Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Gewiekst vertrek

In zijn 'achtertuin' Assen maakt luchtvaartenthousiast Jans Bastiaans al jaren foto’s van helikopters bij het TT-circuit en op het naastgelegen oefenterrein De Haar. Tijdens Jacks Racing Days in de Drentse hoofdstad, begin deze maand, schoot hij deze fraaie plaat van zowel een Chinook als een Cougar-helikopter van 298 en 300 squadron. Na een mooie dag op de static vertrekken beide helikopters weer samen richting Gilze-Rijen. De heer Bastiaans wil graag de crews nog bedanken voor het mooie vertrek!

Kopen bij de boer

Op het eerste gezicht lijkt er niks bijzonders aan deze foto: je ziet wel vaker een man in vliegeroverall naast een helikopter. Het betreft hier echter een boer (in boerenoverall) die aan de bemanning van een Apache komt vragen wat ze eigenlijk op zijn land doen. De Apache kwam niet langs om aardappels te kopen, maar moest gedwongen een voorzorgslanding maken in de Hoekse Waard en het verharde stuk land bleek daarvoor uitermate geschikt. Overigens kon de bemanning na het plegen van wat telefoontjes weer gewoon doorvliegen. De foto werd gemaakt door Dirk Griffioen.

Take off voor Vuelta

Het zal niemand ontgaan zijn: de Vuelta (Ronde van Spanje) reed drie dagen rond in Nederland. Daarbij werd ook de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg aangedaan. Waar ooit Amerikaanse F-15's opstegen, gingen nu de renners over de lange startbaan, met op de achtergrond het Nationaal Militair Museum. Het peloton werd in beeld gebracht door Manolito Jaarsma.

Goed geschoten

Deze spectaculaire NAVO-foto van een vurend M720 Multiple Launch Rocket System (MLRS) van het Britse leger werd geschoten tijdens de oefening Dynamic Front. Dat is een live fire training, geleid door de VS en bedoeld om te oefenen op het gesynchroniseerd afgeven van vuur. De oefening stond onder het commando van een multinationaal hoofdkwartier, dit jaar geleid door het Allied Rapid Reaction Corps.

Trainen voor CBRN-aanval

Medisch personeel van de Royal Navy is bezig met een training hoe om te gaan met de gevolgen van een chemische, biologische, radiologische of nucleaire aanval (CBRN). Dat doen ze samen met NAVO bondgenoten uit 13 landen in Tisá, Tsjechië. Tijdens de vierdaagse oefening wisselen de deelnemers hun kennis, vaardigheden en procedures uit hoe te handelen bij een dergelijke aanval. Foto: Britse marine.

Raptors in Europees luchtruim

Een 12-tal Lockheed Martin F-22A Raptor gevechtsvliegtuigen van United States Air Force 3rd Wing uit Alaska heeft post gevat op 32 Tactical Air Base in Łask, Polen. Daar vervangen zij de F-35 toestellen van Vermont Air National Guard’s 134th Fighter Squadron/158th Fighter Wing, die daar gestationeerd waren in het kader van NAVO's air policing missies aan de oostflank. De Raptors zijn uitermate geschikt voor het uitvoeren van zowel air-to-air als air-to-ground-missies. Foto: Amerikaanse luchtmacht.

In de roos

Wie is de beste scherpschutter? Dat wordt bepaald tijdens de Best Sniper Competition op de schietbanen van Hohenfels Training Area in Duitsland. Daar strijden 36 teams uit 18 landen wie het komende jaar de titel van Best Sniper Team in Europe mag dragen. U.S. Army photo by Spc Christian Carrillo.

Grote broer op bezoek

Fraaie plaat van een B-52 strategische bommenwerper die wordt geëscorteerd door Zweedse JAS Gripen en Noorse F-35 gevechtsvliegtuigen. Vier B-52s, afkomstig van Minot Air Force Base in Noord-Dakota, zijn de komende periode gestationeerd op Fairford Air Station in Engeland van waaruit ze diverse trainingsmissies gaan vliegen.  De foto werd gemaakt door de Noorse luchtmacht.