03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 38

‘Alles doen om personeel te enthousiasmeren’

Tekst Jack Oosthoek
Foto Herman Zonderland

Vraagtekens bij populariteit mountainbiken

Mountainbiken. Een ook binnen Defensie populaire sport. Toch rijzen er ook twijfels na het hoogtepunt van het jaar, het nationaal militair kampioenschap vorige week in Apeldoorn. Met name bij de senioren verschenen onmiskenbaar minder deelnemers aan de start dan anders. Naar de oorzaak kan de defensie-sportorganisatie slechts gissen. De vraag ‘hoe word ik een goede mountainbiker?’ valt makkelijker te beantwoorden.

Wie wat wil bereiken moet jong op de fiets klimmen, begint expert majoor Berry Hoedemakers zijn uitleg. De jurist van het Land Training Centre is manager van de nationale militaire wielren- en mountainbike-equipe en verdiende ooit in Duitsland en België zijn brood als beroepswielrenner. ”Een jonge renner wordt niet geremd door angst en leert de techniek spelenderwijs. Hij moet veel wedstrijden rijden, daar wordt hij snel beter van. Als je op oudere leeftijd begint, leer je de techniek niet zo goed meer.”

Berry Hoedemakers (midden) na afloop van het NMK waaraan hij zelf ook meedeed.

Achterover leunen

Volgens Hoedemakers draait het bij mountainbiken om kracht, techniek en doorzettingsvermogen. “Renner en fiets moeten één zijn en daarbij moet hij in lastige afdalingen het zwaartepunt in de gaten houden. Door constant achterover te leunen zet je druk op je achterwiel. Snelheid ontwikkelen is eveneens belangrijk. Aangezien ik geen hardcore mountainbiker ben, stap ik in een race soms even af. Ik wil mijn nek niet breken.” 

‘Renner en fiets moeten één zijn’

Als een Razende Roeland scheert een deelnemer aan het NMK over het parcours. Wie bij mountainbiken wil scoren, moet snelheid maken.

Volgens Hoedemakers is mountainbiken ‘geen heel gevaarlijke sport’ en evenmin blessuregevoelig. Behalve als de coureur niet goed weet wat hij doet. “Als je geen controle hebt kunnen de gevolgen ernstig zijn, vooral in een afdaling. Een mountainbiker zoekt de grenzen op en daarbij gaat weleens wat verkeerd. Maar meestal loopt het goed af. De meeste Nederlandse parcoursen zijn voor een gemiddelde renner goed te doen. In de bergen ligt dat anders: daar moet je nog veel meer dan anders met je verstand fietsen.”

Mountainbiken een linke sport? Volgens Berry Hoedemakers valt het wel mee. Zoals zo vaak geldt: als je maar weet wat je doet.

‘Als je geen controle hebt kunnen de gevolgen ernstig zijn’

Skilift

Als minder aantrekkelijke kant noemt Hoedemakers de hoge prijs van een mountainbike, circa 4.000 euro. Reden voor veel geïnteresseerden om de sport links te laten liggen. “Je kunt natuurlijk beginnen met een fiets van ongeveer duizend euro en het dan opbouwen. Maar als je in de bergen wil rijden, heb je écht een goede nodig”, aldus de 48-jarige landmachtmilitair die vanwege zijn leeftijd alleen nog recreatief rijdt. “Mooi om op zondagochtend door een fraai bos te knallen. Heerlijk ook om in de Alpen met de skilift naar boven te gaan en vervolgens omlaag te storten.” En wat vindt de winnaar van het nationaal militair kampioenschap, kapitein der mariniers Sylvan Buis? “Mooi om jezelf in de natuur te pushen en limieten te verleggen.”

De beste drie coureurs van het NMK. Midden winnaar (met kampioenstrui) kapitein der mariniers Sylvan Buis. Links nummer twee kapitein Luuk Nissen, geheel rechts nummer drie marinier 1 Dorus de Rijk.
Het dameskampioenschap werd een prooi van Jolien Oosterheerd. Omdat zij als burger bij Defensie werkt, kan ze geen militair kampioen worden. Om die reden ging de titel naar de eerste militair van het eindklassement, tweede luitenant Melissa Steenhof (links). Geheel rechts de winnares van het brons, kapitein Marloes Voorhout.

‘Mooi om op zondagochtend door een fraai bos te knallen’

“NMK nog steeds levensvatbaar” 

Waarom het NMK minder renners trok dan de 96 die zich hadden ingeschreven is ook voor majoor Twan Relou een raadsel. De luchtmachtmilitair van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) is coördinator Sportwedstrijden Defensie. Het neemt niet weg dat het evenement volgens hem nog steeds levensvatbaar is. Het BIMS, benadrukt hij, doet er in elk geval alles aan om het personeel te enthousiasmeren. Zo werd voorafgaand aan het NMK voor het eerst een recreatieve toertocht gehouden om belangstellenden te lokken. ‘Is mountainbiken wat voor jou?’ “Sportevenementen organiseren is ook een vorm van goed werkgeverschap”, meent Relou. Tot teleurstelling van het BIMS echter meldden zich slechts twaalf renners. “We moeten een manier vinden om ons idee beter onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld via de sportbureaus van de krijgsmachdelen en door uit te dragen: ‘Doe méé! Sport draagt bij aan operationele fitheid’.” Hoedemakers, volgens wie sommige militaire mountainbikers internationaal goed zouden meekunnen, denkt te weten waarom het jongste NMK vooral bij de senioren (veel) minder belangstelling trok. “Militairen combineren sport met werk. Iedereen is immers belangrijk om de operationele taak van Defensie te vervullen. Maar daardoor kan een militair niet altijd meedoen aan wedstrijden. Je bent in de eerste plaats militair.”