Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Streep door Rescue Vlissingen, organisatie geschokt

‘Rescue Vlissingen’ op 17 augustus gaat dit jaar niet door. De gemeente Vlissingen verleent geen vergunning voor het evenement, waaraan ook Defensie met alle krijgsmachtonderdelen jarenlang meedeed.

Volgens burgemeester Bas van den Tillaar heeft de organisatie essentiële gegevens over veiligheidsaspecten niet aangeleverd. De initiatiefnemers stellen daarentegen dat dit wel het geval is. De organisatie en hun advocaat en burgemeester Van den Tillaar kwamen gisteren bijeen, maar dit gesprek leidde niet tot een verandering van het besluit.

Tijdens het gratis hulpverleningsevenement kan het publiek van dichtbij kennismaken met hulpverlening in de breedste zin van het woord. Normaliter blijven de deuren van dit soort instanties, zoals Defensie, gesloten. Maar in Vlissingen krijgt iedereen een kijkje achter de schermen. De laatste pre-corona editie in 2018 trok ruim honderdduizend bezoekers. Twaalfhonderd vrijwilligers zette zich samen met 180 deelnemende organisaties uit zes landen in om er een succes van te maken.

x
Leestijd: 25 seconden

Man opgepakt met nog 23 jaar celstraf tegoed

De marechaussee heeft aan de grens bij Venlo een 45-jarige man uit Turkije opgepakt die in dat land nog een gevangenisstraf van 23 jaar moet uitzitten. Hij is daar veroordeeld voor moord en doodslag. Hij zit vast en wacht op zijn uitlevering.

De marechaussee hield dinsdag een grenscontrole op de A76, samen met de Duitse collega's. Daarbij werd een Oekraïens voertuig gecontroleerd. De passagier liet volgens de marechaussee een vals Turks rijbewijs en een valse Oekraïense verblijfsvergunning zien. Hij werd daarom opgepakt, en bij verdere controle kwam zijn werkelijke identiteit naar voren.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Eerste ‘eigen’ roll-on roll-off-schip in gebruik

Defensie heeft deze week het eerste, ‘eigen’ roll-on roll-off-schip in gebruik genomen. Het vaartuig, de New Amsterdam, is direct vertrokken naar het Litouwse Klapeida, waar het in de haven containers vol goederen en rollend materieel lost voor de NAVO-inzet eFP. De spullen zijn nodig om de volgende rotatie mogelijk te maken. 

Het schip, dat voorheen werd gehuurd, gaat de krijgsmacht ondersteunen bij oefeningen en uitzendingen. Bijzonder eraan is dat materieel er gemakkelijk op en afgerold kan worden. Bij operationele noodzaak kan dat laden en lossen ook zonder te ‘leunen’ op de kade. Het schip kan dan maximaal 75.000 kilo dragen. Wanneer er wel op de kade 'geleund' kan worden, zelfs 150.000 kilo. Er kunnen ruim tweehonderd containers gelijktijdig mee worden vervoerd en driehonderd voertuigen met een lengte van gemiddeld zes meter.

De roll-on-roll-off beschikt verder over een kraan met reikwijdte van 25 meter, dat ruim veertigduizend kilo kan hijsen. Ook zijn de dekken zo gemaakt dat er zwaar materiaal, zoals gevechtstanks, op kunnen staan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 25 seconden

Tsjechische luchtmacht kiest ook voor F-35

De Tsjechische regering koopt 24 F-35A Lighting II straaljagers. De onderhandelingen over de details van het koopcontract kunnen ieder moment van start gaan.

Al langere tijd uitten de Tsjechen hun voorkeur voor het Amerikaanse vijfde generatie gevechtstoestel dat steeds vaker als het standaard gevechtsvliegtuig van de vrije wereld wordt gezien.  

Op dit moment gebruikt de luchtmacht nog veertien Zweedse Saab 39 Gripens. Deze werden aan het begin van de eeuw geleased van Zweden om in Tsjechië oude gevechtsvliegtuigen van Russische makelij te vervangen. Volgens de Zweedse ambassadeur in Praag hoeven de Tsjechen die toestellen niet terug te geven aan het eind van de leaseperiode in 2027.

Bron: Defensenews.com

x
Leestijd: 35 seconden

Drugssmokkelaar komt om bij actie Carib

Bij een grote drugsvangst van de Kustwacht in het Caribisch gebied is een drugssmokkelaar om het leven gekomen. Vier anderen bleven ongedeerd. 1.620 kilo verdovende middelen werd in beslag genomen.

