Tekst Leo de Rooij en MCD

x
Leestijd: > 35 seconden

Herdenking Dodenspoorwegen

Voor de 55e keer worden de slachtoffers herdacht van de Birma-Siam Spoorweg in Myanmar (Birma, foto boven) en Thailand (Siam), en de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra. Deze herdenking vindt plaats op zaterdag 27 augustus bij het speciale monument op Landgoed Bronbeek in Arnhem.

Op het landgoed is naast de herdenkingsceremonie ook een aantal informatieve activiteiten over de Dodenspoorwegen georganiseerd. Van de herdenking wordt ook dit jaar weer een live stream aangeboden.

De herdenking en alle andere activiteiten op die dag zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Er worden tussen de 600 en 800 bezoekers verwacht. De aanwezige veteranen, vertegenwoordigers van gemeente Arnhem, Defensie, het Rijk, de Koninklijke Thaise ambassade en een aantal herdenkingsstichtingen zullen tijdens de ceremonie een krans bij het monument leggen. Meer informatie op http://www.shbss.org/ (Foto NIMH)

Bron: Defensie

x
Leestijd: > 50 seconden

Zondag Vriendendag Bronbeek

Wie zaterdag verhinderd is om naar Bronbeek te gaan, kan er zondag ook nog terecht. De Stichting Vrienden van Bronbeek houdt dan haar 'Vriendendag'. Er is dan van alles te doen op het terrein van het museum, iedereen is welkom! Afgezien van muziek en dans zijn er ook lezingen. Muzikaal bijzonder is natuurlijk het optreden van Wieteke van Dort en Aïs Lawa-Lata met hun 'Late, late Lien-evergreen show. 

De lezingen worden gegeven door majoor Arnout Mijling. In zijn eerste lezing vertelt hij het verhaal van zijn vier opa's die allemaal in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger dienden. In deze lezing vertelt Mijling ook over de ontberingen die Nederlandse krijgsgevangenen moesten doorstaan bij het bouwen van de Birma-spoorlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn twee lezing gaat over de tradities van het Regiment Van Heutsz.

De toegang tot de Vriendendag is gratis. De officiële opening vindt om 10.30 uur plaats, de dag eindigt om 17.00 uur.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Surinaamse interesse in NLDA

Afgevaardigden van de Surinaamse Defensie organisatie hebben de afgelopen week een werkbezoek gebracht aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).

Het bezoek markeerde de formele start van een project, dat deel uitmaakt van het rijksbrede zogenoemde Makandra-programma. Dit is gericht op het verlenen van technische assistentie aan Suriname. Makandra betekent in het Surinaams ‘samen optrekken’. Doel van het bezoek was een brede inventarisatie van de mogelijkheden voor samenwerking.

De commandant van het Surinaamse Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO), kolonel Justus Hew A Kee en Rinoe Lachman, penhouder van het project bij het Surinaamse ministerie van Defensie, reisden in dit kader af naar Nederland. Zij kregen in Breda en Den Haag informatie over de Nederlandse officiersopleidingen, leiderschap, taal, militaire historie en wetenschappelijk onderwijs & onderzoek. Vervolgens is bekeken op welke manier de instituten met elkaar kunnen samenwerken.

De bevindingen van het verkennende bezoek worden de komende maanden gezamenlijk verder uitgediept. De NLDA en het IDO hebben afgesproken om voor het einde van dit jaar een concreet actieplan op te leveren, waarin de beoogde samenwerking wordt vormgegeven.

x
Leestijd: +/-20 seconden

Schaakmatch tegen Binnenhof

Goed nieuws voor de schakers bij Defensie: na meer dan twee jaar uitstel door Covid zal de traditionele schaakmatch tegen Het Binnenhof weer plaatsvinden. De strijd op de 64 velden barst op woensdag 26 oktober (’s avonds) los op het ministerie van Defensie in Den Haag. 

De omvang en sterkte van het Defensieteam zal mede afhangen van het team dat Het Binnenhof op de been kan brengen. Om twee gelijkwaardige teams te krijgen, worden niet alleen (groot)meesters, maar ook de wat minder sterke clubspelers geselecteerd. Opgeven per mail bij Jan Smit, teamleider Defensie (J.Smit@mindef.nl).

x
Leestijd: +/-60 seconden

Nieuw, maar tijdelijk gevechtspak

De eerste militairen zijn vandaag in de nieuwe (tijdelijke) gevechtskleding gestoken. Dat is uitgevoerd in een speciaal voor Nederland ontwikkeld camouflagepatroon. Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte kregen de primeur.

