Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Korporaal-1 Brian Vonk

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Betere vuurwerk

Fraaie opname van een C130J Super Hercules van 36th Airlift Squadron op de flightline van Yokota Air Base, Japan. Op 21 mei werd daar met een grootse vuurwerkshow het tweedaagse Japans-Amerikaanse Friendship Festival geopend, bedoeld om de bilaterale banden tussen beide landen aan te halen. (Foto:  Yasuo Osakabe, US Air Force)

Aan de pomp

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp krijgt brandstof overgepompt van de Spaanse tanker Patiño. Actiefoto genomen tijdens Formidable Shield 2023, een oefening waaraan twintig schepen, 35 jachtvliegtuigen en ruim vierduizend militairen uit dertien landen deelnamen. Tijdens deze NAVO-oefening werd de samenwerking op het gebied van verdediging tegen ballistische raketaanvallen uitvoerig getest. Naast Nederland waren ook Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van de partij.

Leopard kopje onder

Luiken dicht en... duik, duik, duik! Kreten die je verwacht aan boord van een onderzeeboot, maar niet direct bij een Leopard 2A7V-tank. Toch kan deze zware jongen met hulp van een speciale snorkel een aardig zeetje verstouwen, zoals te zien op deze bijzondere foto van Mario Bähr van de Duitse Bundeswehr.

Hap frisse lucht

Tijdens de oefening Caribbean Coastal Warrior op Aruba trainen Nederlandse en Amerikaanse mariniers hun vaardigheden onderwater. Deze duiker van 2nd Reconnaissance Battalion, 2nd Marine Division komt net boven water na 'another day at the office'. Ongetwijfeld blij met weer een hap frisse Caribische lucht... (Foto: Lance Cpl. Cassidy Shepherd)

Wapperende paardenstaart

Paarden werden er niet gesignaleerd tijdens Noble Jump, maar wel een wapperende paardenstaart! Noble Jump is een alarmeringsoefening van de snel inzetbare NAVO-flitsmacht, de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF), die werd gehouden op het Italiaanse eiland Sardinië. (Foto: korporaal Martin Glinker/NAVO)

Spetterende landing

Nog een foto van Noble Jump op Sardinië: militairen uit Duitsland, Nederland en Noorwegen landen gezamenlijk op een Sardijns strand. Tijdens deze oefening werden ruim 2.200 militairen en ruim vijfhonderd voertuigen vanuit heel Europa naar het Italiaanse eiland gedirigeerd. Een complexe operatie, omdat het transport over land, door de lucht en over zee moest. Bij een crisis wordt deze volledig uitgeruste gevechtsbrigade, die deel uitmaakt van de NATO Response Force (NRF), als eerste ingezet om de spreekwoordelijke brand te bedwingen. (Foto: korporaal Wessel Zuijderduin)

Teamwork vereist

Nederland levert voor de VJTF onder andere infanterie van 17 Pantserinfanteriebataljon van 13 Lichte Brigade en personeel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. En die konden allemaal aan de bak in het uitdagende oefenterrein op de zuidpunt van Sardinië. Teamwork is dan een eerste vereiste! (Foto: korporaal Wessel Zuijderduin)

Herinneringscultuur in Duitsland

Enige tijd geleden schreven we in een aflevering van de rubriek Terugkijker over de Duitse gevechtsvlieger Walter Nowotny. Hij werd op 8 november 1944 door de geallieerden bij het Duitse Bramsche (ten noorden van Osnabrück) uit de lucht geschoten en overleed ter plekke. Lezer Jan Hoekstra, woonachtig in de Duitse stad, stuurde deze foto door van de gedenksteen die kort na de Tweede Wereldoorlog bij de crashsite werd geplaatst. Na een renovatie van het monument in 2017 werd het opschrift aangepast. Nu geldt het monument als een uiting van de Duitse ‘herinneringscultuur’.

Koninklijke oefenvlucht

Het is alweer even geleden, maar daarom niet minder interessant. Niek van der Zande uit Hengelo maakte deze foto op Koningsdag, in Duitsland. Onze oosterburen hebben uiteraard geen boodschap aan de verjaardag van Zijne Majesteit, dus werd er gewoon gewerkt. Niek wist een vlucht van een Duits-Nederlandse klas van het International Helicopter Training Center in Bückeburg vast te leggen. Hij kwam de kisten tegen op een van de externe landingsplaatsen die door het centrum wordt gebruikt. Met de Eurocopter EC-135 werden verschillende procedures beoefend, waarbij toestellen tegelijk in het circuit zaten.

Verrast met Drentse worst

Een deel van de Drentse 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte is op dit moment op missie in Litouwen. Precies op de helft van hun zes maanden-durende uitzending werden de mannen en vrouwen verrast met… droge worst! “Wat is er beter dan samen genieten van een smakelijke droge worst die ons aan onze thuisbasis doet herinneren”, aldus initiatiefnemer luitenant-kolonel Roberto. “Ik wilde iets origineels doen, want we zijn dit jaar ook 25 jaar gehuisvest op de Johannes Postkazerne. De relatie met de provincie en lokale omgeving is sterk.”

Trip down memory lane

Een foto uit de ietwat oudere doos en dat mag ook best een keer. Amateurfotograaf Julian Wendler maakte deze foto op 1 april vorig jaar, geen grap, tijdens de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag. “Bijzonder aan deze foto…”, zo omschrijft Julian, “is het geheel; de staart en de afterburner.” Eigenlijk is hij van de gehele kist onder de indruk. Julian moest de foto door het gaas van het hek heen maken, maar dat mocht de pret niet drukken. “Ik vind het trouwens wel jammer dat er weinig grote oefeningen in de buurt zijn”, verzucht hij ten slotte.

Top-10 bijna binnen bereik

Vanuit de Bravo (Coyote)-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Prins Johan Willem Friso namen twee langeafstandschutters afgelopen week deel aan Snipersfest 2023 op het militaire oefenterrein te Gaizunai, Litouwen. Hun wapen was een Heckler & Koch (HK-417)-precisiegeweer. Ondanks beperkte ervaring met het wapen, schoten de mannen zich onder tijdsdruk bijna de top-10 in. Aantal deelnemende teams was 25, dus een puike prestatie.