Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant-majoor Heidie Mulder-Stoffer en Rutger Stiekema

Bravocompagnie bewaakt en beveiligt Provinciehuis

“Jullie blijven bij deze meneer. Zorg ervoor dat hij niet zomaar over het terrein kan lopen. Laat het eerst maar eens duidelijk worden wat hij hier te zoeken heeft”, zegt één van de militairen van de Bravo-compagnie ‘Highlanders’ van 10 Natresbataljon tegen de wacht.

’Mooi dat er zoveel aandacht voor ons is’

Een geldige defensiepas en een afspraak met de compagnies-sergeant-majoor (CSM)? Het maakt niet uit bij de zwaar beveiligde commandopost aan de Witterstraat, tegenover de Johan Willem Frisokazerne. Sinds de militante afscheidingsbeweging Hoogelanders dreigt met aanslagen in Assen is het menens voor de reservisten, en iedere bezoeker is in principe een verdachte.

Patrouille op het Koopmansplein in hartje Assen. Bij het Provinciehuis is een checkpoint ingericht en ondergaat een voertuig een complete check. Er is een verdachte aangehouden.

Drukte

Die CSM, sergeant-majoor Remko, heeft het er maar druk mee. Het Dagblad van het Noorden, de Asser Courant en RTV Drenthe hebben die vrijdagochtend al een kijkje genomen tijdens de oefening. Zo’n negentig mannen en vrouwen van 10 Natresbataljon, onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte, patrouilleren twee dagen lang in de Drentse garnizoensstad. “Het is oefenen in bewaken en beveiligen. Onze hoofdtaken. Maar we willen ook gezien worden”, vertelt Remko. “Met de zichtbaarheid planten we een zaadje in de hoofden van de inwoners. Dat je geen beroepsmilitair hoeft te zijn om voor veiligheid in je omgeving te zorgen. Mooi dus dat er zoveel aandacht voor ons is.”

De wacht bij het Drents Provinciehuis staat paraat voor een mogelijke opstand van de Hoogelanders.

Natres in het Noorden

Het Korps Nationale Reserve kent drie bataljons, die allemaal onder bevel staan van een brigade. 10 Natresbataljon valt onder 43 Gemechaniseerde Brigade (Havelte), 20 Natresbataljon onder 11 Luchtmobiele Brigade (Schaarsbergen) en 30 Natresbataljon onder 13 Lichte Brigade (Oirschot). 10 Natresbataljon is verantwoordelijk voor Noord- en Oost-Nederland en wordt vooral bij nationale operaties ingezet. Bovendien draaide de club missies in het Midden-Oosten.

Gijzeling

Het epicentrum van de oefening is het Provinciehuis, een dikke drie kilometer buiten het centrum. “Het scenario voorziet erin dat de militanten binnen een aanvankelijk vredelievende Noordelijke afscheidingsbeweging naar dat gebouw willen trekken. Ze hebben wapens en explosieven. De EOD is al langs geweest.”

‘De reactie op ons plan was direct positief’

De gedachten gaan dan bij menigeen terug naar 13 maart 1978. Toen vond er immers daadwerkelijk een gijzeling plaats in het Drents Provinciehuis, waarbij twee doden vielen te betreuren. Op de tweede verdieping is een passende gedenkplek. “Die heftige gebeurtenis ligt 45 jaar later nog steeds gevoelig, maar de reactie op ons plan was direct positief”, weet sergeant-majoor Remko. “We hebben bijvoorbeeld heel veel respons gekregen op een oproep om mee te werken aan de voertuiginspectie bij de controleposten hier. Met een bordje Hoogelander achter de voorruit kunnen ze dat kenbaar maken.”

En dat werkt. Bij de checkpoints rond het gemeentehuis is het een komen en gaan van auto’s met ‘sympathisanten’ van de denkbeeldig leider van de opstand, Ede Wulffert. Elk voertuig krijgt een grondige inspectie en de passagiers een duchtige ondervraging over het hoe en waarom van hun aanwezigheid bij het Provinciehuis.

45 jaar geleden vond er daadwerkelijk een gijzeling plaats in het Drents Provinciehuis. Drie leden van een militante Molukse groepering hielden 71 mensen onder schot. De bezetters dreigden de volgende dag elk halfuur iemand te executeren. Daarop werd besloten met geweld in te grijpen. Foto: Nieuwsblad van het Noorden.

10 Natresbataljon bestaat uit zes compagnieën

  • Alfacompagnie (Armadillos) in Zoutkamp, Assen en Leeuwarden
  • Bravocompagnie (Highlanders) in Assen en Havelte
  • Charliecompagnie in Wezep
  • Deltacompagnie (Dragons) in Amersfoort
  • Echocompagnie in Amersfoort
  • Foxtrotcompagnie in Enschede en Eibergen

De inzet voor het behoud van de JWF was groot

Gebakjes

Opvolgend pelotonscommandant sergeant-1 Rien, sinds 2007 bij de Natres, ziet dat het goed gaat. Met een mannetje of 25 weet zijn eenheid het Provinciehuis te beveiligen. “We hebben het compleet in de hand”, verzekert hij met een brede lach.

Voor iedereen zijn gebakjes aangerukt. Het tekent de waardering voor de militairen in de Drentse hoofdstad. Niet alleen de hoofdbewoner van dat Provinciehuis, commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, heeft zich de afgelopen jaren persoonlijk ingezet voor het behoud van de nabijgelegen Johan Willem Frisokazerne. Dat geldt net zozeer voor de ingezetenen en vooral het bedrijfsleven. De meeste reservisten van de Bravocompagnie komen ook uit Drenthe en oefenen veelal in die JWF-kazerne.

Ook in hartje Assen, op de Brink en het Koopmansplein, zijn de contacten warm. “We hebben formulieren op de man, waarmee belangstellenden zich direct kunnen opgeven voor de Natres. Het is echt een heel mooie oefening, met veel aanloop van de Asser bevolking. En prima reclame voor onze eenheid”, vindt sergeant Rien.

Patrouille rond het Provinciehuis in Assen.