Het komende jaar krijgt de hele krijgsmacht de nieuwe outfit. De uitgifte van zo’n 480.000 broeken en jassen betekent een grote logistieke operatie voor het KPU-bedrijf, het kledingbedrijf van Defensie.

Behalve de gevechtskleding bevat het pakket ook nog een regenjas, combatshirt en baseball cap. Militairen ontvangen de gevechtskleding 4 tot 7 maanden na aanmeten.   

Het gaat overigens om een tussenoplossing. Het wachten is namelijk op de spullen uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS). De levering hiervan is in het verleden vertraagd. De dit jaar uitgegeven kleding wordt niet weggedaan, maar gaat hierna naar militairen in opleiding.

Zowel de tijdelijke als definitieve gevechtskleding is uitgevoerd in het nieuwe zogenoemde Netherlands Fractal Pattern. Het camouflagepatroon is beschikbaar in een groene versie voor de landmacht, luchtmacht, marechaussee en mariniers. De marine krijgt een blauwe variant. Het unieke patroon camoufleert beter in verschillende gebieden en sluit beter aan op andere patronen.

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Deelen bomvrij

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is op Vliegbasis Deelen begonnen met het ruimen van vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder dit jaar kwam uit onderzoek naar voren dat daar in de grond meerdere niet gesprongen explosieven liggen.

Het ruimen van de explosieven gaat enige tijd duren. Defensie neemt hier in ieder geval tot 1 maart 2023 de tijd voor. De EOD werkt samen met een civiel aannemingsbedrijf en genisten van Defensie. Bij het ruimen van explosieven staat de veiligheid voorop. Zo wordt eerst een forse lading zand op de bommen gelegd, om het effect van een eventuele explosie binnen de hekken van de vliegbasis te houden.

De projectielen werden eerder dit jaar ontdekt tijdens een onderzoek, dat werd gedaan met het oog op de aanleg van een nieuwe zogenoemde dropzone. Dat is een plek waar militairen zich voorbereiden op het kunnen droppen van materieel en personeel in vijandelijk gebied.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Feest in het Noorden

Over bommen gesproken: de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso verzorgt de muziek tijdens de grootste voorstellingen rond Bommen Berend. Gisteren was de uitverkochte première, vanavond, in het Magazijnencomplex Coevorden, en zondag is de show nog tweemaal te bezoeken in theater de Oosterpoort (Groningen).

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor deze herdenking, 350 jaar na het rampjaar 1672. Coevorden en Groningen werden destijds bestookt door het leger van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Hij kreeg zijn bijnaam omdat hij op grote schaal kanonnen inzette om het verzet te breken. Jan Haan schreef de muziek voor deze speciale gebeurtenis. In de volgende Defensiekrant een terugblik op deze bijzondere voorstellingen.

Bron: KMK JWF

Wrakken uit WOII duiken op

In Roemenië, Hongarije en Servië dreigt een ecologische ramp door de lage stand van de rivier de Donau. In die landen zijn wrakken van Duitse oorlogsschepen uit de Tweede Wereldoorlog deels droog komen te liggen, met mogelijk nog explosieven en chemicaliën aan boord.

Het gaat waarschijnlijk om een deel van een vloot die nazi-Duitsland op de Zwarte Zee had ontplooid na de aanval op Rusland. In 1944 trokken de schepen zich via de Donau terug toen de Sovjets terrein op de Duitsers wonnen. Begin september 1944 verzamelde de Duitse vloot, bekend als Kampfgruppe Zieb, zich in de Donau-regio Prahovo in Servië in een vergeefse poging om stroomopwaarts over te steken om te ontsnappen aan de opmars van de Sovjet-Unie. De Duitsers namen uiteindelijk de beslissing om de hele vloot tot zinken te brengen. Bijna 200 schepen werden tot zinken gebracht. Sommige werden later gelicht en gebruikt door de Sovjets.

