Tekst kapitein Saminna van de Bulk
Foto video: sergeant-majoor Henry Westendorp

Girls’ Day bij de Defensie Materieel Organisatie

Rondrijden met een robot of binnengluren in een Boxer? Het kon allemaal 30 maart tijdens Girls’ Day op de Kromhoutkazerne in Utrecht. 36 meiden tussen de elf en vijftien jaar mochten een dag lang proeven van militaire techniek en IT.

“We willen bereiken dat de meiden meer kanten van het vakgebied zien. Vooral ook binnen Defensie”, aldus Ilse Kroesen, voorzitter Wapensysteem Militair bij DMO. Daarom konden de leerlingen onder meer meedenken over hoe de militair van 2050 eruit ziet, uniformen uitproberen, kregen ze uitleg over het pantserwielvoertuig Boxer en bestuurden ze een militaire robot.

Defensie was een van de ruim tweehonderd bedrijven in Nederland die een kijkje achter de schermen gaf tijdens Girls’ Day. Tijdens de bedrijfsbezoeken beleven de meiden de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij. Het is een initiatief van de stichting VHTO, een expertisecentrum dat zich inzet voor de deelname van meiden aan de technische branche.

Zien hoe de meiden de dag hebben beleefd? Dat kan in de onderstaande video!