Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Staatssecretaris presenteert Strategisch Vastgoedplan 2022

De concentratie van eenheden in Soesterberg én rond de Nieuwe Haven in Den Helder zijn de twee nieuwe projecten die defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat aankondigt in zijn Strategisch Vastgoedplan 2022. Eerder maakte hij al plannen bekend voor de regio's Schaarsbergen, Rucphen/Roosendaal, Assen/Havelte en een nieuwe kazernelocatie in het midden van het land.  

Van der Maat stuurde zijn Strategisch Vastgoedplan vandaag aan de Tweede Kamer. Het plan is een vervolg op de in mei gepubliceerde Contourennota. Daarin werden de vier al aangekondigde projecten bekendgemaakt. Van ieder geeft de staatssecretaris nu een update, waarbij duidelijk is dat er volop overleg gaande is met het Rijksvastgoedbedrijf, de betrokken provincies en gemeenten. Definitieve beslissingen worden veelal volgend jaar genomen wanneer verkenningen gereed zijn.

Naast de grote vinden ook tal van kleinere projecten en aanpassingen plaats. Zo wordt er op de Berhardkazerne in Amersfoort een pilotproject uitgevoerd voor de modernisering van een bestaande kazerne en wordt een soortgelijke operatie voorbereid op Sint-Maarten. Het vastgoed in het Caribisch gebied wordt namelijk ook vernieuwd en verduurzaamd. De nieuwe kazerne in Sint-Maarten moet in 2026 gereed zijn. 

Met de vastgoedplannen streeft de staatssecretaris vier doelen na: de krijgsmacht goed voorbereiden en klaarstomen voor inzet, personeel centraal stellen, streven naar verduurzaming en een financiële balans zodat defensievastgoed betaalbaar wordt én blijft.  

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederland doneert met Noorwegen en Estland veldhospitaal aan Oekraïne

Nederland doneert samen met Estland en Noorwegen een veldhospitaal aan Oekraïne. Dit bestaat uit een aantal containers, waarin een intensive care en operatiekamer worden geplaatst. Ook de benodigde ondersteuning en medische hulpmiddelen worden geleverd.

De containers zijn afkomstig uit Estland. Nederland en Noorwegen leveren hiervoor een financiële bijdrage. Die van Nederland bedraagt € 3,5 miljoen. Estland verzorgt samen met Oekraïense experts de trainingen voor het gebruik van het mobiele ziekenhuis. Nederland ondersteunt daarbij. De landen doneren ook 8 militaire voertuigen voor gewondentransport.

“Hiermee kunnen de Oekraïners ook dichtbij het front levens van militairen redden. We moeten Oekraïne blijven steunen”, zei defensieminister Kajsa Ollongren

De intensive care biedt plaats aan maximaal vier bedden. Die zijn voorzien van bijvoorbeeld beademingsapparatuur, monitors, defibrillatoren en andere apparatuur. In de operatiekamer kunnen maximaal zeven personen tegelijk werken. Deze is speciaal ingericht om levensbedreigende verwondingen zo snel mogelijk te behandelen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Nederlandse veiligheid steeds meer bedreigd

Landen zoals Rusland en China bedreigen steeds vaker en op meer verschillende manieren onze nationale veiligheid.

Dit komt onder meer door ingrijpende internationale ontwikkelingen die voor instabiliteit zorgen, waarvan de oorlog in Oekraïne het meest actuele voorbeeld is. Dit concluderen de hoofden van de AIVD, de MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “Dat Nederland een belangrijk doelwit is, blijkt onder meer uit een onderzoek van de MIVD dat cyberspionnen van de Russische militaire inlichtingendienst GRU afgelopen jaar Nederlandse routers hebben gehackt van particulieren en van het midden- en kleinbedrijf”, verduidelijkt generaal-majoor Jan Swillens, directeur MIVD. “GRU kan deze routers misbruiken om cyberaanvallen tegen Nederland of bondgenoten uit te voeren.”

Ook werd ontdekt dat de GRU actief betrokken is bij de inkoop van technologie die bijvoorbeeld voor wapens kan worden gebruikt. “De GRU zet daarbij dekmantelbedrijven in Nederland in om de sancties en handelsbeperkingen te omzeilen.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Boordradio voor kleine satellieten wint Defensie Innovatie Competitie

Een prototype van een boordradio voor kleine satellieten is deze week gekozen tot winnaar van de Defensie Innovatie Competitie 2022. Het project van Isispace is nuttig voor de toekomstige satellietbehoeftes van de krijgsmacht, zo luidt het juryoordeel.

