Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/-50 seconden

Opnieuw forensisch team naar Oekraïne

Een Nederlands forensisch- en opsporingsteam (FO-team) is deze week naar Oekraïne vertrokken om verder onderzoek te doen naar oorlogsmisdrijven. In mei deed het veertigkoppige team dat ook al. Het onderzoek gebeurt op verzoek van Oekraïne, onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

Het FO-team bestaat onder meer uit forensische, digitale en tactische rechercheurs van de marechaussee, aangevuld met experts van andere defensieonderdelen. Ze doen onderzoek en stellen bewijs veilig. Ook nemen ze getuigenverklaringen op, doen DNA-onderzoek en verzamelen digitale informatie van bijvoorbeeld camera’s en computers. Uit die bewijslast moet blijken of vervolging mogelijk is.

Het Nederlandse team ondersteunt verder de planning van soortgelijke missies van andere landen. Dit helpt bij het onderling afstemmen van het onderzoekswerk van het ICC en bij het zo snel mogelijk verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden.

Dit tweede onderzoek duurt in principe zes weken. Hierna volgen ook nog een derde en vierde keer in het voor- en najaar van 2023.

Bron: Defensie. Archieffoto: ANP (aankomst FO-team eerder dit jaar op Vliegbasis Eindhoven).

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Meer slagkracht voor de landmacht

De gevechtskracht van de landmacht wordt de komende jaren versterkt met raketartillerie, meer Pantserhouwitsers en mobiele luchtverdediging.

Op dit moment is de Pantserhouwitser 2000 het zwaarste wapen met een bereik van ongeveer veertig kilometer. De raketartillerie stelt de landmacht in staat een doel op ruim zeventig kilometer te beschieten. De projectielen worden door GPS met grote precisie naar hun doel geleid. Defensie beschikte eerder al over raketartillerie, het zogenoemde Multiple Launch Rocket System, maar verkocht de 22 systemen in 2004 aan Finland wegens bezuinigen.

Daarnaast worden ook tien Pantserhouwitsers 2000 uit de opslag gehaald en ingedeeld voor operationeel gebruik. Ook worden luchtverdedigingssystemen voor de korte afstand aangekocht. De huidige systemen naderen het einde van de operationele levensduur. Daarbij is  hun bereik van slechts een paar kilometer ontoereikend geworden. Het nieuwe systeem heeft uiteraard een grotere bereik en biedt bescherming tegen vijandelijke helikopters, vliegtuigen, drones en ook kruisraketten.

De raketartillerie en luchtverdedigingssystemen zijn bestemd voor 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Bijna 450 herinneringsmedailles uitgereikt

Zo'n 450 militairen hebben deze week in de Jaarbeurs in Utrecht hun Herinneringsmedaille Internationale Missies ontvangen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots reikte ze uit. 

De medaille is bedoeld voor militairen die ten minste dertig dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Op die manier spreekt Defensie haar waardering uit voor de militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden hun werk doen. Boots stond dan ook stil bij die omstandigheden. “Waar de één terugdenkt aan hitte en stroomuitval, herinnert de ander zich de gastvrijheid van de bevolking. Waar de één alleen gepantserd het kamp af mocht, liep de ander in burger en korte broek. Voor de één was het de eerste missie, voor een ander de laatste. De meesten van jullie hebben als team een prestatie neergezet. Maar deze onderscheiding ontvangen jullie als mens.”

Niet alleen militairen werden in het zonnetje gezet. Ook de twee explosievenspeurhonden die in Mali een taak hadden, kregen een speciale penning.

De met militaire muziek opgeluisterde ceremonie was tevend bedoeld voor het thuisfront. Als dank voor de steun ontvingen de relaties een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen was er de speciale kindermedaille.

De gedecoreerde militairen zetten zich over de hele wereld in. Er waren militairen betrokken bij operaties in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, maar ook dichterbij huis in Litouwen.

