Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Bijzondere 'treinentrekker' in gebruik

Defensie heeft deze week een tweeweg-rangeervoertuig in gebruik genomen. En noem het vooral geen locomotief, want dat is het nu eenmaal niet.

De naam geeft al aan dat dit voertuig niet alleen op rails uit de voeten kan, maar ook op rubber banden. En dat onder alle weersomstandigheden. De Belgische treinentrekker van de firma Molcy kan zo’n twaalfhonderd ton aan gewicht op z’n plaats zetten.

Jaarlijks rijden zo’n honderd treinen met materieel van Defensie naar oefenterreinen of uitzendgebieden. Tot voor kort werd daarvoor trekkracht ingehuurd. Het is de verwachting dat de komende jaren, met het oog op duurzaamheid en de klimaatmaatregelen, het treintransport bij Defensie verder toeneemt. Bijkomend voordeel van het nieuw voertuig is dat het aan de laatste milieueisen voldoet. 

Het tweeweg-rangeervoertuig krijgt raccordement (een spoorweg die niet bestemd is voor openbaar vervoer van personen of goederen) ’t Harde als thuisbasis. Daar wordt het grootste deel van het militair materieel op de wagons gezet.

Bron: Defensie

x
Leestijd: + 40 seconden

Ook Nederlandse pantserhouwitsers afgeleverd in Oekraïne

De toegezegde Nederlandse pantserhouwitsers zijn inmiddels aan Oekraïne geleverd, maakte premier Mark Rutte woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De afgelopen weken zijn Oekraïense militairen getraind in Duitsland om het zware geschut te kunnen bedienen. Nederland en Duitsland geven respectievelijk vijf en zeven pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dinsdag meldde de Oekraïense minister Oleksii Reznikov van Defensie al dat de Duitse pantserhouwitsers zijn aangekomen in zijn land. Die zijn hard nodig in de strijd in het oosten van het land.

Volgens Rutte gaat Nederland door met het leveren van zware wapens. Er is daar wel "een begrenzing" aan, maar "we zijn er nog niet gelukkig", aldus de premier. Het ministerie van Defensie liet al eerder weten dat er ook gekeken wordt naar het kopen van wapens voor Oekraïne. Ook het samen met andere landen leveren van zwaar materieel wordt onderzocht.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 60 seconden

F-35 primeur op Volkel nadert

Nog een paar nachten slapen en de langverwachte komst van de eerste vier F-35’s op Vliegbasis Volkel staat op het programma. Op 30 juni komen de toestellen naar Nederland. Het begin van een bijzonder, nieuw tijdperk. Maar tegelijkertijd ook het begin van het einde van de F-16.

Na de eerste vier exemplaren die op de laatste dag van deze maand landen, volgen enkele weken later al de volgende twee. Naar verwachting staan er eind dit jaar een stuk of tien F-35's op Volkelse bodem. 

Al een paar keer vloog een F-35 van andere bases naar het dorp in Noord-Brabant. Even laten zien wat ‘ie kan tijdens de kennismakingsvluchten. Op de vliegbasis en in de regio zijn de afgelopen maanden verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd ter voorbereiding op de komst van het toestel. Want de overgang van de F-16 naar de F-35 brengt nogal wat veranderingen met zich mee. “Er wordt druk gespeculeerd hoe het zal worden, daarom is het goed dat het nu zover is”, vertelt woordvoerder André Bongers.

Vliegbasis Volkel is er in ieder geval klaar voor. De afgelopen jaren is enorm veel gebouwd en verbouwd, om alles klaar te maken voor onder meer de operationele leiding, nieuwe ICT-systemen en simulatoren. Ook shelters worden aangepast, hangars worden verbouwd en bijvoorbeeld de vangkabel op de startbaan worden vervangen.

De Nederlandse krijgsmacht schafte aanvankelijk 46 F-35’s aan, maar dit voorjaar werd besloten daar nog zes exemplaren aan toe te voegen. Daarmee komt het totaal straks op 52. De eerste daarvan kwamen in november 2019 al aan op Vliegbasis Leeuwarden. Inmiddels is dat een compleet squadron van vijftien stuks. De F-16 is hier inmiddels niet meer te zien of te horen. Op Volkel blijven beide toestellen nog zeker twee jaar naast elkaar bestaan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Defensie wil veel meer reservisten voor schaalbare krijgsmacht

Defensie wil het aantal reservisten fors uitbreiden. In 2035 moeten het er twintigduizend zijn. Daardoor ontstaat een hele andere mix van eenderde reservisten om tweederde beroepsmilitairen.