De meeste wrakken zijn ‘opgedoken’ bij het Servische dorp Prahovo, aan de grens met Roemenië. De Donau is daar normaal zo’n 180 meter breed, maar nu nog slechts 80 meter. Servië heeft inmiddels een plan gelanceerd om de wrakken te bergen. Daarvoor is €30 miljoen gereserveerd.

Bron: Nu.nl

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Kapitein Nemo weer naar DGLC

In het kader van de samenwerking met andere NAVO-partners hebben sommige Nederlandse eenheden in de afgelopen decennia samen met hun buitenlandse collega's, allerlei tradities ontwikkeld. Soms is zo'n traditie zo oud dat eigenlijk niemand meer weet hoe die is ontstaan. Neem het verhaal van kapitein Nemo.

Het gaat om een buste die regelmatig verhuist van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando naar hun Duitse partnereenheid en omgekeerd. Maar de oorsprong van het fenomeen is in nevelen gehuld. 

De laatste drie jaar stond de buste van kapitein Nemo in Husum bij de Flugabwehrraketengruppe 26. Dat kwam vooral omdat de Duitsers en Nederlanders als gevolg van de coronapandemie nauwelijks samen oefenden. Echter, nu het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando is uitgezonden naar Slowakije en de Patriot-bemanningen daar nauw samenwerken met hun Duitse collega's, deed zich de mogelijkheid voor om de buste van kapitein Nemo eindelijk weer terug te brengen naar De Peel, maar dus wel met een omweg. 

Nemo is dan weer 'thuis' maar niemand weet waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Sergeant-majoor Etienne van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingcommando bezocht in een poging de geschiedenis te achterhalen zelfs collega's die al jaren gepensioneerd zijn. Volgens de verhalen zou de buste mogelijk afkomstig zijn van het vroegere 502 Squadron dat met HAWK luchtafweerraketten in Duitsland was gestationeerd, maar een ander verhaal stelt dat de buste van Schiphol afkomstig is. Op de buste staan verschillende merktekens, de oudste daarvan dateert uit 1964, dus het is duidelijk dat de traditie al enige tijd in het verleden is begonnen. 

Bron: Bundeswehr/Olaf Keck 

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Gewond door collega

De militair die in Irak levensgevaarlijk gewond is geraakt, is getroffen door een kogel van een collega. Het incident deed zich zondag voor tijdens een wapenonderhoud op het militaire vliegveld in Erbil. 

Een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee doet inmiddels ter plaatse onderzoek. De gewonde is in eerste instantie in kritieke toestand opgenomen in een militair hospitaal in Bagdad en daar geopereerd. Later deze week is hij per vliegtuig naar het ziekenhuis op de militaire basis in het Duitse Ramstein gebracht. Over de toestand van de militair worden verder geen mededelingen gedaan. Nederland heeft in Erbil ongeveer 120 militairen ingezet om hier coalitiepartners, de militaire vliegbasis en omliggend gebied te beveiligen.
De gewonde militair is een soldaat van het 11e bataljon van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Zr.Ms. Vlaardingen in Middellandse Zee

Het mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Vlaardingen heeft zich in de Middellandse Zee gevoegd bij de schepen van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2. Dit is een van de vier vaste vlootverbanden van de NAVO. SNMCMG2 bestaat naast de Vlaardingen uit schepen uit Italië, Turkije, Duitsland en België.

De Vlaardingen vertrok 7 augustus uit de haven van Den Helder en voer samen met het Belgische mijnenbestrijdingsschip BNS Narcis naar de Middellandse Zee. Onderweg werd de haven van Porto aangedaan, in de Middellandse Zee heeft de Vlaardingen samen met de schepen van SNMCMG2 een bezoek gebracht aan Tunis. Het NAVO-vlootverband staat onder Spaanse leiding. De vaartocht van Zr.Ms. Vlaardingen duurt een kleine vier maanden. Aan boord van het schip zijn ongeveer veertig bemanningsleden.

Het komt regelmatig voor dat Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen deel uit maken van een NAVO-vlootverband, maar in de meeste gevallen gaat het dan om SNMCMG1 dat opereert in Noord-Europa. De inzet van SNMCMG2 vindt steeds plaats in en rond de Middellandse Zee. 

Bron: Defensie