Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Defensiejournaal vanaf Kamp Heumensoord

De 105e editie van de Nijmeegse Vierdaagse staat op het punt te beginnen en daarmee ook ons eerste Defensiejournaal. Vanaf maandag doet het Mediacentrum Defensie elke avond verslag van het wandelevenement, waar ook dit jaar weer ruim zesduizend militairen aan mee doen.

We nemen u mee voor een kijkje achter de schermen, want wat komt er precies bij de voorbereiding kijken en welke ondersteuning is er voor lopers die geblesseerd raken? Uiteraard volgen we de wandelaars, ook langs bijzondere punten op de route zoals de Zevenheuvelen en de Sunset Walk. We zijn er vanaf het vroege begin, tot het late einde.

Het Defensiejournaal vanaf Kamp Heumensoord, vanaf maandag iedere avond via Defensie.nl. Kijkt u mee?

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 35 seconden

Demissionair kabinet blijft lopende defensiezaken behartigen

Ongeacht de demissionaire status van het kabinet blijft de defensietop zich inspannen voor de versterking van de krijgsmacht en de steun aan Oekraïne. Op die manier blijft de voortgang gewaarborgd.

De demissionair minister en staatsecretaris van Defensie betreuren de situatie. “We hebben de afgelopen periode grote stappen kunnen zetten”, schrijven de bewindslieden in een brief aan het personeel. “Er is voor alle onderdelen van de krijgsmacht nieuw materiaal aangeschaft. We hebben afspraken gemaakt over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers. De Europese en internationale samenwerking is versterkt en Nederland speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van Oekraïne.” 

Het demissionaire kabinet blijft lopende zaken behartigen. “Dat betekent voor Defensie dat we doorgaan met het uitvoeren van maatregelen zoals vastgelegd in de Defensienota. Het verbeteren van de operationele gereedheid en inzetbaarheid heeft prioriteit.”

Bron: Defensie 

x
leestijd: +/- 25 seconden

Nieuw operationeel uniform voor luchtmachtbrandweer

De brandweer van de Koninklijke luchtmacht heeft sinds kort een nieuw operationeel uniform. Ook de brandweerkorpsen van de marine en de landmacht zullen binnenkort in dit tenue worden gestoken.

Qua pasvorm en uitstraling sluiten deze pakken nu aan op de landelijke uniformen van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) voor de brandweer in Nederland. Hierdoor zijn ook de brandweerlieden van defensie makkelijker te herkennen voor burgers en collega-hulpverleners.

Daarnaast kan de brandweer met deze kleding kleine eerstelijnsincidenten afhandelen, zonder dat men meteen de ‘uitrukkleding’ aan moet trekken. Bij dit uniform moet ook een baret worden gedragen.

x
leestijd: +/- 30 seconden

Duitse pantserwagenfabriek opent binnenkort de deuren in Oekraine

De grootste Duitse wapenfabrikant Rheintmetall opent binnen twaalf weken een fabriek voor de productie van pantservoertuigen in Oekraïne. Dat gebeurt in samenwerking met staatsbedrijf Ukroboronprom.

Het is de bedoeling dat in eerste instantie alleen Fuchs pantserwagens onder licentie worden gebouwd en onderhouden. Ook de opleiding van de gebruikers moet plaats hebben in de omgeving van deze fabriek in het westen van het land. De investering voor de fabriek bedraagt tweehonderd miljoen euro.

Rheinmetall maakte tegelijk bekend dat de jaarlijkse productie van artilleriegranaten van 100.000 naar 600.000 wordt verhoogd. Een aanzienlijk deel van deze extra productie is bedoeld voor Oekraïne.

Bron: The Defencepost

x
leestijd: +/- 55 seconden

Oekraïense vliegers mogelijk dit jaar nog aan de slag met Nederlandse F-16’s

De eerste Oekraïense militaire vliegers gaan mogelijk eind dit jaar vliegen in Nederlandse F-16’s. Niet meteen boven Oekraïne zelf, maar eerst in andere landen om te trainen. Dat heeft demissionair defensieminister Ollongren aangekondigd op de NAVO-top in Litouwen.

Samen met Europese partners werkt ons land eraan om zo snel mogelijk te beginnen met de omscholing van Oekraïense piloten voor de F-16. Nederland denkt eraan om ook vliegtuigen te sturen. “Die heb je natuurlijk nodig om te trainen en die mogelijkheid zien we”, zei ze tegen RTL Nieuws. “Bovendien start de coalitie niet voor niets met de opleidingen. Dat zou je niet doen als je er niet ook van uit zou gaan dat ze straks ook met F-16’s kunnen gaan vliegen.”

De trainingen zullen niet in Nederland plaatsvinden. “De afspraak die er nu is, is dat de trainingen in Denemarken beginnen en daarna in Roemenië gaan worden voortgezet. Wel met Nederlandse betrokkenheid. We hebben samen met Denemarken eigenlijk het voortouw genomen in het opzetten hiervan.”

Bron: Defensie, RTL Nieuws

x
leestijd: +/- 25 seconden

Chinook verliest deur boven Ossendrecht

Een Chinook-transporthelikopter heeft deze week boven Ossendrecht een deur verloren. Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog onduidelijk. Defensie onderzoekt de situatie.  

De helikopter vertrok op 11 juli vanaf Vliegbasis Woensdrecht en maakte een testvlucht in de omgeving. Deze vinden overigens nooit plaats boven drukke gebieden zoals woonwijken, aldus een woordvoerder. Boven een weiland kwam de deur los en viel naar beneden. Niemand raakte gewond en er werd geen schade veroorzaakt. De helikopter is kort na het incident weer veilig geland op de vliegbasis.