Het winnende bedrijf krijgt tweehonderdduizend euro om het idee, met hulp van Defensie, verder uit te werken. Volgens de jury wordt het voorstel al op korte termijn belangrijk en kan het snel ingevoerd. De boordradio zou bijvoorbeeld al mee kunnen op de volgende generatie satellieten. Dat gaf uiteindelijk de doorslag.

Defensie wil ook met een aantal van de overige vier finalisten in gesprek blijven. Deze voorstellen werden ook als zeer innovatief gezien, maar sloten minder goed aan op de wensen van Defensie. Mogelijk sluiten deze plannen aan bij een eventueel nationaal technologieproject.

Het thema van de competitie was dit jaar ‘Into Space!’ Bedrijven konden een concept presenteren over hoe omvangrijke data uit de ruimte tot inlichtingen zijn te verwerken. Of op welke manier Defensie relevante data snel en betrouwbaar bij militairen in een uitzendgebied krijgt. En wat voor ruimtesensoren zijn bijvoorbeeld nodig om militaire dreigingen waar te nemen?

Ruimtetechnologie is een onmisbare schakel voor het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht. Vorige week stuurde de staatssecretaris de zogeheten Defensie Ruimte Agenda naar de Tweede Kamer. Daarin staat hoe de krijgsmacht zich de komende jaren op dit gebied wil ontwikkelen.

In de Defensiekrant van volgende week een uitgebreid artikel over de ontwikkelingen op het gebied van 'space'.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Noorwegen en Duitsland willen rol NAVO bij beschermen gasleidingen

Duitsland en Noorwegen willen onder toezicht van de NAVO, gaspijpleidingen en andere energie-infrastructuur in zee beter beschermen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz woensdag in Berlijn verklaard.

“Pijpleidingen, telefoonkabels en internetverbindingen zijn levensaders voor onze staten en moeten op een bijzondere manier worden beveiligd”, zei Scholz. “De aanvallen op de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 hebben aangetoond welke grote risico's hier bestaan.”

Er zal daarom aan Jens Stoltenberg, de Noorse secretaris-generaal van de NAVO, worden gevraagd om binnen het militaire bondgenootschap een instantie op te zetten om de beveiliging van de onderwaterinfrastructuur te coördineren.

Bron: BELGA - foto: ANP (De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg)

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Taakstraf voor vliegtuigrovers

Drie mannen die in het Limburgse Meerlo een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog opgroeven, hebben taakstraffen gekregen.

De drie haalden in 2018, zonder vergunning, een Britse Spitfire uit de grond. Ze gebruikten daarbij groot materieel, waaronder een graafmachine. Op de plaats waar in 1944 het jachtvliegtuig neerstortte, groeven ze een put van twee meter diep. Ze roofden onder meer een parachute, een reddingsvest en onderdelen van het motorblok. De initiatiefnemer kreeg honderd uur taakstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De anderen kregen een taakstraf van tachtig uur.

Bron: NOS

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Man op Schiphol aangehouden voor bedreiging met gevaarlijke stof

Een 55-jarige reiziger is dinsdag op luchthaven Schiphol aangehouden voor bedreiging. De man meldde zich rond 10.30 uur bij de balie van de Koninklijke Marechaussee en zei dat hij gevaarlijke stoffen bij zich droeg.

Lang was onduidelijk om welke stoffen het ging. Vanwege de verdachte situatie werd het incident opgeschaald naar een GRIP 1 en een deel van Schiphol Plaza voor een paar uur afgesloten. Vanuit Vught werd bovendien een CBRN Response-eenheid (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) van Defensie opgeroepen. Zij zijn gespecialiseerd in het identificeren van gevaarlijke stoffen.

De verdachte man werd daarop door een zogeheten ontsmettingsstraat gehaald en is vervolgens door de marechaussee aangehouden voor bedreiging. Uit onderzoek van de CBRN-eenheid en de Milieuongevallendienst van het RIVM bleek uiteindelijk dat het geen gevaarlijke stoffen betrof.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

China en Rusland houden samen luchtmachtoefening

China en Rusland hebben samen luchtmacht-oefeningen gehouden in het Verre Oosten. Toestellen van beide landen patrouilleerden acht uur lang boven de Japanse en de Oost-Chinese Zee.

Het is volgens het Russische defensieministerie voor het eerst dat Chinese gevechtstoestellen in Rusland landden en Russische in China. De oefening was volgens het Kremlin niet tegen derden gericht en was niet in het luchtruim van andere staten.

Zuid-Korea stelt dat Chinese en/of Russische gevechtsvliegtuigen tot twee keer de Koreaanse Identificatiezone voor Luchtverdediging zijn binnengevlogen. Die door Zuid-Korea bedachte zone is volgens Moskou en Beijing helemaal geen eigen luchtruim.