“We hebben geen keuze. We zijn van ‘wars of choice’ naar ‘wars of necessity’ gegaan. Daarvoor kunnen we niet zonder reservisten. Ze moeten zorgen voor flexibiliteit en adequaat reageren op uiteenlopende dreigingen. We moeten het langer kunnen volhouden, ook in een hoger geweldsspectrum”, verklaart plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (PCDS) viceadmiraal Boudewijn Boots.

Het aantal reservisten groeit de afgelopen jaren overigens gestaag. Van 2.500 in 2014 naar ruim 6.600 op dit moment. Daarmee is ook het aantal en soort taken gegroeid. Van ceremonieel en af en toe bewakings- en beveiligingstaken, worden reservisten nu breed ingezet. Van IT tot logistiek en tijdens missies.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Herbegrafenis Tsjechische vliegers

Vijf Tsjecho-Slowaakse militairen, die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 sneuvelden bij Nieuwe Niedorp, zijn deze week herbegraven op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom. 81 jaar nadat het toestel waarin zij zaten werd neergeschoten.

De Vickers Wellington T2990 van 311 (Tsjecho-Slowaaks) Squadron Royal Air Force werd vorig jaar juni geborgen. Het toestel stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in een weiland bij het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp, met aan boord Jan Hejna, Vilem Konštatský, Alois Rozum, Leonard Smrček en Karel Valach.

De Vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht verwijderde de wrakdelen, terwijl de Explosieven Opruimingsdienst zorgde voor het veilig verwijderen van boordwapens en munitie. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht ontfermde zich over de stoffelijke resten. Dat heeft geleid tot de identificatie van de vijf gesneuvelde vliegers. Tachtig jaar lang stonden zij als vermist te boek.

Het vliegtuig was een van de zeventig bommenwerpers die in die betreffende nacht een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer. Slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Ode aan onze Veteranen

Omroep MAX maakt opnieuw een Ode aan onze Veteranen. Carrie ten Napel presenteert zondag voor de tweede keer een eerbetoon aan drie Nederlandse veteranen die extra in het zonnetje gezet worden. En dat onder muzikale begeleiding van het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Nederland telt ruim honderdduizend veteranen, die tijdens de Nederlandse Veteranendag op 25 juni worden geëerd. Omroep Max doet daar een schepje bovenop en licht nog eens drie personen uit. Wie dat zijn wordt nog niet bekendgemaakt. De aflevering is op 26 juni om 18:10 uur te zien bij Max op NPO 1.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Bijzondere verplaatsing in Litouwen

De Nederlandse Bravo-compagnie van de enhanced Forward Presence in Litouwen treedt normaal gesproken flexibel op met de Boxer. Maar tijdens de oefening Bulldog Lightning ging het er even anders aan toe.

Eenheid vier verplaatste dit keer door de lucht. Puma-helikopters van de Royal Air Force vervoerden de militairen vanaf het vliegveld naar het inzetgebied voor een airmobile raid. Ze kregen de opdracht om op die locatie iemand op te pakken die zich bezighield met het voorbereiden van vijandige activiteiten. Na een gevecht op de inzetlocatie kon de man gevangengenomen worden en werd hij via de lucht afgevoerd naar het vliegveld.

Bron: Defensie

Vierdaagse en bijbehorende feesten hebben nog geen coronazorgen

Stichting De 4Daagse en de organisatie van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen maken zich nog geen zorgen over het toenemend aantal coronabesmettingen. Alleen als het weer verplicht wordt om 1,5 meter afstand te houden gaat het evenement tussen 19 en 22 juli niet door. “Dan is het onmogelijk te realiseren”, aldus marsleider Henny Sackers.

Kamp Heumensoord, waar zevenduizend militairen overnachten, kan ook strak geregeld worden. “En deelnemers moeten natuurlijk zelf beslissen wat ze voor zichzelf verantwoord vinden”, benadrukt Sackers. Aan de 104e editie doen ruim veertigduizend wandelaars mee. De feesten trekken in een week tijd ruim anderhalf miljoen bezoekers.