Chinooks worden door de luchtmacht gebruikt als transporthelikopters voor bemanning en materieel. Ze worden soms ook als blustoestel ingezet. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nederlandse eFP-militairen ontvangen medaille

Honderden militairen van eFP in Litouwen, onder wie driehonderd Nederlanders, ontvingen deze week van de Litouwse strijdkrachten een medaille voor hun inzet. De dertiende rotatie van de missie zit er bijna op.

Het eremetaal wordt toegekend aan militairen en burgermedewerkers die minimaal honderdtwintig dagen aaneengesloten hebben bijgedragen aan de missie. Daarnaast ontvingen enkele Nederlandse militairen een aanvullende waardering in de vorm van een onderscheiding of certificaat.

De komende twee jaar wordt ook de veertiende rotatie vanuit Nederland geleverd door 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, de zwaarst gepantserde eenheid van de Koninklijke Landmacht. De eenheid waarvan Nederland deel uitmaakt, staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. Door het zorgwekkende optreden van Rusland besloot de NAVO extra militairen naar de Europese oostgrens te sturen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Explosieven uit WOII tot ontploffing gebracht in duinen Velsen

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft woensdag vijf antitankmijnen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht in de duinen bij Velsen.

De antitankmijnen lagen zo'n zes meter onder het strandoppervlak. Onderzoekers vonden op die diepte ook betonnen palen en delen van piramidevormige versperringen die de Duitsers in de laagwaterlijn plaatsten om landingsvaartuigen tegen te houden. Het gaat om resten van de Atlantikwall; de ruim vijfduizend kilometer lange verdedigingslinie die de nazi's hopwierpen langs de hele kust van de door Duitsland bezette gebieden in West-Europa.

Dat er onder het strand van de Noord-Hollandse plaats mogelijk niet-ontplofte explosieven lagen, bleek eerder al uit onderzoek met drones en radartechnologie. De ontdekking werd gedaan, doordat er bij Velsen zeekabels worden aangelegd om het windpark Hollandse Kust (west Beta) met het vasteland te verbinden.

Wat er met de vondsten uit de oorlog gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 20 seconden

Nieuwe luchtmobiele voertuigen in aantocht

Nederland en Duitsland schaffen gezamenlijk ruim vijftienhonderd lichte operationele voertuigen aan van leverancier Rheinmetall Landsysteme GmbH (RLS). Zeker vijfhonderd daarvan zijn bestemd voor Nederland, de rest voor de oosterburen.  

Deze ‘Airborne Vehicles’ zijn als tactisch transportmiddel in te zetten bij operaties van de Luchtmobiele Brigade. De landmachteenheid is sinds 2014 geïntegreerd in de Duitse snelle interventie-eenheid: Division Schnelle Kräfte (DSK). Door de gezamenlijke aanschaf zijn de voertuigen binnen de DSK uitwisselbaar.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 60 seconden

Litouwen verwacht komst meer Nederlandse militairen

Litouwen verwacht dat ook Nederland meer militairen stuurt om het buurland van Rusland te beschermen. Duitsland, de belangrijkste leverancier van de NAVO-troepenmacht in het land, waarvan ook Nederlandse militairen deel uitmaken, heeft al toegezegd versterkingen te sturen.

De regering in Vilnius rekent “natuurlijk” ook op Nederland, aldus president Gitanas Nauseda op de NAVO-top in zijn land. Litouwen maande de andere NAVO-lidstaten al langer om meer troepen in het land te legeren. Het voelt zich sinds de Russische invasie in Oekraïne nog meer bedreigd dan voorheen. De mogelijke komst van Wagner-huurlingen en kleine kernwapens vanuit Rusland naar buurland Belarus heeft dat onbehagen nog verder versterkt.

Van de ongeveer zestienhonderd NAVO-militairen die nu in Litouwen zijn gestationeerd levert Nederland er ongeveer driehonderd. De NAVO zou het daarbij laten en alleen nog versterkingen klaarzetten in de lidstaten zelf, zodat militairen in geval van nood snel naar Litouwen kunnen afreizen. Maar het land, en andere NAVO-lidstaten die aan Rusland grenzen, vonden dat onvoldoende geruststellend. Duitsland maakte de keuze toch extra troepen te willen sturen.

Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren liet al herhaaldelijk doorschemeren dat er meer NAVO-troepen naar Litouwen zouden moeten gaan.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 35 seconden

Navy vernoemt schip naar Harvey Milk

De Amerikaanse marine heeft het tweede schip in John Lewis-klasse in ontvangst genomen: de USNS Harvey Milk. Nu is dat opzicht geen nieuws, ware het niet dat de T-AO-206 is vernoemd naar één van de eerste openlijk homoseksuele politici in de Verenigde Staten.   

Het is mede opmerkelijk omdat (openlijke) homoseksualiteit binnen de Amerikaanse krijgsmacht tot 2011 reden was voor ontslag. Milk heeft zelf trouwens ook gediend: hij was duikofficier op USS Kittywake tijdens de Koreaanse oorlog (1951). De politicus werd in 1978 doodgeschoten door een homofoob gemeenteraadslid in San Fransisco. 

Het schip wordt gebruikt door het Military Sealife Command en is een van de 20 schepen van de nieuwe John Lewis-klasse. Al deze bevoorraders zijn of worden vernoemd naar voorvechters van burgerrechten. Andere namen die de schepen zullen dragen zijn die van rechter Earl Warren, politicus Robert F. Kennedy, de suffragiste Lucy Stone, de onlangs overleden rechter Ruth Bader Ginsburg en de zwarte burgerrechtenactiviste Sojourner Truth.  

Bron: Defensie. Foto: NASSCO