Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Left, right, left right!

Terwijl duizenden wandelaars vorige week de Nijmeegse Vierdaagse trotseerden, hielden deze Amerikaanse luchtdoelartilleristen een mars 'ergens' in Slowakije. De mannen en vrouwen van de Bravo Battery, 5de Batallion, 7th Air Defense Artillery Regiment staan paraat in Oost-Europa, maar ook zij ontkomen daar niet aan de sporttest. Een variant op onze Defensie Conditie Proef. Voorwaarts mars! Foto: tweede-luitenant Emily Park.

Samen even afkoelen

Twee Nederlandse duikers trainen ergens in de omgeving van Hawaï. Ze doen mee aan de grootste marineoefening ter wereld; Rim of the Pacific 2022. Aan RIMPAC doen dit jaar 26 landen mee, 38 schepen, vier onderzeeboten, ruim honderdzeventig vliegtuigen en 25.000 militairen. Hoe fijn moet het zijn om in die drukte af en toe even onder te duiken? En waar kan dat beter dan bij Hawaï. Foto: CMS Eric Chan.

Mariniers in actie

Freek Koning was op 8 juli in Den Helder en kon in aanloop naar de Marinedagen een landingsoefening van de mariniers mooi vastleggen. Deze foto’s vond hij er uitspringen: mariniers die hun vaartuig verlaten, over een 'tapijt van hulzen' rennen met het groen/witte rookgordijn en Zr.Ms. Karel Doorman op de achtergrond.

Kedeng Kedeng

Hans Dekker is oud-dienstplichtige en naar eigen zeggen nog steeds geïnteresseerd in defensiematerieel. Ook treinen en fotografie mogen rekenen op zijn warme belangstelling, dus toen al die dingen bij elkaar kwamen aarzelde Hans geen moment. Op station Steenwijk legde hij vast hoe een lange rits defensievoertuigen wordt vervoerd voor een oefening in Steenwijkerland.

Behaarde Fennek

Het lijkt erop dat het voertuig op de foto nodig naar de kapper moet. We vonden de afbeelding op de Facebookpagina van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. De naam van de fotograaf is helaas onbekend maar hij of zij fotografeerde het voertuig bij de oefening Wettiner Heide. Het gaat om een Fennek met het Stinger Weapon Platform om de eigen troepen te beschermen tegen vijandelijke helikopters en vliegtuigen.

Hijs de zeilen

Landmachtveteraan Lammert Lemmen bezocht dit jaar het driedaagse evenement Tall Ships Races in Harlingen. Zijn foto van het vertrek van de driemaster Darmlodziezy uit Gdynia, begeleid door de sleepboot Noordzee (A871) van de marine, leverde deze fraaie plaat op. Vanuit Harlingen gingen de schepen op weg voor een havenbezoek aan Antwerpen.

Twee 'phantastische' dagen

De F-4 Phantom fighter dateert uit de jaren zestig en kennen we vooral uit Vietnamfilms. Alleen de NAVO-landen Griekenland en Turkije vliegen nog met dit type toestel. Phantom-liefhebbers zijn echter over de hele wereld te vinden. Zij verzamelen zich graag op PhanCon, een conferentie specifiek voor de F-4 Phantom fans die normaliter in Amerika wordt gehouden. Maar begin juli vond de eerste Europese PhanCon plaats op Andravida Air Base in Griekenland. Zo’n tachtig belangstellenden uit Nederland, Engeland, Amerika, Singapore en Finland werden door de Griekse gastheren getrakteerd op twee ‘phantastische dagen’. Foto via Dennis Boom.