Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen
Thuisfrontdag in Burgers’ Zoo
Familieleden van uitgezonden militairen van 13 Lichte Brigade van de landmacht waren afgelopen weekeinde te gast in Burgers’ Zoo in Arnhem. Het thuisfront werd er getrakteerd op een gezellig dagje uit. Misschien nog wel belangrijker was de mogelijkheid om via een livestreamverbinding contact te leggen met hun relaties in Litouwen. Velen maakten er gebruik van, wat leidde tot emoties.
Tijdens de livestream lieten de kinderen trots aan hun papa of mama zien wat ze tijdens de thuisfrontdag in elkaar hadden ‘geknutseld’. Of ze deden enthousiast hun verhaal over het bezoek aan Burgers’ Zoo. Ook luisterden ze spandoeken op met teksten en tekeningen.
13 Lichte Brigade levert militairen aan de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen. Hierbij zijn militairen betrokken van 42 Bataljon Limburgse Jagers , 41 Pantsergeniebataljon, 13 Herstelcompagnie en 13 Geneeskundige Compagnie.
Bron: Defensie
Duitsers zetten in op onbemand
De Duitse Bundeswehr wil in 2031 konvooien op de weg kunnen brengen met onbemande vrachtwagens. Om kennis en ervaring op te doen wordt volop geëxperimenteerd op een voormalige Britse kazerne in Bad Fallingborstel.
Uit voorzorg staat bij de poort van het kamp een bord met de tekst ‘voorzichtig, levensgevaar’. Gelukkig loopt het niet zo’n vaart, want de twee vrachtwagens die hun rondjes rijden op het terrein doen dat rustig. In de voorste auto zitten twee militairen: de chauffeur én een bijrijder. Wat niet direct opvalt is dat ze niet rustig van de omgeving genieten, maar de tweede vrachtwagen op afstand besturen met een soort game-controller. Elektronica doet de rest.
De beide vrachtwagens zijn voorzien van Amerikaanse apparatuur met onder meer camera’s en sensoren. Dankzij de elektronica maken ze exact dezelfde bewegingen. Remt de een, dan doet de ander dat ook. Dat geldt ook voor sturen en gas geven. In de huidige fase van het experiment zijn beide voertuigen met elkaar verbonden door een elektronische ‘navelstreng’ met een bereik van tweehonderd meter.
Voor de beproeving worden twee vrachtwagens gebruikt, een van vijftien ton en een van vijf ton. Het experiment van de Bundeswehr staat nog in de kinderschoenen. De Amerikaanse strijdkrachten beschikken al over negentig voertuigen die onbemand kunnen rijden.
Bron: Bundeswehr, Jana Neumann
Verrassend veel deelnemers bij Obstacle Run
Hopelijk vormde de weg ernaartoe door de ochtendfiles geen obstakel, maar afgelopen woensdag was de Oranjekazerne in Schaarsbergen het strijdperk voor het nationaal militair kampioenschap Obstacle Run.
De Obstacle Run, een soort ‘milde’ versie van de survivalrun, is een uit de Verenigde Staten overgewaaid hardloopevenement over twaalf kilometer. Onderweg krijgen de deelnemers te maken met hindernissen als muren, sloten, touwnetten, kunstmatige klim- en klauterobjecten. Het is de bedoeling dat ze die kort, snel en krachtig nemen. “Alles draait om goed kunnen klimmen en klauteren, en om uithoudingsvermogen”, aldus wedstrijdleider eerste-luitenant René de Jager.
Het evenement trok dit keer het verrassend grote aantal van ongeveer driehonderd militairen. “Net als padel (een nieuwe racket- en balsport, red.) is de individuele sport Obstacle Run booming in ons land”, weet De Jager.
Als overall-winnaar kwam dit keer luitenant-ter-zee 1 Jordy van de Mheen uit de bus. Hij finishte in een tijd van 1 uur, 9 minuten en 1 seconde.
Weten hoe een Obstacle Run werkt? Check de clip.
Video: adjudant Richard Frigge
Bron: Defensie
'Uitgaven Defensie wettelijk vastleggen'
VVD, CDA en SGP willen in de wet vastleggen dat twee procent van het bruto nationaal product naar Defensie gaat. De drie partijen hebben daartoe een wetsvoorstel ingediend. "Door de oorlog in Oekraïne is het momentum er nu", zei SGP-Kamerlid Stoffer.
Dat landen twee procent reserveren voor hun krijgsmacht is een afspraak binnen de NAVO uit 2014. Nederland heeft, net als andere landen, deze bondgenootschappelijke norm lange tijd niet gehaald. Dit jaar ligt de Nederlandse defensiebegroting nog onder de anderhalf procent, maar de komende jaren gaan miljarden extra naar Defensie. Het is de bedoeling om vanaf 2024 weer op de twee procent te zitten.
Het lijkt er niet op dat de initiatiefwet een meerderheid krijgt in de Tweede Kamer. Veel fracties willen zich niet vastleggen op een percentage. Het kabinet komt nog met een officiële reactie.
Bron: Defensie
Colombia kiest concept Damen
Het ministerie van Defensie van Colombia heeft de lokale scheepsbouwer COTECMAR opdracht gegeven om samen met scheepswerf Damen vijf nieuwe fregatten te bouwen. Ze vervangen vier fregatten van de Almirante Padilla-klasse die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn aangeschaft.
