarbij de deelnemers de complete VN-inlichtingencyclus doorlopen. De opleiding wordt afgesloten met een tweedaagse oefening, waarin al de opgedane kennis samenkomt. Nederland deed op dit gebied veel expertise op in Mali.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Extra opvang voor 150 Oekraïners op kazerneterrein Weert

Op het voormalige Van Horne Kazernecomplex in Weert wordt een derde gebouw gereedgemaakt voor de opvang van Oekraïners.

Daarmee komen er honderdvijftig extra plekken beschikbaar. Dat aantal komt bovenop de circa 265 opvangplekken voor de Oekraïners die hier vanwege de oorlog in hun land al verbleven.

De gemeente Weert is met de terreineigenaar Horne Quartier ook een verlenging van de huurperiode overeengekomen, die eigenlijk in november zou aflopen. De opvanglocatie op het kazerneterrein kan nu in ieder geval tot eind 2024 openblijven.

“Er wordt in Limburg nog naar circa duizend opvangplekken voor Oekraïners gezocht”, verklaart burgemeester Raymond Vlecken.

x
leestijd: +/- 20 seconden

Nederlandse F-35 luistert Belgische nationale feest op

Een Nederlandse F-35 heeft tijdens de Belgische Nationale Feestdag van 21 juli in een demonstratievlucht laten zien wat de toekomst is van de Belgische luchtcomponent. Het Nederlandse gevechtsvliegtuig vloog over Brussel tijdens een militair defilé. Zo konden de inwoners de airpower van dichtbij aanschouwen.

Ook liepen, rolden en vlogen eenheden van de Belgische krijgsmacht in en boven de hoofdstad. Zij presenteerden zich aan koning Filip, die inmiddels tien jaar staatshoofd is. Bij die gelegenheid vlogen ook tien F-16’s in formatie over Brussel.

Bron: Belgische strijdkrachten. Foto: Adrien Muylaert

x
leestijd: +/- 55 seconden

Rusland verhoogt leeftijd dienstplicht naar dertig jaar

De maximale leeftijd voor dienstplicht in Rusland wordt wettelijk verhoogd van 27 naar dertig jaar. Wie een oproep krijgt, mag het land niet verlaten.

De Russische regering wil op die manier zijn leger in oorlogstijd versterken zonder een nieuwe grootschalige mobilisatie te hoeven afkondigen. Op dit moment kunnen Russen van achttien tot 27 jaar worden opgeroepen, maar vanaf komend jaar is dat achttien tot dertig jaar. Mannen in die leeftijdscategorie zijn verplicht om een jaar in het leger te dienen.

De nieuwe wet moet ook voorkomen dat dienstplichtige Russen naar het buitenland vluchten, iets wat veelvuldig is gebeurd sinds de inval van Oekraïne in februari vorig jaar. Zodra iemand een digitale oproep voor zijn dienstplicht heeft gekregen, geldt per direct een uitreisverbod.

De verhoging van de leeftijdsgrens duidt er volgens analisten op dat Poetin zich opmaakt voor een langdurige oorlog. Het Russische ministerie van Defensie wil daarom het leger uitbreiden van één naar anderhalf miljoen soldaten. Het voorstel moet overigens nog wel worden goedgekeurd door de Federatieraad (het Hogerhuis) en Poetin zelf, maar niemand twijfelt eraan dat dit zal gebeuren.

Bron: RTL Nieuws

x
leestijd: +/- 45 seconden

Luchtmachtcommandant presenteert visie

Precies honderd dagen na zijn aanstelling presenteerde commandant luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur deze week een visiestuk waarin hij de taken, focus, mindset en het DNA van de luchtmacht heeft beschreven.

In het veertien pagina tellende document ‘Vertrekpunt’ passeren tal van onderwerpen de revue zoals de financiën, de slagkracht van de NAVO en de verschillende scenario’s waar de luchtmacht mee te maken kan krijgen. Ook worst-case scenario’s, waarbij Nederland op enig moment betrokken zou raken bij een grootschalig conflict. “En ik stel mijzelf dan de vraag wat wij ontberen als we vanavond moeten vechten. En wat als we het gevecht langdurig moeten voeren? Waarop moeten we ons op korte termijn richten?”, reageert Steur.

Het is niet de eerste keer dat een commandant van een krijgsmachtdeel zijn visie presenteert. Eerder dit jaar maakte viceadmiraal René Tas van de Koninklijke Marine in zijn sailplan 'Vooruit' bekend hoe de marine de transitie naar de toekomst zal uitvoeren.

Bron: Defensie. Foto: Luitenant-generaal André Steur samen met zijn Amerikaanse collega Charles Quinten Brown (senior Airman Jason W. Cochran)

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Deel werkzaamheden in Dongen hervat

Luchtmachtpersoneel van 982 Squadron heeft in Dongen, op de dependance van het Logistiek Centrum Woensdrecht, een deel van haar werkzaamheden weer opgepakt. Die lagen sinds half juni stil, omdat gebouwen en faciliteiten te veel gebreken en achterstallig onderhoud vertoonden.

Inmiddels ligt er een plan van aanpak met verbeteracties, waarvan een deel al is uitgevoerd. Het plan moet ertoe leiden dat ook de overige taken weer zo snel mogelijk volledig kunnen worden uitgevoerd.

De gehele eenheid verhuist op termijn naar Vliegbasis Woensdrecht, waar het Logistiek Centrum Woensdrecht van de luchtmacht is gehuisvest.

Bron: Defensie