China heeft de Russische inval in Oekraïne niet veroordeeld en doet veel meer zaken met Rusland dan voor de aanval.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Japan bestelt nog twee Boeing KC-46A-tankers

Boeing heeft een contract gekregen voor de levering van twee extra KC-46A Pegasus-tankers aan de Japan Air Self-Defense Force (JASDF). Daarmee komt het totale contract op zes toestellen.

Boeing leverde de eerste KC-46A-tanker aan Japan in oktober 2021 en een tweede in februari 2022. De andere 65 kisten die Boeing tot nu toe produceerde verkocht de fabrikant aan de Amerikaanse luchtmacht.

De Pegasus is gebouwd op het casco van de Boeing 767, waarvan er wereldwijd meer dan twaalfhonderd over de toonbank vlogen. De militaire versie is ontworpen om vliegtuigen van geallieerden en coalitiepartners bij te tanken in de lucht. Daarnaast kan het toestel tijdens missies ook voorzien in dataverbindingen en is het naast air-to-air-refuelling ook geschikt voor transport van vracht en personeel, inclusief het uitvoeren van medische vluchten.

Bron: Boeing

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Drugsvangst in Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland heeft vorige week vrijdag een drugstransport in de Caribische Zee onderschept. Daarbij werd 630 kilo cocaïne opgevist.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht ontdekte een verdachte boot, waarna de Holland werd gealarmeerd. Die zette met zijn snelle onderscheppingsvaartuig FRISC de achtervolging in, maar de smokkelaars wisten te ontsnappen. In hun vlucht gooiden ze pakketten drugs overboord. De bemanning van de FRISC kon de honderden kilo’s cocaïne wel uit het water vissen. De pakketten zijn door tussenkomst van de Kustwacht overhandigd aan het Korps Politie Curaçao.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >40 seconden

NAVO-verband oefent voor Finse kust

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp en de mijnenjager Zr.Ms. Makkum doen momenteel mee aan een grote door Finland georganiseerde oefening in de Oostzee, bij de Finse zuidkust. Beide schepen maken deel uit van een NAVO-vlootverband.

Het is voor het eerst dat de NAVO deelneemt aan de jaarlijkse oefening Freezing Winds. Finland zit samen met Zweden in het proces om toe te treden tot de NAVO. Het is daarom belangrijk dat de (toekomstige) bondgenoten met elkaar leren samenwerken. Met 23 schepen en vijfduizend militairen beoefent Freezing Winds alle aspecten van maritieme oorlogsvoering. Denk aan bestrijding van oppervlaktedoelen, mijnenbestrijding, amfibische operaties en luchtverdediging.

Het gebied met veel kleine eilanden is een uitdagende omgeving om te opereren. Daarbij doen de extreem lage temperaturen een beroep op het aanpassingsvermogen van de eenheden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >55 seconden

Belgisch bloed benodigd

Het Belgische leger roept militairen op om bloed te doneren. De bloedvoorraad in de Belgische bloedbanken staat momenteel kritisch laag. En een deel van dat bloed gebruikt de krijgsmacht voor buitenlandse operaties.

Zo werden in 2021 circa 266 zakken Belgisch bloed gebruikt bij Operation New Nero in Niger en de oefening Tropical Storm in Gabon. Met de aankoop van het nieuwe veldhospitaal Role 2 Basic, dat in 2023 operationeel moet zijn, zal de medische component zich nog verder ontplooien in het buitenland. En hoe meer medische capaciteit er op het terrein is, hoe meer bloed er nodig zal zijn om de werking te kunnen ondersteunen.

Dit jaar nog worden er in totaal 46 bloedcollectes georganiseerd in veertien verschillende kazernes. Ook in 2023 zal er opnieuw een reeks bloedcollectes plaatsvinden.

Om verzekerd te zijn van bloed werken de Belgische krijgsmacht en het Rode Kruis sinds 2019 intensief samen. Het Rode Kruis Vlaanderen en het Croix Rouge de Belgique leveren bloedproducten, doen bloedanalyses en organiseren opleidingen. In ruil daarvoor draagt Defensie bij aan de bloedvoorraad door haar deuren open te stellen voor bloedcollectes.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >30 seconden

Kindervermaak in Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen bezorgden kinderen uit het ziekenhuis in Vilnius onlangs een fijne dag. De kleintjes mochten onder meer in een Role-1-tent (geneeskundige behandelfaciliteit) op de parkeerplaats hun knuffels 'behandelen'. Daarnaast was er een tentoonstelling van militaire voertuigen.

Ook schoolklassen en voorbijgangers konden een kijkje nemen, alsmede een geïmproviseerde hindernisbaan afleggen, proeven van gevechtsrantsoenen en ‘slapen’ onder een poncho.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de eFP van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Bron: Defensie