Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Met trots

Queer & Pride Amsterdam 2023 is afgelopen zaterdag officieel van start gegaan. Onze fotograaf Phil Nijhuis was erbij legde deze vlaggende militairen vast op de plaat. Een beetje zoals de monumentale foto na de bevrijding van Iwo Jima in 1945. Dit jaar duurt de Pride twee weken. Vanzelfsprekend waren ook militairen en de stichting Homoseksualiteit &Krijgsmacht present. Zaterdag 5 augustus is de apotheose met de Canal Pride, waaraan ook dit jaar een boot van Defensie meedoet.

Hondenbaan

Dierenfoto’s doen het altijd goed, dus gooien we er nog maar eentje in. Een militaire hondengeleider van het 45e Security Forces Squadron en zijn K9 trainen om snel in en uit een HH-60W ‘Jolly Green-II’-helikopter te komen. Dat gebeurde op Moody Air Force Base in Georgia. De eenheid, van Patrick Space Force Base (Brevard County, Florida), kwam om te oefenen met de 820e Base Defense Group. De foto is van kapitein Katie Tamesis. Vooral de snelle inzetbaarheid van de combinaties én het wennen aan het vliegen in een helikopter ligt aan de oefening ten grondslag. De naam K9 voor honden komt trouwens van het Engelse woord canine. Hiermee wordt de groep hondachtigen, ook bijvoorbeeld de wolf, aangeduid.

Lastpak

Nu we het toch over dieren hebben; voor Dutchbatters moet de inzet van muilezels ook een aha-erlebnis zijn. Een aantal observatieposten rond de enclave Srebrenica waren destijds niet of moeilijk bereikbaar met de YPR-rupsvoertuigen en dus ging de vracht per paard of muilezel naar boven. Duitsland zet deze lastdieren eveneens in en niemand minder dan Bundespresident Frank-Walter Steinmeier kwam een kijkje nemen bij de opleiding van de begeleiders. Hij kwam zo te weten dat het draagframe van de muilezels 45 kilogram weegt. Daaraan kan 120 kilo aan wapens, munitie en voedsel worden vastgemaakt. Carl Schulze, fotograaf van de Bundeswehr, legde het tafereel vast.

Vliegtuigparade

Een keur aan vliegtuigen paradeert op Andersen Air Force Base, Guam. Een droom voor de spotters. In vliegertermen heet dit vrij vertaald een olifantenoptocht (elephant walk). Meer dan 15.000 Amerikaanse en geallieerde troepen nemen deze weken deel aan diverse oefeningen in Indo-Pacific Command van de Verenigde Staten. Verhoging van de paraatheid en interoperabiliteit hebben prioriteit. Sergeant Michael Cossaboom had het privilege om vanuit een helikopter deze internationale luchtmacht vast te leggen.

In rotten van twee

Phil Nijhuis had een drukke week. Van Queer & Pride Amsterdam ging hij naar Soesterberg. Om precies te zijn naar het Kleding- en Persoonsgeboden Uitrustingenbedrijf (KPU-bedrijf). De eerste groep jongeren die heeft gekozen voor een dienjaar bij Defensie kreeg daar een uniform aangemeten. Het wennen aan de kleding zal dan nog wel meevallen, maar voordat deze paxen alle afko’s kennen, gaat er vast nog heel wat water door de Rijn stromen. Het spul past ongetwijfeld in de pluba en was er een lupa om te snavelen. Maar de generatie die nog weet wat de RoToTa is en naar wie die is vernoemd, gaat inmiddels wel met FLO. Voor de BOLlen is er dan gelukkig nog dit epische filmpje.

Aussies laten tanden zien

Talisman Sabre 2023 gaat de geschiedenis in als de grootste oefening ooit in Australië. Ruim dertigduizend militairen uit dertien landen worden tot en met 4 augustus ingezet in Queensland, West-Australië, het Northern Territory en New South Wales. Voor het eerst vinden ook oefeningen plaats rond Norfolk Island. Behalve de Verenigde Staten doen troepen uit Canada, Fiji, Frankrijk, Duitsland, Indonesië, Japan, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Zuid-Korea, Tonga en het Verenigd Koninkrijk mee. India, de Filipijnen, Singapore en Thailand hebben waarnemers gestuurd. Op de foto kanonniers van de 31st Marine Expeditionary Unit, die op Camp Growl (Queensland) een schietoefening doen met hun M777 getrokken houwitser. De foto is van korporaal Christopher England van de US Marine Corps.

Franse slag

Nee, draai uw computer, tablet of telefoon niet om!  U kijkt namelijk naar een mooie manoeuvre van een Franse Rafale tijdens oefening PEGASE23 in de Pacific. Na een trainingssessie van drie weken op Andersen Air Base op Guam (zie ook foto 4), verdeelden de vliegtuigen zich over het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië, Zuid-Korea en Indonesië. De Armée de l’Air et de l’Espace, zoals de luchtmacht tegenwoordig officieel heet, deelde deze foto van Emma Le Rouzic op Twi…, ehh: X. Behalve Rafale gevechtsvliegtuigen zijn ook Airbus 330-tankvliegtuigen en Airbus A400 transportvliegtuigen bij deze grootschalige oefeningen betrokken.

Terug in de tijd

De gedachten van majoor buiten dienst Daniel van Alphen gingen bij het zien van deze foto even terug naar die warme zomer van 1968. Zijn zoon maakte deze maand een fijne wandeling over de Ginkelse Heide toen de rust werd verstoord door het zo kenmerkende geluid van de CH-47 ‘Chinook’ transporthelikopter. “Hij vond het maar uitsloven van de Luchtmobiele Brigade. Maar het deed mij denken aan de airborne-mars die ik 55 jaar geleden zelf gelopen heb met mijn batterij”, aldus de goedgemutste oud-artillerist.

Duizendste vlieguur F-35 Volkel

Nederland spreek een behoorlijk woordje mee in de lucht. De mannen en vrouwen van 313 Squadron hebben afgelopen jaar liefst duizend vlieguren gemaakt met de eerste, voor Vliegbasis Volkel bestemde, F-35. En dat werd gevierd! Het toestel met het registratienummer F-024 vormde de opmaat voor meer F-35’s én voor de productie van vlieguren. Dank aan het squadron voor het aanleveren van de foto.