Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Vriendendienst

Luitenant-ter-zee derde klasse Erik van het Defensity College en zijn Amerikaanse collega majoor Sterling helpen sergeant Johan uit Noorwegen over een hindernis tijdens de Military Competition van de CIOR. Dit is de internationale federatie van reserveofficieren. De CIOR-bijeenkomst vond dit jaar plaats in Finland. Foto: Staff Sergeant Christopher Jackson

Hondsmoe

Het Duitse woord voor uitgeput is 'erschöpft'. En zo ziet de Duitse kapitänleutnant (kapitein) Christoph Wind van er inderdaad een beetje uit. Hij is de eerste buitenlandse officier die de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers, beter bekend als POTOM, heeft afgerond. En dus wachtte hem, net als zijn Nederlandse collega's, na negen maanden afzien een feestelijke binnenkomst op de Rotterdamse Van Ghentkazerne. Herzlichen Glückwunsch! Foto: Defensie

Neventaken I en II

Het zit blijkbaar in de familie, want deze week kregen we niet alleen een inzending van de bijna-vaste LENS!-fotograaf Brian van den Heuvel (15), maar ook van zijn neefje Everhard Hardeman (14). De twee trokken er op hun vrije dag weer lekker op uit om op hun favoriete plekje, de Ginkelse Heide, te kijken of er defensieactie viel te bespeuren. De scholieren vielen met hun neus in de boter tijdens een actie van de Luchtmobiele Brigade. Alsof het een volleerde cameraploeg betrof nam de jongste van het duo de CH-47 ‘Chinook’ transporthelikopters in beeld, terwijl neef Brian de werkzaamheden op de grond vastlegde. Teamwork!

Spaart u zegeltjes?

Vanuit een Amerikaans KC-135 tankvliegtuig ziet de wereld er heel anders uit. Vooral de 'boomoperator' achter in de staart van het vliegtuig heeft een bijzonder uitzicht. In dit geval op de klanten die komen tanken, zoals op deze foto ‘ergens’ boven Nederland. Zou de vlieger van deze F-16 van de Vliegbasis Volkel ook zegels krijgen? Foto: Staff Sergeant Allison Payne.

God's Eye View

Tijdens de NAVO-top in Vilnius zorgden drie E-3 AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO voor de beveiliging van het luchtruim. Dat is op dat moment deels afgesloten voor ander vliegverkeer. Het trio hield de situatie vanaf tien kilometer hoogte nauwlettend in de gaten; een God's Eye View. En niet zonder reden, want de Russische enclave Kaliningrad is immers vlakbij. Foto: NAVO.

Veiligheid vanuit zee

Niet alleen de AWACS-toestellen zorgden voor de beveiliging in Litouwen. Ook de Koninklijke Marine gaf acte de présence. Zr.Ms. De Zeven Provinciën patrouilleerde in de Oostzee voor de Litouwse kust, met de andere schepen van het NAVO-vlootverband SNMG-1. Volgens de Duitse commandant zijn de schepen goed in staat vreemde activiteiten te onderscheiden. Op de foto passeert de '7Prov' de brug over de Sont die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Foto: Defensie.

Duitse hulp

Drie keer is scheepsrecht, ook de deze foto heeft de NAVO-top als thema. De Duitse Bundeswehr stuurde Patriot luchtafweerraketten naar Litouwen om het luchtruim te beveiligen tegen mogelijke dreigingen uit de lucht. Het ging om drie vuureenheden met het geavanceerde systeem. Op Twitter kondigden de Duitsers hun aanwezigheid in Vilnius heel simpel aan: 'Wir sind da'. Het is maar dat u het weet. Foto: Bundeswehr.

Gered!

De Kustwacht komt met het warme weer zoals dat van de afgelopen weken regelmatig in actie, om in problemen geraakte zwemmers en andere watersporters op te sporen en te redden. Onlangs lukte het, na lang zoeken met veel eenheden uit binnen- en buitenland, om een vermiste Duitse zeilboot te vinden in de Waddenzee. Vanuit de Kustwachthelikopter daalde de reddingszwemmer af naar de boot en trof daar de opvarenden moe maar gezond aan. De camera legde de reddingsoperatie vast.

Huzarenstukje

De Luchtmobiele Brigade was gisteren bijna compleet aanwezig op de jaarlijkse sportdag van deze eenheid. Dit keer niet in Schaarsbergen, maar zoals dat een keer in de vijf jaar gebeurt in Assen, thuisbasis van 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard.

De meeste onderdelen hadden plaats op en rond de kazerne. Voor de prijsuitreiking en het traditionele sluitstuk, de tug of war (touwtrekken), verplaatsten de militairen zich naar het recreatiegebied Baggelhuizen. 11 Brigade Verkenningseskadron Regiment Huzaren van Boreel slaagde erin dit onderdeel naar zich toe te trekken onder aanmoedigingen van de vele deelnemers aan deze dag. Staffotograaf van 11 Luchtmobiele Brigade, korporaal der eerste klasse Barend Westerveld, was aanwezig om de felle strijd op het laatste onderdeel vast te leggen.