Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Fagot in Finland

Fagottist Ruud Extra van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso schoot deze foto tijdens het optreden bij de Helsingin Tuomiokirkko, de Dom van Helsinki in de Finse hoofdstad. Het orkest doet in het land van de duizend meren mee aan Hammina Taptoe. Andere deelnemers zijn onder meer een militaire steelorkest uit Trinidad & Tobago, het Gebirgsmusikkorps der Bundeswehr (Duitsland) en het orkest van het 2nd Battalion Royal Regiment of Scotland.

Meer camo

We gaan even lekker camoufleren. Vertelt u ons maar eens welk voertuig 'verstopt' zit onder dit grote groene camouflagenet. Enig idee? Niet? Zullen we het dan maar vertellen? Het is een grote 'tropco' vrachtwagen van het Operationeel Ondersteuningscommando Land van de Koninklijke Landmacht. O ja, tropco staat voor trekker-opleggercombinatie en da's een heel grote vrachtwagen. (Foto: OOCL)

Monsteruitslagen

“Helaas waren de Fransen een maatje te groot en hebben we met 0-8 verloren”, erkennen de vrouwen van het Nederlandse militair voetbalelftal. Net als bij het 'gewone' EK voetbal dat momenteel wordt afgewerkt, kent het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal voor militairen van het Conseil International du Sport Militaire (of kortweg CISM) ook dergelijke monsteruitslagen. De defensieve tactieken mogen dus nog wel wat geoefend worden...Nog tot 24 juli neemt de damesvoetbalploeg van Defensie deel aan de Women’s World Football Cup in de Verenigde Staten. Zet 'm op dames! (Foto: EJ Hersom).

Jagen op mijnen

Met 25 landen, 46 schepen, 5 onderzeeboten, 200 vliegtuigen en 25.000 mannen en vrouwen personeel is RIMPAC de grootste internationale maritieme oefening ter wereld. Op en rond de kust van Zuid-Californië beoefenen deelnemers hun vaardigheden in het veilig maken en houden van scheepscorridors. Ook de Nederlandse marine doet mee. Op de foto Unmanned Underwater Vehicle Operators, Martijn Wilbrink and Sascha Lagendijk, met een REMUS 100 voor het opsporen en onschadelijk maken van mijnen. De foto werd genomen door RNLN LT Maurice van Ginneken.

Mooiste licht

De wintertraining van het Korps Mariniers in Noorwegen levert altijd mooie plaatjes op. Ook voor de plakboeken van de marechaussee. KMar-teamleider Mark Jansen van Brigade Veluwe was afgelopen winter een van de gelukkigen die het Noorderlicht mochten aanschouwen. En hij wist dat ook nog eens fraai in beeld te vangen. Daar kan geen blauw zwaailicht tegenop!

KMar-blauw op Schiphol

Tijdens de boerenacties stonden er op Schiphol enkele bijzondere voertuigen klaar om eventuele overlast te helpen beperken. Ex-marechaussee Hans Verhoog maakte bijgaande foto om zijn oud-collega's te vereeuwigen.

Zware jongens

En wil je trekkers kunnen tegenhouden, dan moet je zelf ook zwaar materieel achter de hand hebben. Ook deze plaat legde Hans Verhoog vast. 

Blije gezichten

Toegegeven: het is niet de meest sprankelende foto, maar wel eentje die heel veel medewerkers van Defensie ontzettend blij maakt. Staatssecretaris Christophe van der Maat en leden van de defensiebonden hebben na lang onderhandelen ingestemd met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. De bonden spreken over “een mooi resultaat, waar waardering uit spreekt en wat voor meer behoud zal gaan zorgen”. De bewindsman rept over “flink betere arbeidsvoorwaarden voor onze mensen. Niet alleen omdat zij dat verdienen, maar ook omdat Defensie op de arbeidsmarkt moet kunnen concurreren”. De medewerkers van Defensie kijken reikhalzend uit naar het eerste salarisstrookje...