De Vierdaagse en de bijbehorende feesten gingen de afgelopen twee jaar niet door vanwege de coronacrisis. Nu ligt er voor beide evenementen een flexibel scenario klaar met ruimte voor coronamaatregelen. Denk aan het dragen van mondkapjes. Bovendien wordt een druktemeter gemaakt, zodat bezoekers op elk moment kunnen zien waar minder drukke plekken in het Nijmeegse centrum zijn.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 60 seconden

‘Verjongingskuur’ voor Zr.Ms. Karel Doorman

Zr.Ms. Karel Doorman wordt onderworpen aan een slim onderhoudsplan. Daarmee wijkt Defensie af van de reguliere gang van zaken, maar is het schip wel maximaal inzetbaar.

De Karel Doorman is sinds 2014 in gebruik. In de periode 2027 – 2028 stond oorspronkelijk een Midlife-Update gepland. Deze ‘verjongingskuur’ wordt nu gesplitst en gegeven tijdens het geplande onderhoud in 2025 en in 2032. Daardoor hoeft het schip een keer minder aan de kant.

Tijdens het eerste onderhoud krijgt de Karel Doorman, ter zelfverdediging, luchtdoelraketten (Rolling Airframe Missile, RAM) en een 76mm-kanon. Deze capaciteiten vervangen de huidige verdedigingssystemen; de Goalkeepers. Later krijgt het schip nog een speciale radar waarmee het kanon radargeleide granaten tegen luchtdoelen kan verschieten.

De Doorman is zowel een bevoorrader als een transportschip. In vlootverband voorziet het schip Nederlandse en buitenlandse marineschepen van bijvoorbeeld brandstof, munitie, voedsel en drinkwater. Verder is het schip in staat zwaar materieel te vervoeren. Er kunnen tientallen voertuigen en een grote hoeveelheid goederen aan boord. Op deze manier draagt de Zr.Ms. Karel Doorman desgewenst bij aan het leveren van humanitaire noodhulp, zoals in 2017 na de orkaan Irma in het Caribisch gebied.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Veteraan strijdt voor anjerperkje

De witte anjer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét symbool voor Nederlandse militairen die zich tijdens en na WOII hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Woensdag werd in Eindhoven een anjerperkje officieel geopend.

De geschiedenis van de witte anjer gaat terug tot 29 juni 1940. Zeven weken na de inval van de nazi’s vierde Nederland spontaan de 29ste verjaardag van Prins Bernhard. ,,In heel het land legden mensen bloemen bij standbeelden van leden van het Koninklijk Huis, net als bij het gesloten Paleis Soestdijk’’, vertelt Eindhovenaar Pascal van der Voort.

Hij diende bij de marine en nam het initiatief voor een anjerperkje in Eindhoven, zoals andere gemeenten al eerder kregen.

Het perkje is aangelegd in de strook naast de ingang van het Inwonersplein in het Stadhuis. Woensdag heeft Van der Voort het samen met locoburgemeester Rik Thijs geopend, door het hijsen van de veteranenvlag, in het bijzijn van genodigden, onder wie een vijftigtal veteranen.

Bron: Eindhovens Dagblad

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Houzee voor Zr.Ms. Urk

Mijnenjager Zr.Ms. Urk is deze week met militair ceremonieel uit de vaart gehaald. Het marine-icoon deed ruim dertig jaar dienst, maar moest op 22 juni toch echt met pensioen.

“Het was een fantastische tijd. Kleine bemanning, goed samenwerken. Van matroos tot commandant, iedereen had elkaar nodig. De onderlinge band is geweldig”, blikt adjudant Ramon Knippers terug.

Na het neerhalen van de vlag werden (oud-)commandanten en de laatste bemanningsleden getrakteerd op een mooi aandenken aan het schip. De burgmeester Cees van den Bos van Urk nam de scheepsbel in ontvangst.

De Urk is een van de vijftien mijnenjagers van de Alkmaarklasse die sinds de jaren tachtig in dienst zijn of waren. Een voor een verdwijnen de laatste exemplaren uit de sterkte. De Urk lag overigens al sinds december 2020 tegen de kant. Het 'houzee' je goed Zr.Ms. Urk.

Bron: Defensie