Tekst Kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: >40 seconden

Mogelijk meer Patriots voor Oekraïne

Nederland bekijkt of het nog meer Patriot-luchtafweerraketten of onderdelen daarvoor naar Oekraïne kan sturen. De bondgenoten van Oekraïne moeten het land dringend van meer luchtafweergeschut voorzien, aldus premier Mark Rutte gisteren bij aankomst op de Europese top in Moldavië. Hij hoopt andere landen ook over te halen om Oekraïne Patriots te leveren.

Nederland heeft samen met Duitsland al een Patriot-systeem geleverd. Nederland nam twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten voor zijn rekening. Maar de Russische luchtaanvallen op militaire en civiele doelen houden aan en ook voor het voorgenomen tegenoffensief van Oekraïne is luchtverdediging belangrijk. "Wij kijken heel goed wat wij nog kunnen doen; je kunt niet alles wat je hebt leveren". Daarmee doelde de premier op de noodzaak om het eigen grondgebied te kunnen blijven beschermen. Rutte benadrukte het belang ervan om de zogenoemde Patriot-coalitie van landen die Oekraïne van de raketten voorziet uit te breiden. (Bron: ANP/Foto: Mediacentrum Defensie)

x
Leestijd: >40 seconden

Nieuwe luchtverdedigingseenheid

Precies één jaar na de presentatie van de Defensienota heeft de Koninklijke Landmacht deze week een nieuwe luchtverdedigingseenheid opgericht. Het is het eerste, zichtbare resultaat na een jaar van voorbereidingen. De eenheid is hard nodig, omdat lucht- en raketdreiging één van de snel veranderende dreigingen is waar Nederland mee wordt geconfronteerd.

Bij de oprichtingsceremonie op 1 juni werd 11 Luchtverdedigingsbatterij ceremonieel verwelkomd bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Vredepeel. De nieuwe batterij, bestaande uit een Stinger-peloton en een Counter Drone-peloton beschikt over wapensystemen voor de korte en zeer korte afstand, tegen helikopters, vliegtuigen en drones.

De oprichting van 11 Luchtverdedigingsbatterij is de eerste stap in een reeks van veranderingen. Zo worden de huidige systemen van 13 Luchtverdedigingsbatterij voor de middellange afstand nog vervangen en komt er later ook een derde eenheid. Deze wordt identiek aan 13 Luchtverdedigingsbatterij, uitgerust met systemen voor de middellange afstand. Ten slotte komt er een extra vuureenheid binnen de Patriot-capaciteit. (Foto: AOO Arnoud Schoor)

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Groningen scoort direct

Zr.Ms. Groningen heeft de eerste drugsvangst gedaan sinds het marineschip weer actief is in het Caribisch gebied. Bij de actie in de nacht van maandag op dinsdag is ruim vijfhonderd kilo marihuana onderschept.

Het schip was nog geen 24 uur aan het patrouilleren, toen er een bericht kwam van de Kustwacht Caribisch Gebied over een verdachte go-fast. De Groningen lanceerde hierop de twee FRISC’s. Deze snelle boten wisten de go-fast tot stoppen te manen. De vier verdachten waren volledig verrast en gaven zich direct over. Zij zijn aangehouden en net als de ruim vijfhonderd kilo aan smokkelwaar overgedragen aan de Kustwacht Caribisch Gebied.

Zr.Ms. Groningen nam begin deze maand de taken als stationsschip in het Caribisch gebied over van Zr.Ms. Holland. Dat schip is na zeven maanden inzet weer terug in Den Helder. De marine staat in het Caribisch gebied constant paraat met een stationsschip. Dat combineert counterdrugs-operaties met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch Gebied en het bieden van humanitaire hulpverlening. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nieuwe radio’s voor grond-luchtverbinding

Defensie vervangt alle huidige draagbare radio’s voor grond-luchtverbinding door modernere exemplaren. Ook de uitrusting van militairen wordt daarop aangepast. Naar verwachting ontvangt Defensie de eerste nieuwe spullen vanaf eind 2024. De huidige radio’s hebben na twintig jaar het einde van hun levensduur bereikt. Bovendien is de techniek verouderd. Die voldoet vanaf 2025 niet meer aan de door de NAVO gestelde eisen voor beveiligde communicatie.

Met de nieuwe radio’s is dat probleem van de baan. Ze zijn voorzien van uitgebreidere technologie. Daarmee verbetert ook de communicatie tijdens operaties, zoals bij close air support-missies. Daarbij schakelen jachtvliegers op aanwijzingen van grondtroepen doelen uit of schrikken ze de vijand af door zeer laag over te vliegen.

