Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Defensie op zoek naar nieuwe commandokazerne

Defensie gaat in samenwerking met het lokale bestuur van de gemeenten Roosendaal en Rucphen op zoek naar een nieuwe locatie voor de kazerne van het Korps Commandotroepen. De samenwerkingsafspraak werd eerder deze week ondertekend door staatssecretaris Christophe van der Maat, de provincie en de gemeenten.

De nieuwe kazerne is nodig omdat de ruimte op de huidige locatie in Roosendaal niet voldoende is voor de geplande ontwikkeling. Omdat de commando's nauw verbonden zijn met de regio Roosendaal/Rucphen in West-Brabant, is besloten om de nieuwe kazerne in dit gebied te bouwen. De nieuwe kazerne moet binnen tien tot vijftien jaar gerealiseerd zijn. Doel daarbij is om het Korps Commandotroepen op een grotere locatie te concentreren.

Op dit moment wordt met name de Engelbrecht van Nassaukazerne gebruikt, die midden in een woonwijk in Roosendaal ligt. Het logistiek centrum van het Korps is ondergebracht in Rucphen. Doordat er verschillende locaties worden gebruik zijn er veel extra verkeersbewegingen met bijbehorende uitstoot. Ook zijn er geen eigen schiet- en trainingsfaciliteiten. Op de nieuwe locatie moeten alle functies bij elkaar komen op één plek.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Bredase Seeligkazerne verkocht

Het Ministerie van Defensie heeft de Seeligkazerne aan de Fellenoordstraat in Breda voor ruim 3,4 miljoen euro verkocht aan de gemeente. Daarmee komt de ontwikkeling van een stadspark weer dichterbij. Over twee jaar wordt de kazerne overgedragen door het Rijksvastgoedbedrijf. 

Overigens blijft Defensie na juni 2024 nog een tijdje gebruikmaken van de kazerne. Dat is nodig omdat de nieuwbouw voor een aantal militaire eenheden dan nog niet klaar is. Het terrein, met onder meer de 'witte huisjes', staat vooral bij voormalig dienstplichtigen in het geheugen gegrift als de plek waar ze zich ooit hebben moeten laten keuren.

Wethouder Daan Quaars (Stedelijke Ontwikkeling, VVD) omschrijft de deal als 'een mijlpaal'. “Ik ben enorm blij dat we deze belangrijke stap kunnen zetten.” De aankoop van de kazerne maakt dan ook de weg vrij voor een langlopende ambitie: de aanleg van een nieuw stadspark, inclusief het doortrekken van het laatste stuk Nieuwe Mark. “Met de campus van onderwijsinstelling De Rooi Pannen op het noordelijk deel van het Seelig-terrein en het park op het zuidelijke deel, wordt dit een uniek stukje Breda", voorspelt Quaars.

Het kazerneterrein is overigens niet volledig in beeld als stadspark. Op het deel dat zich ter hoogte van het voormalige Belastingkantoor ('De Teruggave') bevindt, wordt een nieuwe woonbuurt gebouwd.

Bron: BN/Destem

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Primeur op schietbaan in Bergen-Hohne

Op de schietbaan in het Duitse Bergen-Hohne is de afgelopen decennia geschoten met vrijwel alle systemen die de landmacht rijk is, maar afgelopen weken was er een primeur. Voor het eerst werd er geschoten met de onbemande, op afstand bestuurde THeMIS.

Het gaat hierbij om een voertuig van de firma Milrem Robotics. Het is de afgelopen jaren uitgebreid aan de tand gevoeld bij 13 Lichte Brigade door 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers en de RAS-eenheid (RAS = Robotica en Autonome Systemen).

De besturing van het 1.700 kilo zware rupsvoertuig gebeurt via een game-controller. Voor de op afstand bestuurbare bediening zorgen op dit moment nog twee personen; een schutter en een chauffeur. Uiteindelijk is het de bedoeling dat één militair de bediening voor zijn of haar rekening neemt, in de toekomst is het zelfs mogelijk om één militair meerdere systemen te laten aansturen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Europol: terrorisme nog steeds groot gevaar na afname aanslagen

Terrorisme blijft volgens Europol een groot gevaar in de Europese Unie, hoewel het aantal aanslagen vorig jaar is afgenomen.

