Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Loopgraven op Oirschotse Heide

De oorlog in Oekraïne laat zien dat loopgraven nog steeds belangrijk zijn. Om die reden hebben 41 Pantsergeniebataljon en 101 Geniebataljon op de Oirschotse Heide een stelsel van meer dan 750 meter aan loopgraven aangelegd.

De bijzondere oefenlocatie werd woensdag officieel geopend door de commandant van 13 Lichte Brigade, brigadegeneraal Gert-Jan Kooij. Hij zei bij die gelegenheid onder meer: "Wij leren van het conflict in Oekraïne. De focus is verschoven en ligt nu weer op gevechtsklaar zijn. Uit de lessons learned blijkt dat we, als het nodig is, goed moeten zijn in het vechten in loopgraven." De aanleg van het stelsel is tweeledig. Enerzijds was het een mooie oefening voor de genisten om het labyrint aan te leggen. Maar belangrijker nog is dat instructeurs die bijvoorbeeld Oekraïense militairen moeten opleiden, nu ook zelf opgeleid kunnen worden in het vechten in de loopgraven. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Medewerker aangehouden voor diefstal defensiegoederen

De marechaussee heeft een defensiemedewerker uit Assen aangehouden, die een groot aantal militaire goederen via Marktplaats zou hebben verkocht. De man zou er vijftigduizend euro mee hebben verdiend.

Het gaat om kleding en uitrustingstukken met het nieuwe camouflagepatroon. Militairen zitten verlegen om deze spullen, die pas sinds twee jaar worden uitgeleverd. Door informatie vergaard tijdens het onderzoek werd de identiteit van de verkoper achterhaald. Hierbij werd een ‘digitale wachtmeester’ van de marechaussee ingezet. De verdachte zit vast.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Zr.Ms. Holland onderschept 2.200 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Opnieuw heeft Zr.Ms. Holland flinke drugsvangsten gedaan. In het Caribisch gebied werd onlangs bij vier onderscheppingen ruim 2.200 kilo cocaïne in beslag genomen.

Sinds oktober vorig jaar heeft het patrouilleschip inmiddels dertienduizend kilo drugs onderschept. Hoewel de laatste vangsten tussen 10 en 13 maart plaatsvond, is het nieuws pas deze week bekendgemaakt.

De contrabande van de laatste onderscheppingen lagen op zogenoemde go-fasts. Deze snelle bootjes werden ontdekt door het maritieme patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. Zr.Ms. Holland stuurde er vervolgens de boordhelikopter van de Amerikaanse kustwacht en twee snelle onderscheppingsboten op af. De bemanning van de twee drugsboten gaven zich direct over. In de eerdere gevallen gebeurde dat na waarschuwingsschoten.

De drugs en de tien verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De smokkelaars worden vervolgd in de Verenigde Staten. De cocaïne is vernietigd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Frans defensiebudget stijgt naar recordhoogte

Frankrijk gaat de komende zeven jaar een recordbedrag van 413 miljard euro aan defensie uitgeven. Dat maakte de Franse Defensieminister Sebastian Lecornu deze week bekend. De uitgaven zijn nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de gewijzigde geopolitieke verhoudingen en aan snelle technologische veranderingen.

De verhoging van de defensie-uitgaven stuwt het budget voor 2030 op naar een slordige 69 miljard. Dit jaar bedraagt de begroting 44 miljard. In 2017 had de Franse krijgsmacht ’slechts’ 32 miljard euro te spenderen. Lecornu schrijft de jaarlijkse toename met drie tot vier miljard toe aan de oorlog in Oekraine. Ook noemde hij wereldwijde terrorisme, de toenemende militarisering van de ruimte en cyberaanvallen als aanleidingen voor de gestage verhoging.

Een groot deel van de gelden gaat naar het versterken van landmacht, luchtmacht en marine. Lecornu liet doorschemeren dat de toegenomen wereldwijde vraag naar defensiematerieel ervoor zorgt dat belangrijke wapenleveranties vertraging oplopen. Zo is slechts de helft van de driehonderd bestelde Jaguar-pantservoertuigen in 2030 gereed en wordt de levering van 42 Rafale-gevechtsvliegtuigen met twee jaar vertraagd tot 2032.

Bron: AP

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Japanse legerheli gevonden

De UH-60JA Black Hawk van het Japanse leger die gisteren nabij het zuidelijke eiland Miyako van de radar verdween, is in zee gestort. Japanse bronnen meldden dat voor het leven van de vierkoppige bemanning en zes passagiers wordt gevreesd. De heli was donderdagavond lokale tijd bezig met een verkenningsmissie.

Eerder waren oliesporen en brokstukken in zee aangetroffen. Daarmee bestond het sterke vermoeden dat het toestel was neergestort. Onder de vermisten bevindt zich de commandant van de Japanse zelfverdedigingsmacht, chief Yuchi Sakamoto. De Black Hawk verdween ongeveer een uur nadat zij was opgestegen van een basis op Miyako. Aan de zoektocht nemen Japanse marine- en kustwachtschepen deel.    

Het neerstorten van de Black Hawk gebeurt op een moment dat Japan druk bezig is zijn defensie te versterken. Dit naar aanleiding van de toenemende Chinese militaire activiteit in de regionale wateren, met name rondom Taiwan.

Bron: CBS

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Hennepkwekerij in woning militair

Een militair uit Eindhoven is aangehouden omdat hij mogelijk de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie heeft overtreden. Ook wordt hij verdacht van witwassen en belemmering van het onderzoek.

