Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: >60 seconden

MQ-9 Reaper zes maanden langer op Curaçao

Het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper blijft zes maanden langer in het Caribisch gebied. Het toestel met z’n sensorcapaciteit is volgens defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat enorm belangrijk voor onder meer het bestrijden van georganiseerde criminaliteit.

Niet tot december maar medio juli volgend jaar zullen de toestellen opereren vanaf vliegveld Hato op Curaçao. Drie van de vier aangekochte toestellen staan hier sinds begin dit jaar. De gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim waren reden om het onbemande systeem op het eiland te beproeven. Bovendien verzamelt het toestel al inlichtingen ter ondersteuning van de (militaire) organisaties in het Caribisch gebied. “De afgelopen periode hebben de luchtmachtcollega’s het onbemande vliegtuig uitvoerig getest. Het is goed dat zij de komende zes maanden door kunnen gaan met trainen”, aldus Van der Maat.

De vierde Reaper wordt medio december verwacht op Vliegbasis Leeuwarden, al blijft-ie voorlopig in de opslag. Ook worden twee zogeheten Ground Control Stations geplaatst. Die zijn vergelijkbaar met cockpits, maar dan op de grond. Beide cockpits worden volgend jaar naar verwachting wel operationeel. Daarmee zijn de toestellen boven het Caribisch gebied ook vanuit Leeuwarden te besturen.

De MQ-9 Reaper verzamelt vanuit de lucht data en informatie. Dankzij de besturing per satelliet is het toestel wereldwijd te bedienen. Het systeem past volledig bij de wens van Defensie om te opereren op basis van informatiegestuurd militair optreden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

EU actieplan versterking cyberdefensie

Zowel de Europese Unie als de NAVO hebben deze week gepleit voor een versterking van de verdediging tegen cyberaanvallen.

De partijen zijn het erover eens dat de Russische agressie in Oekraïne een duidelijke 'wake up call' is. Volgens secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg maken de Russische aanvallen tegen satellieten, kritische infrastructuur en overheidsinstellingen duidelijk dat versterking dringend nodig is. Joseph Borrel, verantwoordelijk voor het buitenland- en veiligheidsbeleid binnen de EU, pleit voor meer samenwerking om zo de burgers en krijgsmachten beter te beschermen.

Door de versterking van die samenwerking kunnen middelen beschikbaar komen voor de cyberverdediging. Ook versterkt het de coördinatie en samenwerking tussen de militaire en civiele instanties op dit gebied.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Nachtvliegseizoen van start

De luchtmacht is deze week weer begonnen met het avondvliegen. Dat is nodig omdat militaire operaties niet stoppen wanneer de zon ondergaat, maar in feite de klok rond uitgevoerd moeten kunnen worden.  

Het avondvliegen wordt tot en met week 51 weken uitgevoerd door F-35's en F-16's vanaf Vliegbasis Leeuwarden en Vliegbasis Volkel. De toestellen vliegen maandag tot en met donderdag tot uiterlijk half elf ’s avonds. Op vrijdag vinden er alleen overdag vliegbewegingen plaats.  

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Nederland stopt honderd miljoen euro in militair fonds voor Oekraïne

Nederland draagt met honderd miljoen bij aan het nieuw opgerichte International Fund for Ukraine (IFU). Dit financiert militair materieel voor Oekraïne. Ook initiatiefnemer Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen doen mee.

Met geld uit het IFU wordt materieel direct bij de industrie ingekocht, zodat het zo snel mogelijk bij Oekraïne terechtkomt. Verder worden hiermee wereldwijde inkoopmogelijkheden geïdentificeerd en benut. De Oekraïense behoefte is leidend. Met de middelen die eruit worden gefinancierd kan het land het eigen grondgebied blijven verdedigen tegen de Russische agressie. De verwachting is dat de eerste contracten met de industrie nog dit jaar een feit zij

Defensieminister Kajsa Ollongren was de afgelopen dagen in het Verenigd Koninkrijk samen met haar collega-ministers van de deelnemende partners aan de Joint Expeditionary Force (JEF). Dit is de snelle reactiemacht van tien gelijkgestemde Europese landen en geldt als aanvulling op de NAVO. De ministers bespraken de huidige veiligheidssituatie in Oekraïne en Europa. Ook bezocht ze daar met andere bewindspersonen de operatie waarbij Oekraïense militairen worden opgeleid.

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Vijftig tot honderd militairen naar EUMAM

Nederland levert naar verwachting vijftig tot honderd militairen aan de Europese trainingsmissie (EUMAM) om Oekraïense militairen op te leiden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de Duitsers, zegt defensieminister Kajsa Ollongren.

Wanneer de trainingen, die voornamelijk in Duitsland en Polen plaatsvinden, beginnen is nog niet zeker. Het doel is in ieder geval om vijftienduizend Oekraïners een militaire basisopleiding of specialistische training te geven. Zo gaan de Nederlanders onder meer lesgeven op medisch gebied en het ruimen van explosieven. Verder gaat het om tactische en technische training in wapensystemen en het opleiden van staffunctionarissen van bataljons en brigades.

De EU-landen gingen vorige maand akkoord met de EU Military Assistance Mission. Die is nodig omdat de oorlog in Oekraïne voorlopig nog lijkt voort te duren. In het Verenigd Koninkrijk worden al Oekraïense militairen opgeleid door Nederlandse militairen. Aan deze Britse missie nemen zo’n negentig Nederlandse militairen deel.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Jasper Verolme

x
Leestijd: +/- 35 seconden

'Djokja' vervangt 'Red Devils'

Militairen van 13D-compagnie 'Djokja', een eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade, zijn zaterdag vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Roemenië. De rode baretten losten daar hun collega's af van 12C-compagnie 'Red Devils'.

