Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal | video: 11 Luchtmobiele Brigade

Taakverruiming voor Rode Baretten

Nederlandse militairen in het Iraakse Erbil gaan steeds vaker de poort uit. De vorige rotatie kreeg eerder dit jaar een extra bevoegdheid, waardoor de militairen niet meer alleen op de Military Airbase Erbil hun beveiligingstaak hoeven uit te voeren.

Aanvankelijk waren de mannen en vrouwen uitsluitend verantwoordelijk voor de beveiliging van de militaire luchthaven. Dat betekent louter patrouilles lopen en controles uitvoeren bij de hoofdingang en statische posten. Maar de Nederlandse militairen die telkens naar Irak worden gestuurd zijn overgekwalificeerd voor deze taak. Dat resulteerde iedere rotatie weer in grote teleurstelling. Het was dus opgelucht ademhalen toen in januari van dit jaar het takenpakket voor de Nederlanders werd verruimd.

Het Iraakse landschap. Deze beelden werden gemaakt tijdens een beveiligingsopdracht buiten de poort.

Konvooien

“Sindsdien verzorgen we niet alleen de ‘force protection’ op de basis, maar ook buiten de poort”, verduidelijkt kapitein Siebe Eeltink, compagniescommandant van de Charlie Tijgercompagnie 11Infanteriebataljon. Deze rotatie werd half mei uitgezonden naar Irak en blijft hier tot eind september. “We beveiligen nu ook konvooien van militair adviseurs, die het Iraaks-Koerdistan in gaan om bijvoorbeeld gesprekken te voeren met Peshmerga op Iraakse ministeries. Die taak wisselen we af met de Hongaren, Finnen en Britten.”

Een beveiligd konvooi is niet voor niets. In Irak kom je nog wel eens iets gevaarlijks tegen..

Lees hier meer over het werk op Military Airbase Erbil

Van A naar B

Dit Joint Operations Command Advisory Team Noord (JOCAT) bestaat uit vijftien adviseurs uit verschillende landen. Het geheel wordt aangestuurd door een Nederlandse kolonel. Sinds kort is er een tweede club opgericht met daarin twintig Amerikaanse ‘tactical advisors’. Zij adviseren louter op lagere niveaus en brengen bezoeken aan verschillende brigades in het land. Ook zij worden door onder andere de Nederlanders beveiligd van A naar B gebracht. 

‘Qua werk nog niet op de helft’

 “Deze week moesten er bijvoorbeeld tien adviseurs naar het zuiden van de Koerdische Autonome Regio. Dat is circa zes uur rijden én eens zover terug. We waren, inclusief reserves, met veertien gepantserde voertuigen.”

De naar Irak uitgezonden militairen zijn blij dat ze steeds vaker hun taken buiten de poort mogen uitvoeren.

De Rode Baretten worden in Erbil ondersteund door het National Support Element. Zij leveren enerzijds logistieke ondersteuning, maar ook geneeskundige capaciteit. Essentieel voor 11 Luchtmobiel, hun voorgangers en opvolgers. 

Kennis en kunde

De huidige club Rode Baretten zit inmiddels op de helft van hun missie en heeft 47 opdrachten buiten de poort uitgevoerd. De vorige rotatie deed er in totaal 42. Eeltink: “De partners zijn enthousiast en weten ons steeds beter te vinden. Ik verwacht dat we qua werk nu nog niet op de helft zijn.”

‘Het motiveert de jongens enorm’

Volgens de kapitein heeft dat te maken met de Hollandse kennis en kunde, die in groten getale aanwezig is. “We zijn met 107 man. Naast de drie pelotons heb ik ook een sniper- en mortiergroep mee. Die laat ik samenwerken als één grote eenheid. Zodoende kunnen we meer taken aannemen en onderling veel afwisselen. Iedereen werkt zo’n vijftig procent van de tijd buiten de poort. Het motiveert de jongens enorm. Ja, we zijn dolblij dat we hier eindelijk meer kunnen doen.”

En als de tijd het toelaat is er altijd voor vertier. Zoals deze hardloopwedstrijd.

Benieuwd naar de ervaringen van 11 Luchtmobiele Brigade in Irak?

Bekijk hieronder de video die eerder dit jaar werd gemaakt bij de Alfa Koningscompagnie van het 11 Infanteriebataljon.