De meldkamer kreeg vorige week zaterdag een melding van een vrouw die om hulp vroeg. Agenten die polshoogte namen, troffen in een woning een man en een vrouw aan. Beiden waren kennelijk onder invloed van drugs. In een kamer op de bovenverdieping werd een kwekerij met ongeveer honderd hennepplanten aangetroffen. Ook vonden de dienders meerdere patroonhouders, zesduizend euro in contanten en een geringe hoeveelheid cocaïne. De man des huizes werd aanvankelijk aangehouden omdat hij de agenten belemmerde de woning te doorzoeken. Hij is inmiddels op vrije voeten. Het onderzoek van de marechaussee is in volle gang.  

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Dynamic Front 2023 voor het betere artilleriewerk

Op oefenterreinen in Denemarken, Duitsland en Roemenië vindt momenteel de NAVO-oefening Dynamic Front 2023 plaats. Aan deze complexe artillerie-training nemen 1.700 militairen uit 18 landen deel. Doel van de exercitie is vuursteun verlenen in coalitieverband tijdens omvangrijke landoperaties.

De oefening staat onder leiding van het US Army Europe and Africa. Dit hoofdkwartier is verantwoordelijk voor alle Amerikaanse operaties op het Europese en Afrikaanse continent. Tijdens Dynamic Front wordt er geoefend volgens de nieuwe NAVO-doctrine voor het artillerie-optreden. Die voorziet onder meer in het coördineren van vuursteun op meerdere, separate fronten.

Zo verdedigt het Amerikaanse leger samen met partnerlanden in Zuid-Duitsland zogenaamd de Duitse grens tegen een oprukkende vijand. In Denemarken voeren twee multinationale divisies samen met de NATO Very High Readiness Joint Task Force eenzelfde operatie uit. Deze troepen staan onder leiding van de Headquarters Allied Rapid Reaction Corps.

Tijdens Dynamic Front 2023 wordt ook het testen van de interoperabiliteit beoefend en staan er complexe vuursteun-operaties met wapensystemen met verschillende dracht op het programma.    

Bron: Bundeswehr - Foto: U.S. Army

x
Leestijd: +/-40 seconden

Explosieve klus Vliegbasis Deelen klaar

In 2022 bleek bij een onderzoek dat op Vliegbasis Deelen nog bommen en andere explosief spul uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zaten. Vorig jaar augustus begon de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) met een grote opruimactie om deze explosieven te verwijderen. De zoektocht is nu opgeschort in verband met het broedseizoen. Tot nu toe is de opbrengst indrukwekkend: 41 bommen en ongeveer zevenhonderd granaten. Na het broedseizoen gaat de EOD verder met zoeken. 

De gevonden explosieven zijn geruimd. Hierdoor is bijvoorbeeld de dropzone op het vliegveld weer beschikbaar voor militaire trainingen. Voor de EOD is de ruiming op Deelen een grote klus, waar sinds het broedseizoen van 2022 steeds zes tot negen mensen mee bezig waren. De gevonden explosieven lagen in een gebied van 1,2 vierkante kilometer dat stukje bij beetje is afgezocht. Bijna de helft van de bommen had een trillings-gevoelige ontsteker. Naast de bommen en granaten is ook veel schroot tevoorschijn gekomen dat in oude bomkraters was gedumpt. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 35 seconden

WOII-veteraan Leo Hendrikx overleden

De oudste Tweede Wereldoorlog-vlieger van de luchtmacht en een van de laatst nog levende Engelandvaarders is deze week op 99-jarige leeftijd overleden. Leo Hendrikx vocht als Spitfire-piloot vanuit Engeland tegen nazi-Duitsland.

Ruim zeventienhonderd Engelandvaarders zagen tijdens de Tweede Wereldoorlog kans naar Engeland te vluchten om zich daar aan te sluiten bij de geallieerden om mee te helpen Nederland te bevrijden.

Leo Hendrikx verliet het bezette Nederland in 1941 en kwam uiteindelijk eind 1942 in Engeland aan. Op 1 april 1945 werd hij met zijn Spitfire neergeschoten boven Noord-Brabant. Hij raakte ernstig gewond en werd krijgsgevangen genomen.  Een paar weken later werd de piloot door de Canadezen bevrijd.

Voor zijn rol in de oorlog ontving Hendrikx vijf jaar geleden het Draaginsigne Gewonden, een bijzondere militaire onderscheiding. Hij noemde het ereteken toen 'een kwestie van erkenning' voor wat hem was overkomen.

Bron: Defensie - Foto: uitreiking van het Draaginsigne Gewonden, archief (Leo Hendrikx in 2018)

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Calamiteitenhospitaal na treinongeval kort ingezet

Defensie heeft deze week ondersteuning geboden na het ernstige treinongeluk bij Voorschoten. Het Calamiteitenhospitaal werd dinsdagochtend om 04:30 uur geopend. Tien personen werden aan hun verwondingen behandeld.

Bij het ongeluk tussen een kraan, een passagiers- en een goederentrein kwam een persoon om het leven en vielen dertig gewonden. Negentien van hen zijn naar omliggende ziekenhuizen gebracht, waaronder het Calamiteitenhospitaal. Dit is een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het noodhospitaal kan bij grote calamiteiten binnen dertig minuten operationeel zijn. Vijf van de tien opgevangen slachtoffers zijn in de loop van de ochtend overgebracht naar reguliere verpleegafdelingen van het UMC Utrecht. De anderen mochten na behandeling naar huis.

Bron: Defensie