De komende vier maanden maken ze deel uit van de Battle Group Forward Presence. Samen met collega's uit andere landen beschermen ze de Oostflank van het NAVO-gebied. 

Inmiddels zijn de afgeloste militairen aangekomen in Nederland. Dat geldt ook voor het genietaakteam dat in Roemenië een nieuw kamp bouwde.

De NAVO-eenheid aldaar staat onder Franse leiding. Nederland levert ook een Counter Unmanned Aircraft Systems-peloton; een eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando dat de taak heeft om drones van de tegenstander te ontdekken, identificeren en indien nodig te bestrijden.  

Bron: Defensie 

x
Leestijd: 35 seconden

Duitsers beschermen vitale infrastructuur op zee

De Duitse marine patrouilleert met de schepen 'Berlin' en 'Schleswig-Holstein' sinds kort langs Troll A; het enorme gasproductieplatform voor de exploitatie van aardgas in de Noordzee in Noorwegen. Ook wordt een P-3C Orion patrouillevliegtuig ingezet.

De NAVO heeft beloofd de bescherming van kritieke infrastructuur op te voeren, na de aanslagen op de Nord Stream 1- en Nord Stream 2-gaspijpleidingen tussen Rusland naar Duitsland. Daarom beschermen naast de Duitsers ook de Noorse, Deense en Zweedse marine kritische maritieme infrastructuur zoals olieplatforms en onderzeekabels.

Noorwegen, grenzend aan Rusland in het noorden, is Europa's grootste producent van aardgas en olie en heeft een extreem lange kust die moeilijk te beschermen is. Het exploiteert een uitgebreid netwerk van pijpleidingen die het land verbinden met Groot-Brittannië en Europa.

Bron: MilitaryLeak

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Vier militairen aangehouden voor bezit harddrugs

De Koninklijke Marechaussee heeft donderdagochtend vier militairen aangehouden op verdenking van bezit harddrugs.

De Marechaussee kwam de mannen op het spoor naar aanleiding van een onderzoek dat eerder dit jaar was gestart. Twee militairen zijn vanmorgen thuis aangehouden, de andere twee in de loop van de dag in Duitsland en op Sint Maarten. Het onderzoek wordt voortgezet onder leiding van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Koning heropent Kasteel van Breda

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag het gerenoveerde Kasteel van Breda ceremonieel heropend. De thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) kreeg de afgelopen drie jaar een flinke opknapbeurt. Het uit het jaar 1353 stammende kasteel is nu onder meer duurzamer en brandveiliger.

De koning werd onthaald met een erewacht. Bij de openingsceremonie onthulde hij vervolgens samen met de voorzitter van de Senaat van het Cadettencorps een nieuw schilderij. Volgens traditie hing de cadet het schilderij daarna scheef.

De koning, die zelf een opleiding bij de marine doorliep, zag vervolgens wat er in de afgelopen drie jaar allemaal is verbouwd op de zolder, eerste en tweede verdieping. Zo zijn tal van ornamenten en trappen gerenoveerd, tussenwandjes gesloopt en glas vernieuwd.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Jasper Verolme

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Duitse strijdkrachten 'vieren' 67ste verjaardag

Met plechtige eedaflegging in onder meer Berlijn herdenkt de Bundeswehr morgen dat de Duitse strijdkrachten 67 jaar geleden werden opgericht.

Tien jaar na de Tweede Wereldoorlog werden op 12 november 1955 de eerste 101 militairen in dienst gesteld bij de net daarvoor opgerichte Bundeswehr. De heroprichting van de Duitse strijdkrachten was door de gebeurtenissen van de oorlog zeker niet onomstreden. Maar de internationale situatie met een steeds groter wordende tegenstelling tussen Oost en West, maakte dit onvermijdelijk.

De centrale locatie voor de 'viering' is het Bendlerblock in Berlijn. In deze kazerne was in de oorlog het hoofdkwartier van de Wehrmacht gevestigd. Verschillende officieren waaronder Von Stauffenberg beraamden hier de moordaanslag op Hitler van 20 juli 1944. Die mislukte waarna Von Stauffenberg en andere militairen uit het complot op de binnenplaats werden doodgeschoten. In het complex is nu een tentoonstelling ingericht ter nagedachtenis van de anti-nazibeweging. Op deze historische locatie leggen zaterdag vierhonderd militairen de eed af in aanwezigheid van tal van prominenten. 

Bron: Bundeswehr 

x
Leestijd: >45 seconden

349e Squadron viert tachtigjarige verjaardag

'Trots op het verleden, klaar voor de toekomst'. Dit thema, fraai uitgebeeld in een unieke staartbeschildering op een F-16 van de vliegbasis in Kleine-Brogel, onderstreept de tachtigjarige verjaardag van het 349e Squadron van de Belgische Luchtmacht.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog staken jonge Belgen het kanaal over om zich aan te sluiten bij de Royal Air Force. In november 1942 ziet No. 349 (Belgian) Squadron het licht op de RAF-basis van Ikeja in Nigeria. Na de oorlog wordt het geheel ondergebracht op de vliegbasis van Bevekom, waar het deel uitmaakt van de 1ste Jachtwing en uitgerust werd met Supermarine Spitfire vliegtuigen. In 1979 wordt het 349e Squadron, als eerste Belgische smaldeel, uitgerust met de moderne F-16 gevechtsvliegtuigen. Het jagerssquadron wordt het eerste operationele F-16 detachement binnen de NAVO. In 1996 verhuist '349' naar Kleine-Brogel, waar het vandaag nog steeds deel uitmaakt van de 10de Tactische Wing.

Bron: Belgische luchtmacht. Foto: Kris Christiaens