Ook internationale partners maken gebruik van dit soort radio’s. De vervanging draagt daarom bij aan het verbeteren van de internationale samenwerkingsmogelijkheden. In totaal schaft Defensie er zo’n twaalfhonderd aan. Het project, waarmee tussen de vijftig en 250 miljoen euro is gemoeid, sluit naadloos aan op het bredere wapensysteem IT-programma Foxtrot. Dat richt zich op verbindingen in het mobiele tactische domein voor de gehele krijgsmacht.

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Belgen trainen Benin in maritieme veiligheid

Een Belgisch detachement was de voorbije weken actief in het West-Afrikaanse land Benin om daar de marine te ondersteunen in maritieme veiligheid. Het doel is de veiligheid te verbeteren in de haven van Cotonou aan de Golf van Guinee die regelmatig geconfronteerd wordt met piraterij. De missie maakt deel uit van het bilateraal samenwerkingsproject PASPort (Projet d’Appui au développement du Secteur Portuaire).

Al sinds 1999 bestaat er tussen België en Benin een sterk militair partnerschap, wat heeft geleid tot waardevolle samenwerkingen. PASPort is er specifiek op gericht om de havensector in Benin te ondersteunen. In dit kader levert Defensie steun die moet bijdragen aan de veiligheid van de havens en de versterking van de Beninse marine. Opleiding, training en coaching staan daarbij centraal.

PASPort steunt op verschillende pijlers. Op het vlak van inlichtingen bijvoorbeeld hebben Belgische instructeurs van de Inlichtingen-en Veiligheidsschool in 2022 al enkele cursussen gegeven aan de Beninse strijdkrachten. Wat de havenveiligheid betreft, hebben Belgische militairen, bijna allemaal van het Regiment Speciale Operaties, geholpen bij het opleiden van boarding-teams en het beheersen van de technische aspecten van hun boten. Dit alles met als doel de operationaliteit en autonomie van de Beninse marine verder te ontwikkelen. (Foto: Clint Soete)

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Belgische onderscheiding voor marineman

De Belgische Chef Defensie, admiraal Michel Hofman, heeft onlangs het Militair Kruis Tweede Klasse opgespeld bij de Nederlandse kapitein-luitenant ter zee Patrick Bekken. De oud-defensieattaché voor België en Luxemburg kreeg de onderscheiding voor zijn gewaardeerde samenwerking en ondersteuning. Ook ‘een uitzonderlijke beschikbaarheid en betrokkenheid bij zijn werk’ werden geroemd.

Bekken bleek een ware motor, niet alleen achter de Belgisch-Nederlandse samenwerking, maar ook op BENELUX-niveau. “Hij heeft op die manier bijgedragen aan het positieve imago van onze Defensie en steun verleend aan verschillende projecten, waaronder het dossier over de nieuwe fregatten, het opzetten van het Cyber Command, de ontplooiing van de Defence Industry and Research Strategy (DIRS) en de hervorming van de Staf”, aldus admiraal Hofman.

Het Militair Kruis Tweede Klasse wordt in de regel uitgereikt aan Belgische militairen met 25 jaar dienst. Bij uitzondering kan de onderscheiding ook aan buitenlandse militairen worden toebedeeld. (Foto: Vincent Bordignon)

x
Leestijd: +/- 35 seconden

75 jaar VN-vredesmissies

Op het Malieveld in Den Haag is deze week stilgestaan bij 75 jaar VN-vredesmissies. Verschillende zogeheten peacekeepers vertelden over hun ervaringen. Defensieminister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legden een krans ter ere van alle militairen en burgers die zijn ingezet en omgekomen bij VN-missies. De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) organiseerde het evenement.

Minister Ollongren schetste met cijfers de omvang van de missies. “Tot vandaag hebben in totaal twee miljoen vrouwen en mannen de vrede gediend, op 71 plekken in de wereld. Terwijl wij hier op het Malieveld zijn, werken meer dan 76.000 militairen en politieagenten samen met tienduizend civiele experts als peacekeeper, op twaalf plekken in de wereld.”

Defensie is al 75 jaar betrokken bij tal van VN-vredesmissies. Zo waren er Nederlandse militairen actief in Angola, Bosnië, Cambodja, Congo, Cyprus, Eritrea, Kosovo, Libanon, Mali en Zuid-Soedan. “Dat werk stopt nooit”, aldus Ollongren. Een belangrijke bijdrage is dat Nederland bijvoorbeeld helpt om het gebruik van inlichtingen bij vredesmissies te verbeteren.