Boots merkte op dat niet alle militairen er zonder kleerscheuren vanaf kwamen. Hij refereerde onder meer aan een incident op Erbil Airbase in Irak twee maanden geleden. Daar raakte een militair zwaargewond tijdens wapenonderhoud. Hij prees de inzet van de militairen die direct te hulp schoten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 10 seconden

Militair aangehouden voor verboden wapenbezit

De Koninklijke Marechaussee heeft zondagmiddag een militair aangehouden voor verboden wapenbezit.

Marechaussees hebben in de middag en avond onderzoek gedaan in de woning. Hierbij zijn meerdere wapens aangetroffen. De militair is overgebracht naar de brigade in Zevenaar. De Marechaussee heeft de zaak in onderzoek.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Tromp maakt pitstop in Den Helder

Zr.Ms. Tromp heeft deze week een 'pitstop' gemaakt in Den Helder om brandstof, voeding, reservedelen en munitie aan boord te nemen. Inmiddels is het vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 1, samen met de andere eenheden van SNMG1, weer onderweg naar het Baltische gebied.

Het luchtverdedigings- en commandofregat arriveerde in thuishaven Den Helder na een oefenperiode bij de Hebriden, ten westen van Schotland. Daarbij werd onder meer getraind in het afvuren van luchtdoelraketten. SNMG1 is een van de vier vaste vlootverbanden van de NAVO en bestaat op dit moment uit schepen uit Nederland, Noorwegen, Denemarken en Frankrijk. Het eskader staat dit jaar onder Nederlandse leiding. Op dit moment is commandeur Jeanette Morang commandant.

Bron: NAVO

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Defensie laat weinig over van het Binnenhof

Na bijna vier jaar onderbreking vond deze week de vijftiende schaakontmoeting plaats tussen teams van Defensie en het Binnenhof.

Het Binnenhof, voor de eerste keer onder leiding van teamcaptain Nico Bal, verscheen 26 oktober met een vrijwel geheel vernieuwd team ‘aan de start’. Daarin, als konijn uit de hoge politieke hoed, achtvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely. Hij speelde aan het eerste bord tegen de sterkste speelster uit het defensieteam Rieke Hof van Run. Dat leverde een overwinning op voor het Binnenhof. Later die avond bleek het bij die ene overwinning te blijven.

Alleen Erik Zalmé, de voormalig teamleider van team Binnenhof, wist nog een half punt te behalen maar dat kon de uitslag niet meer beïnvloeden. Het kwam op een zeer ruime 8,5 - 1,5 in het voordeel van Defensie. De overwinningen kwamen op naam van Rob vd Walle, Ard Dekker, onze nestor Hendrik Steffers (89), Johan Jansen, Han Perluka, Alex Wiedeman, Dirk Roos en Gerrit Weulen Kranenberg. 

Dankzij dit resultaat mocht teamcaptain Jan Smit uit handen van zijn Binnenhof collega opnieuw de wisseltrofee in ontvangst nemen. Volgend jaar zal Het Binnenhof in eigen huis een nieuwe poging wagen om Defensie schaakmat te zetten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-40 seconden

Duits-Nederlands tankbataljon onderscheiden

Het Duits-Nederlandse Tankbataljon 414 heeft twee prestigieuze Duitse onderscheidingen ontvangen. 

Als erkenning van de inzet voor de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen werd een lint aan het vaandel bevestigd. De eenheid kreeg ook de Generaal Kiessling-prijs. De onderscheidingen werden uitgereikt door landmachtcommandant luitenant-generaal Martin Wijnen en plaatsvervangend commandant van de Duitse landmacht, luitenant-generaal Hans Langenegger. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op de Niedersachsenkazerne in Bergen-Hohne, waar de eenheid is gelegerd. Het tankbataljon staat sinds dit jaar onder Nederlandse leiding.