Marineschip Zr.Ms. Groningen ontdekte op zee een go-fast, een snelle boot die vaak wordt ingezet voor cocaïnetransport. Toen de vijf opvarenden merkten dat ze in de gaten werden gehouden, dumpten ze hun waar in zee. Bij de onderscheppingsactie is geschoten door de kustwacht, waarbij een van de inzittenden werd geraakt. Na de aanhouding kon de Kustwacht nog ruim 1.620 kilo, vermoedelijk cocaïne, in beslag nemen. De verdachten, het stoffelijk overschot en de verdovende middelen zijn overgedragen aan de politie op Curaçao.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marechaussee onderzoekt mishandeling door militair bij Pinkpop

De marechaussee doet onderzoek naar een mishandeling na afloop van de eerste dag van muziekfestival Pinkpop. Daarbij zou een militair betrokken zijn geweest.

De man raakte in de nacht van 17 op 18 juni slaags met een andere festivalbezoeker na een opreden van Metallica. Het incident vond plaats op het Vredeshofje in Kerkrade, op de looproute naar  festivalterrein. Het vermeende slachtoffer heeft aangifte gedaan. Over de precieze toedracht doet de marechaussee geen uitspraken. Getuigen worden verzocht zich te melden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Oogje op Russen

Het Britse type 23 fregat HMS Portland was op zijn post op het moment dat twee Russische onderzeeboten langs de Noorse kust richting Noordzee kwamen afgezakt.

Het betrof de met kruisraketten bewapende onderzeeboot Severodvinsk en de aanvalsonderzeeboot Vepr van de Akula-klasse. HMS Portland is met zijn sonar, sensoren and torpedo's alsmede Merlin-boordhelikopter uitermate geschikt voor het opsporen en volgen van onderzeeboten en andere Russische schepen van de Noordelijke vloot. Bij deze volgactie werd tevens gebruik gemaakt van de P-8 Poseidon, het nieuwe maritieme patrouillevliegtuig van de Royal Air Force. 

Bron: Defensie. Foto: Royal Navy

Steun aan hospitalen na brand

Vanwege een brand op 22 juli in het Belgische rusthuis Sint-Rochus is de Belgische krijgsmacht ingezet om de 162 bewoners te evacueren naar andere hospitalen. Voor één persoon kwam hulp te laat, elf anderen werden bevangen door de rook.

Na de brand trad het rampenplan van Vlaams-Brabant in werking en hierin is onder meer opgenomen dat Defensie kan worden ingezet. De militairen van het steundetachement komen uit eenheden van de Medische Component; 23 Medisch Bataljon, 14 Medisch Bataljon en het Medisch Competentiecentrum.

Bron: Belgische strijdkrachten.

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Trainen op vuursteun

Nederlandse mariniers nemen momenteel deel aan de jaarlijkse multinationale vuursteunoefening ‘Burmese Chase’ op Camp Lejeune in het Amerikaanse North Carolina.

De training is gericht op het integreren van grond- en luchtdoel afweer, infanterie tactieken en vuursteun door maritieme eenheden.

De training wordt geleid door 2nd Air-Naval Gunfire Liaison Company (ANGLICO) en focust op het verbeteren van gevechtshandelingen en het versterken van de banden met de NAVO-partners. 

Bron: U.S. Marine Corps. Foto: Cpl. Kyle Jia

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Nationale Feestdag krijgt militair tintje

Na twee sobere corona-edities werd de ‘Nationale feestdag van België’ op 21 juli weer uitbundig gevierd in Brussel. Daarbij werd de krijgsmacht ingezet om het geheel een militair tintje te geven.

De viering vindt plaats op de dag waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha de grondwettelijk eed als koning aflegde. Inmiddels is het uitgegroeid tot een feestdag voor jong en oud.

Zo stond een traditioneel militair defilé op het programma en paradeerden 840 troepen te voet, 140 militairen in gemotoriseerde colonne, 160 militair muzikanten, 79 veteranen en 150 jongeren over het Paleizenplein. Ook was er assistente vanuit de lucht.

Voor het eerst vond er een demonstratie plaats door de gemotoriseerde Brigade, het Special Operations Regiment (SOR) en de Directie speciale eenheden (DSU). Zij benadrukten hiermee de  samenwerking tussen Defensie en de Federale Politie.

In de rest van de stad kon het publiek ruim dertig defensiestands bezoeken voor onder meer informatie over carrièremogelijkheden en nieuw materiaal. Nieuwsgierigen konden ook deelnemen aan een van de vele sportieve activiteiten.

Bron: Belgische strijdkrachten