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Ronde van Aruba slijtageslag

De Ronde Van Aruba is een hardloopwedstrijd als geen andere. Deze zware jaarlijkse race wordt gezien als de grootste sportieve uitdaging op het eiland, met de route van 72 kilometer die de omtrek van het eiland volgt. De deelnemers doorstaan daarbij een scala aan uitdagende terreinen en hardloopoppervlakken plus de zinderende hitte en hoge luchtvochtigheid. Het traject kan individueel worden afgelegd, als duo of als vierpersoons estafette.

Sinds 2018 bestaat er een militaire categorie, waarvoor militaire laarzen, broek en T-shirt als voorschrift gelden. Het Verenigd Koninkrijk vaardigde hiervoor een Royal Marines (RM)-team af, ter ere van de vijftigjarige bestaan van de United Kingdom Netherlands Amphibious Force. Het team stond onder leiding van de Nederlandse sergeant van de mariniers Michael Gommers, momenteel gestationeerd bij Commando Training Center Royal Marines (CTCRM) in Engeland. Het estafetteteam bestond verder uit een aantal van de beste duurlopers van de Royal Marines Running Association.

Ondanks een acclimatisatieprogramma bleven hitte en luchtvochtigheid grote tegenstanders tijdens de 31e editie van de race. Het RM-team had de totale afstand opgesplitst in tweemaal zo’n tien kilometer lopen per persoon. Het Brits-Nederlandse team voltooide de slijtageslag in vijf uur, 28 minuten en twintig seconden. Daarmee finishte het als eerste militaire team en als zevende team in het overall-klassement. (Foto: CTCRM)

x
Leestijd: +/-35 seconden

Kamp voor gezinnen van gewonde militairen

In samenwerking met kazerne Kamp Holterhoek in het Gelderse Eibergen heeft de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO), afdeling Gelderland, een weekend georganiseerd waarin gewond geraakte militairen met hun gezin kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Dit vindt plaats op 9, 10 en 11 juni.

Twaalf gezinnen van veteranen en dienstslachtoffers hebben zich voor dit weekend aangemeld. De activiteiten zijn erop gericht om onderlinge er- en herkenning te bevorderen en daarmee ouders en kinderen ontspanning te bieden. Onder de deelnemers zijn veteranen van diverse missies en andere dienstslachtoffers die als militair een psychische of fysieke aandoening hebben opgelopen.

Kamp Holterhoek stelt niet alleen het kazerneterrein ter beschikking, maar ook faciliteiten als boogtenten en veldbedden. Daarnaast worden activiteiten, zoals de hindernisbaan, een zeskamp en een smokkeltocht, begeleid door defensiepersoneel van de kazerne.

De BNMO is kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht om in eerste instantie de belangen te behartigen van in mei 1940 gewond geraakte militairen. Anno 2023 zet de BNMO zich met tien afdelingen nog steeds in voor gewonde militairen. (Foto: NIMH)

x
Leestijd: +/-25 seconden

Ervaring voor het leven

Meerdere groepen, maar één enkele eenheid: de Nederlandse delegatie tijdens de recente Militaire Bedevaart naar het Franse Lourdes. Die bestond uit marechaussees-in-opleiding, luchtmachters en leerlingen Veiligheid en Vakmanschap. In totaal kwamen veertienduizend militairen van over de hele wereld voor een paar dagen samen om elkaar te ontmoeten, te steunen en ontvallen collega’s te herdenken.

De Nederlandse militairen verbleven in een tentenkamp, van waaruit tal van activiteiten werden ondernomen. Het programma was samengesteld door de Geestelijke Verzorging en bestond bijvoorbeeld uit het bijwonen van religieuze bijeenkomsten, maar ook wandelen in de Pyreneeën.

’s Avonds was er dan nog genoeg gelegenheid om in de stad militairen van over de hele wereld te leren kennen en verhalen uit te wisselen. Vooral de verbroedering zorgde ervoor dat er Nederlandse deelnemers spraken van ‘een ervaring die je heel je leven lang zal meenemen’.

x
Leestijd: +/-20 seconden

Wie heeft de beste chauffeurs?

Welke van de vier krijgsmachtdelen heeft de beste chauffeurs in huis? Dat zal blijken tijdens de Defensie Chauffeurs Wedstrijden op 4 oktober 2023. Nee, het gaat niet alleen om de stuur- en schakelvaardigheden, ook kennis van de theorie en de Wegenverkeerswet zijn gevraagd. Vraag toestemming aan je commandant en schrijf je in!