Tankbataljon 414 maakte van juli 2021 tot en met januari van dit jaar deel uit van de eFP. In de Baltische staat liet het binationale bataljon zien uit het juiste hout te zijn gesneden. Zo werd leiding gegeven aan de hele battlegroup van duizend militairen uit Nederland, België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië. Ook behaalde een Nederlandse tankbemanning van een Leopard II gevechtstank de eerste prijs bij een internationale schietwedstrijd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Kritische scriptie over cultuur KMA beloond

Oud-cadet Irina Tziamali heeft de eerste Maarten Rijkenbarg Award ontvangen voor haar bachelorscriptie over de cultuur op de Koninklijke Militaire Academie (KMA). De prijs werd haar uitgereikt door de commandant van de Nederlandse Defensie Academie, generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar.

De kritische scriptie 'De KMA raad ik mijn toekomstige dochter niet eens aan' deed veel stof opwaaien binnen en buiten Defensie. De toenmalige cadet stelde dat de cultuur op het opleidingsinstituut in Breda erg gericht is op fysieke fitheid, mannelijkheid en masculiniteit. De aandacht die de scriptie kreeg had zowel impact op de NLDA als op de schrijfster zelf. Persoonlijke aanvallen op sociale media en de werkvloer leidden ertoe dat Tziamali uiteindelijk de dienst verliet.

Bij de uitreiking van de Maarten Rijkenbarg Award gaf generaal Oppelaar aan dat te betreuren. Ook noemde hij de voormalige cadet een voorbeeld voor velen, binnen en buiten de krijgsmacht.

Hij gaf toe dat de NLDA het thema onderbelichtte en dat de bevindingen hebben geleid tot het zetten van nieuwe stappen. “Jouw scriptie gaf goede aanvullingen voor de Taskforce NLDA, een veranderkracht die zich binnen de academie bezighoudt met vorming, sociale veiligheid, kameraadschap en integriteit. De conclusies en aanbevelingen die volgden zijn daarom ook direct verwerkt in het Plan van Aanpak Sociale Veiligheid NLDA.” Irina Tziamali ontving eerder ook al twee prijzen voor haar werk.

Lees hier meer over de scriptie in Defensiekrant 25 van 2021.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Britten verwelkomen eerste vrouwelijke rode baret

Private Addy Carter van 16 Medical Regiment is de eerste vrouwelijke soldaat die in het Britse leger de rode baret mag dragen.

Om te bewijzen dat ze beschikt over de juiste fysieke en mentale hardheid om in de Airborne Forces te kunnen dienen, voltooide Carter de loodzware All Arms Pre Parachute Selection (AAPPS).

“Ik wilde voor mezelf bewijzen dat ik het in me had. Ook als het moeilijk werd, bleef ik mezelf voorhouden dat iedere stap er eentje dichter naar de eindstreep was”, vertelt Addy.

Het 16 Medical Regiment geeft medische ondersteuning aan 16 Air Assault Brigade Combat Team, de Britse luchtmobiele eenheid die overal ter wereld kan worden ingezet, indien nodig gedropt per parachute.

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Belgen openen Cyber Commando

De Belgische strijdkrachten hebben sinds kort eigen Cyber Commando. Taak van de nieuwe, langverwachte eenheid in Evere is de bescherming van militaire netwerken en wapensystemen tegen cyberaanvallen en het inwinnen van inlichtingen. Ook helpt ze mee de vitale structuren van België te beschermen.
Cyberspace beïnvloedt niet alleen de militaire operaties, maar ook de Belgische samenleving als geheel. Iedere dag proberen cybercriminelen de netwerken en wapensystemen binnen te dringen of beïnvloeden. Chef Defensie admiraal Michel Hofman noemt de oprichting een mijlpaal: “Het is altijd leuk om nieuwe schepen of vliegtuigen te verwelkomen of een eerste steen te leggen. Maar de opstart van een toekomstige vijfde component maakt toch een blijvende indruk.” Daarmee stelt de Belgische Commandant der Strijdkrachten dat hij het Cyber Command ziet als een vijfde krijgsmachtdeel. 

Het Belgische Cyber Command staat onder leiding van generaal-majoor Michel van Strythem en is ingedeeld bij de Algemene Dienst voor Inlichting en Veiligheid.

Bron: Belgische strijdkrachten