De Europese politiedienst schrijft in een rapport dat de dreiging vooral afkomstig is van individuen met een jihadistische achtergrond en van rechtse extremisten. De veiligheid in Europa wordt volgens Europol ook bedreigd door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en tegenstanders van coronamaatregelen.

Bij Oekraïne gaat het om extremisten uit EU-landen die na deelname aan de oorlog in dit land huiswaarts keren. Over de pandemie schrijft Europol dat sommige mensen kwetsbaarder waren of zijn voor extremistische propaganda en terroristische content op internet.

EU-landen registreerden in 2021 vijftien terroristische aanvallen, inclusief verijdelde en mislukte gevallen. Dat zijn er volgens het rapport flink minder dan in 2020, toen in totaal 57 aanvallen werden gedocumenteerd. Vorig jaar werden 388 verdachten opgepakt. In 2020 waren dat er 449 en in 2019 723. “In een tijd van geopolitieke veranderingen moet de EU meer dan ooit doorgaan met het bestrijden van terrorisme”, zegt Europol-chef Catherine De Bolle. Volgens haar moet geleerd worden van de ervaringen met Europeanen die eerder terugkeerden uit oorlogsgebied in het Midden-Oosten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Defensieminister maakt excuses in Potočari

Defensieminister Kajsa Ollongren heeft bij de Srebrenicaherdenking in Potočari namens Nederland excuses aangeboden aan de nabestaanden van het drama in de Bosnische plaats in juli 1995.

“De gebeurtenissen van juli 1995 hebben geleid tot diep menselijk leed. Leed dat tot op de dag van vandaag voelbaar is. We kunnen dit leed niet van u wegnemen. Maar wat we wel kunnen doen is de geschiedenis recht in de ogen kijken.”

De bewindsvrouw benoemde de diepe angst en onzekerheid van al die mensen die destijds wanhopig naar bescherming zochten. Ze noemde ook de grote machteloosheid van de Dutchbat III-militairen die de bevolking van Srebrenica zo graag hadden willen beschermen. Ook sprak ze over het confronterende besef dat meer dan achtduizend moslimjongens en -mannen hun leven verloren.

De minister benadrukte dat slechts één partij schuld heeft aan die genocide: het Bosnisch-Servische leger. Ofschoon belangrijke verantwoordelijken inmiddels zijn berecht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, faalde de internationale gemeenschap in de bescherming van de inwoners van Srebrenica. “Als onderdeel van deze gemeenschap deelt de Nederlandse regering in de politieke verantwoordelijkheid voor de situatie, waarin dit falen kon gebeuren. Daarvoor bieden wij onze diepste excuses aan.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Amerikaanse MQ-9 Reaper verongelukt in Roemenië

Het Roemeense ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat gisteren een MQ-9 onbemand toestel is verongelukt tijdens een trainingsmissie. De Reaper van de Amerikaanse luchtmacht kwam terecht ten zuiden van de Roemeense 71ste Vliegbasis in Campia Turzii.

Volgens de Roemeense defensieminister Vasile Dincu kwam het toestel terecht in een akker in onbewoond gebied. Er vielen geen slachtoffers. Naar de oorzaak van het ongeval wordt een onderzoek ingesteld.

Bron: Aerotime.aero

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Oostenrijkse leger ingezet bij overstromingen

De Oostenrijkse provincie Karinthië is getroffen door zware regen- en onweersbuien. Hierdoor ontstond er in de omgeving van de toeristenplaats Villach een reeks overstromingen en aardverschuivingen. Om de getroffen regio te helpen is het Oostenrijkse leger ingezet.

Dat gebeurde later ook in de provincie Burgenland, die ook werd getroffen door het natuurgeweld. Bij de hulpverlening werden onder anderen 170 genisten ingeschakeld. Het leger zette vooral zwaar materiaal in om de doorgaande wegen weer bruikbaar te maken. Zo konden benodigde goederen makkelijk naar het calamiteitengebied worden gebracht. De Oostenrijkse luchtmacht schoot de bevolking te hulp met helikopters om hulpgoederen in het rampgebied te brengen. Ook werden bewoners geëvacueerd.

