Tekst Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Luchtmobiel op tweewieler

We trappen af met deze vreemde eend in de bijt, of eigenlijk: een elektrische endurance-vouwfiets van het merk Trefecta. Lezer Harry Hulshof uit Veendam wist ‘m vast te leggen. Met deze ‘onverwoestbare’ tweewieler halen volledig bepakte militairen snelheden tot boven de zeventig kilometer per uur. Elektrisch ondersteund kunnen ze dit dan honderd kilometer volhouden. En dan maar op zoek naar een laadpunt...

Ode aan MB

Dezelfde Harry Hulshof heeft ook oog voor deze gecamoufleerde MB290CDI die bij het vliegveldje Drachten in positie stond. Waarom een MB? Volgens Harry: “Omdat dit voertuig over een paar jaar zal zijn vervangen; het is dus een 'ode aan'.” Verder laat hij nog weten dat 'ie voor het maken van de foto eerst keurig toestemming aan de bemanning had gevraagd.

Dorstige deelnemers

Al die helikopters in de lucht, die lusten wel een slokje peut. Op het FARP, het Forward Arming and Refuelling Point, waar heli's hun bewapening en brandstof optoppen, maakte Bert van der Linden deze foto. Hij laat weten groot respect te hebben voor de FARP-bemanning die met een zware tankslang tegen de downwash van een Chinook in moet lopen. Dat onderschrijven wij helemaal, Bert.

Mensenwerk

Met zoveel helikopters, pantser- en wielvoertuigen in actie, zou je bijna 'de mens achter de machine' vergeten. Deze Amerikaanse militairen, behorend tot de ondersteuning van 12th Combat Aviation Brigade (CAB), poseren graag voor een snelle foto op Vredepeel. De foto is van Staff Sgt. Thomas Mort, US Army.

Kleurenpallet

Sergeant-majoor Hoek heeft niet alleen oog voor actie, maar ook zeker voor kleur. Zo blijkt wel uit deze foto. Enkele helikopters met slingload tegen een fraai kleurenpallet in de lucht, en een militaire oefening wordt zowaar bijna een romantisch schilderij.

Ruimte voor herinnering

Waar andere landen voor het gedenken van omgekomen militairen vaak gebruikmaken van speciale militaire begraafplaatsen, doet de Duitse Bundeswehr dat anders. Hier keert de omgekomen kameraad een laatste maal terug te midden van zijn collega's. Zoals bij het Ehrenmal der Bundeswehr, of het Wald der Erinnerung. Niet bedoeld als heldenverering, maar als een plek om respect te betuigen. Foto: Sebastian Wilke, Bundeswehr.

Eerste rang

Een F/A-18F Super Hornet, behorend tot de Blacklions van Strike Fighter Squadron 213, maakt een fly by langs het vliegkampschip USS Gerald R. Ford (CVN 78). Marinepersoneel van het Luchtverdedigings en Commando Fregat Zr.MS. De Zeven Provinciën (F 802) zit eerste rang om de vliegoperaties te observeren. De foto is gemaakt tijdens oefening Silent Wolverine door Chief Mass Communication Specialist Julie R. Matyascik, US Navy.

Verzet herdacht

Zaterdag 19 november was het precies tachtig jaar geleden dat op de (voormalige) vliegbasis Soesterberg 33 Nederlandse verzetsstrijders werden geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Ieder jaar wordt dit herdacht met een bijeenkomst en kranslegging door nabestaanden. Ook de Koninklijke Luchtmacht, in dit geval een vertegenwoordiging van het Centrum voor Mens en Luchtvaart, was aanwezig om deze '33 van Soesterberg’ te herdenken. Foto: adjudant Henk Brul.

Instappen maar!

Tijdens Falcon Autumn beoefenden ruim duizend militairen uit binnen- en buitenland met 37 helikopters het uitvoeren van complexe luchtlandingsoperaties. Foto's van onze eigen defensiefotografen hebben we reeds in Defensiekrant 45 gebracht. Maar natuurlijk lieten ook onze lezers zich niet onbetuigd. Deze fraaie 'instapper' is gemaakt door sergeant-majoor Hoek.

Bijna zwart-wit

Dick Sijtsma maakte deze minder kleurige, zeg maar gerust bijna zwart-witte, foto ‘s morgens om circa acht uur, vlak buiten de bebouwde kom van Oosterwolde (Friesland). 'Friesland' zetten we er bewust bij, want er blijkt ook een Oosterwolde in Gelderland te bestaan.