Het besluit is genomen na een uitgebreid onderzoek waarbij Damen als beste uit de bus kwam. Het contract tussen Cotecmar en de scheepsbouwer wordt binnenkort getekend. De Colombiaanse overheid maakte bekend dat bij de keus van het Sigma 10514-ontwerp, en daarmee Damen, overwegingen meespeelden op het gebied van effectiviteit, kosten en risico’s bij de gezamenlijke ontwikkeling van de nieuwe schepen. Het is de bedoeling dat de nieuwe schepen in Colombia worden gebouwd
Bron: Marineschepen.nl
Eerste militairen leggen eed af op koning Charles III
Voor het eerst sinds meer dan zeventig jaar hebben militairen van de Britse landmacht de eed afgelegd op de koning in plaats van op de koningin. Door het overlijden van koningin Elizabeth II moeten de militairen van nu trouw zweren aan koning Charles III, het nieuwe staatshoofd. Op de militaire academie in Sandhurst legden 218 cadetten als eersten de nieuwe, gewijzigde eed af.
Bij de ceremonie leggen de Britse cadetten vrij vertaald de volgende eed af: ‘Ik zweer bij de almachtige God dat ik trouw zal zijn aan Zijne Majesteit Koning Charles III, zijn erfgenamen en opvolgers, en dat ik, plichtsgetrouw, Zijne Majesteit, zijn erfgenamen en opvolgers in persoon, kroon en waardigheid zal verdedigen tegen alle vijanden, en alle bevelen van Zijne Majesteit zal naleven en gehoorzamen, net als zijn erfgenamen en opvolgers en de generaals en officieren boven mij.’
De 24-jarige cadet Wiltshire realiseert zich dat het gaat om een historisch moment. “De gelegenheid is bitterzoet omdat koningin Elizabeth II een voorbeeldig heerser en opperbevelhebber was. De publieke reactie op haar overlijden laat zien dat de plaats die de koninklijke familie in Groot-Brittannië inneemt verder is versterkt.”
Bron: British Army
Luchtmachtveteraan viert 100ste verjaardag
Luchtmachtkapitein buiten dienst Frans de Wilde bereikte deze week de memorabele leeftijd van honderd jaar. Dat leverde hem bijzonder verjaardagsbezoek op in de persoon van de plaatsvervangend commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Dick van Ingen.
De honderdjarige begon zijn militaire loopbaan bij de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, waar het toen niet allemaal rozengeur en maneschijn was. Een deel van zijn tijd daar bracht hij namelijk ook door in een Japans krijgsgevangenenkamp. Na de oorlog ging hij bij de luchtmacht in Nederland aan de slag als techneut, later werd hij vakofficier. De Wilde beëindigde zijn militaire loopbaan als kapitein.
De afgelopen week was niet alleen voor Frans de Wilde bijzonder, maar voor álle luchtmachtveteranen. Voor het eerst sinds twee jaar namelijk kon de Veteranendag Koninklijke Luchtmacht weer doorgaan. In het Nationaal Militair Museum konden de oud-luchtmachters bijpraten met maten van destijds en herinneringen aan toen ophalen.
Bron: Defensie
Militaire tandartsen in Suriname
Twee militaire tandartsen sluiten zich aan bij een Surinaams medisch team. Dit gaat zich tijdens een nationale operatie van het Surinaamse Nationale Leger inzetten voor de volksgezondheid in het Zuid-Amerikaanse land. Beide defensietandartsen zijn eind afgelopen week aangekomen.
Het team gaat aan de slag in Apoera, een afgelegen dorp in het westen, bij de grens met Guyana. De Nederlandse expertise wordt hier ingezet om de lokale bevolking tandheelkundige zorg te geven.
Vorig jaar spraken de Nederlandse en Surinaamse krijgsmachten de intentie uit om meer samen op te trekken. Nadat daarna de commandant van de Defensie Gezondheidsorganisatie het land bezocht, volgde het verzoek aan Nederland om deel te nemen aan deze operatie. Dat is nu ingewilligd.
De inzet is een nieuwe stap om de militaire banden tussen beide landen te versterken. Afgelopen juni trainden Nederlandse militairen voor het eerst in twaalf jaar weer in de Surinaamse jungle. Ook bezocht een Surinaamse delegatie de Nederlandse Defensie Academie.
De tandartsen die nu in Suriname zijn, keren in principe begin oktober terug naar Nederland.
Bron: Defensie
Patriot-eenheid bij Slowaakse feestdag
Traditiegetrouw viert Slowakije op 22 september zijn nationale dag en de dag van de Slowaakse strijdkrachten. Daarbij herdenkt het land de slag van 22 september 1848 tussen Slowaakse patriotten en eenheden van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Bij de viering en de herdenking dit jaar was een afvaardiging present van de Nederlandse Patriot-eenheid die in Slowakije is gestationeerd.
De slag in 1848 vond plaats bij de stad Brezova pod Bradlom in het westen van Slowakije. Slowaakse patriotten die streden voor de onafhankelijkheid van het land, versloegen de troepen van het Habsburgse rijk. In 1998 is deze datum uitgeroepen tot de Slowaakse nationale feestdag.
De Nederlandse Patriots van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando zijn sinds april van dit jaar gestationeerd bij de Slowaakse vliegbasis Sliac om daar samen met Duitsland als Binational Air Missile Defence Task Force het luchtruim te beveiligen tegen indringers uit het oosten. De inzet van de Patriots is een van de reacties van de NAVO op de Russische aanval op Oekraïne.
Bron: Defensie
Royal Air Force test para-droppings
De Royal Air Force houdt beproevingen met een A400M Atlas C Mk1 voor inzet van parachutisten vanaf lage hoogte. Inmiddels zijn diverse vluchten voor een dergelijke Mass Para Insertion boven het oefenterrein Salisbury Plain uitgevoerd. Dat als voorbereiding op het overnemen van deze capaciteit van de uitfaserende C-130J.
De testvluchten werden uitgevoerd door 206 Heavy Aircraft Test & Evaluation Squadron en de Joint Air Delivery Test and Evaluation Unit.
Bron + foto: Royal Air Force