Bron: Oostenrijkse strijdkrachten

Amerikaanse straaljager van boord geblazen

De wind heeft vorige week vrijdag de Amerikaanse F/A-18 Super Hornet van 23.000 kilo van het Amerikaanse vliegkampschip USS Harry S. Truman geblazen. Het incident met het gevechtsvliegtuig deed zich voor na een plotselinge storm in de Middellandse Zee. De Amerikaanse marine onderzoekt hoe dit kon gebeuren.

De U.S. Navy beschikt over twee versies van de Super Hornet; een eenpersoons uitvoering (de F/A-18E) en een tweezitter (F/A-18F). De laatste versie is door de tweede cockpit groter en zwaarder. Beide versies zijn ingedeeld op de USS Harry S. Truman. Als gevolg van de onverwacht heftige wind werd één marineman die op het dek werkte, gewond. De Amerikaanse marine probeert het toestel te bergen.

Bron: Amerikaanse marine

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Defensieminister Ollongren ontvangen op Pentagon

Minister Kajsa Ollongren bracht woensdag een bezoek aan het Pentagon, waar ze met veel ceremonieel werd ontvangen door haar Amerikaanse collega Lloyd Austin III.

De bewindslieden bespraken de steun aan Oekraïne, de versterking van de NAVO en de samenwerking in de Grote Oceaan. Austin sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse inzet. Ollongren gaf een toelichting over de maatregelen uit de Defensienota. Ook zei ze bij het overleg dat Nederland zich wil  inzetten om de toegangspoort tot Europa te zijn als het gaat om de doorvoer van militairen en materiaal van de NAVO-bondgenoten. 

Met haar Amerikaanse collega sprak Ollongren verder over het belang van het delen van informatie en het leren van lessen als het gaat om het voorkomen van burgerslachtoffers bij militaire inzet. De Amerikanen onderzoeken op dit moment hoe dat beter kan. 

Ollongren hield in Amerika ook een toespraak voor de Atlantic Council, een Amerikaanse denktank. Hierbij zei ze dat Nederland klaar staat voor een leidende rol op het gebied van de internationale defensiesamenwerking. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Staatseer voor laatste WO II-veteraan VS met hoogste onderscheiding

Een bijzondere eer voor de laatste Amerikaanse veteraan met de hoogste militaire onderscheiding uit de Tweede Wereldoorlog. De op 98-jarige leeftijd overleden Woody Williams is opgebaard in het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres.

De veteraan was de laatste van de 472 militairen die voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog de Medal of Honor kregen. De marinier ontving hem voor zijn heldendaden in februari 1945 tijdens de strijd om Iwo Jima, het eerste stukje Japans grondgebied dat de Amerikanen innamen. Daarbij kwamen zevenduizend landgenoten om.

President Truman gaf 27 personen, onder wie Williams, enkele maanden na de Japanse capitulatie de medaille. Zelf zei de veteraan altijd de onderscheiding alleen in bewaring te hebben voor de echte helden, die niet waren teruggekomen. Onder wie zijn beste vriend.

De eer die hij nu krijgt als laatste WO II-veteraan met de hoogste onderscheiding is normaal vooral weggelegd voor presidenten en prominente politici. Een van de eersten die in het Capitool werd opgebaard was de vermoorde president Lincoln. Daarna volgden onder anderen de presidenten Kennedy en Bush. In de loop der jaren kregen ook Onbekende Soldaten uit Amerikaanse oorlogen deze staatseer, als symbool voor alle ongeïdentificeerde gesneuvelden.

Bron: NOS

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Militaire vrouwen strijden om wereldkampioenschap voetbal

Ons land doet momenteel mee aan het militaire wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in de Amerikaanse staat Washington.

Het team begon deze week met een wedstrijd tegen een van de favorieten: Frankrijk. De Françaises maakten direct duidelijk dat ze terecht hoog scoren in de polls door met 8-0 te winnen van de militaire Oranje Leeuwinnen. Gisteren speelde Nederland tegen Canada, die wedstrijd eindigde in 0-0.

