Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Cristian Schrik | sergeant-majoor Ruud Mol

Artilleristen lopen zich in Duitse ‘strook’ warm voor NAVO-flitsmacht

Artillerie-eenheden van de landmacht hebben de afgelopen weken in Duitsland getraind voor hun inzet per 1 januari binnen de NAVO-flitsmacht Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Om het allemaal zo realistisch mogelijk te maken, speelde de oefening Celtic Thunder zich af in een burgeromgeving, ofwel: ‘in de strook’. Die lag in de heuvels nabij de plaats Ramstein-Miesenbach.

'Dwars door dorpen en landerijen'

Scroll voor de video naar beneden

Ook Duitse en Belgische artilleriebatterijen voor de VJTF deden aan de oefening mee. In totaal circa achthonderd man met pantserhouwitsers en een karavaan voertuigen met Boxers, Fenneks en Fuchs-pantservoertuigen. Samen beoefenden de eenheden de standaardprocedures van het artillerie-optreden en bouwden die verder uit. “Daarbij reden we dwars door dorpen en landerijen, waarbij we ons soms verscholen in boerenschuren, om zo te ontkomen aan een ‘vijandelijke’ aanval. Dat kon en mocht omdat het contact met de lokale bevolking goed was”, vertelt kapitein Luc (Operatiën) van 41 Afdeling Artillerie.

Een Nederlands pantservoertuig crosst door het heuvelland bij Ramstein.

Direct en duidelijk

Tijdens een live firing in het militaire oefengebied Baumholder werd met scherp geschoten. “Deze oefening drukt je met de neus op de feiten. Internationaal heersen er spanningen die er in het verleden nauwelijks waren”, stelt pelotonscommandant Pantserhouwitser tweede luitenant Matthijs.

‘We kunnen zo langzamerhand niet meer zonder elkaar’

Nederland en Duitsland benutten Celtic Thunder eveneens om de onderlinge samenwerking verder te verbeteren en cultuurverschillen te overbruggen. “Duitsers zijn direct en duidelijk. Nederlanders discussiëren en overleggen meer”, weet Luc. Hauptmann Clemens en eerste-luitenant Patrick van de Bundeswehr: “We opereren bijna op dezelfde manier en kunnen zo langzamerhand niet meer zonder elkaar.” Kapitein Luc beaamt dat. “Het personeel krijgt steeds meer kennis, al kunnen er altijd zaken beter.”

Pittig programma

Al met al draaiden de artilleristen een pittig programma, dat volgens tweede luitenant Matthijs tegelijkertijd interessant was. “Wat er tijdens deze oefening gebeurt, kan in het echt óók gebeuren.”

Bekijk de video voor een impressie van Celtic Thunder.
 

Ontmoetten de Nederlandse pantserhouwitsers een tegenligger, dan was dat een goede oefening in passen en meten.