Het Nederlandse team heeft nu nog twee kansen om hoge klassering te halen. Zaterdag strijden onze landgenoten tegen Zuid-Korea en maandag tegen Mali. Aan het toernooi, dat wordt georganiseerd door het Conseil International du Sport Militaire, doen verder teams mee uit gastland Amerika, Ierland, Duitsland, België, Zuid-Korea, Ierland en Kameroen. De finale van het toernooi wordt volgende week vrijdag gespeeld.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Opnieuw Afghanen in Nederland aangekomen

Op luchthaven Eindhoven zijn dinsdagavond 181 mensen uit Afghanistan aangekomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Veel van hen zijn in de afgelopen weken de grens met Pakistan overgestoken, waar zij werden opgevangen door de Nederlandse ambassade.

Pakistan laat mensen zonder paspoort toch de grens passeren, waardoor meer mensen uit Afghanistan kunnen worden gehaald. Eerder deze maand kwamen ook al 33 Afghanen aan in ons land. Door die uitzondering hoopt het kabinet honderden mensen die nog in Afghanistan zitten uiterlijk in september naar Nederland over te brengen.

Vorig jaar namen de Taliban er de macht over. Vlak voordat de fundamentalistische beweging de hoofdstad Kabul veroverde, werden honderden personen halsoverkop geëvacueerd. Sindsdien zijn zo'n tweeduizend mensen uit Afghanistan naar Nederland overgebracht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marine trekt honderdduizend fans

De Marinedagen in Den Helder hebben afgelopen weekend circa honderdduizend bezoekers getrokken.

Ze waren welkom op de marinebasis voor een kijkje in de keuken van het maritieme krijgsmachtdeel. Er was genoeg te doen. Van demonstraties en het bezoeken van schepen tot tentoonstellingen en een mariniersdorp voor de kinderen.

De focus lag dit jaar op technologische innovaties in het marinedomein. Dat gebeurde onder de noemer 'Workforce of the Future'.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marine onderschept lading cocaïne bij Curaçao

Marineschip Zr. Ms. Groningen heeft deze week in het Caribisch gebied een snelle boot onderschept met ruim 650 kilo cocaïne aan boord.

Het drugstransport werd in de nacht van 13 op 14 juli tegengehouden ten zuiden van Curaçao. Om de boot tot stoppen te dwingen werden eerst waarschuwingsschoten gelost. Daarna zijn met gericht vuur de buitenboordmotoren uitgeschakeld.

De vijf opvarenden zijn overgedragen aan de Curaçaose politie, die de zaak verder onderzoekt. Behalve de drugs werden aan boord vier vuurwapens aangetroffen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Manoeuvre Vaardigheidswedstrijden voor militairen gehouden

De landmacht organiseerde afgelopen week de Manoeuvre Vaardigheidswedstrijden.

De hoofdprijzen voor deze schietwedstrijd in verschillende categorieën zijn de 'Van Uhm Trofee' voor de beste schietresultaten met het CV90 pantservoertuig, de Bartelsbeker voor het beste uitgestegen infanteriepeloton en de Zilveren Spike voor het beste antitankteam.

De wedstrijden voor de Van Uhm Trofee en de Bartelsbeker werden in Duitsland gehouden, die voor de Zilveren Spike in eigen land. Aan die wedstrijd werd ook meegedaan door teams van het Korps Mariniers, de Nationale Reserve en militairen uit Estland en Denemarken.

Na een enerverende strijd sleepte Eenheid 6 van de Bravo 'Leeuwen' Compagnie 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG de 'Van Uhm Trofee' in de wacht. Deze werd door naamgever en oud CDS generaal b.d. Peter van Uhm zelf uitgereikt. Zijn broer, generaal-majoor Marc van Uhm, nam die honneurs waar bij de Bartelsbeker. Hier was het tweede peloton van de Charly 'Margriet' Compagnie 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard het sterkst. De Zilveren Spike was voor de Delta Compagnie 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG.

Bron: Defensie