02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

Het mag weer! Veteranendag 22

Tekst kapitein Jessica Bode
Foto korporaal Gregory Fréni, archief Mediacentrum Defensie, ANP

Lustrum voor Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders

Het mag weer! Na twee jaar noodgedwongen ‘coronapauze’ vindt Veteranendag 2022 morgen in oude vorm plaats. Geen afgeslankte bijeenkomsten, eenzame afstand of digitale ontmoetingen via het wereldwijde web, maar trotse mensenmassa’s die samenkomen om de ruim honderdduizend Nederlandse veteranen met veel feestgedruis te eren.

De organisatie trekt dit jaar alles uit de kast om er een extra mooie editie van te maken. Onder meer met een gezellig Malieveld, een fly-past (ceremoniële vlucht van een of meerdere vliegtuigen) en indrukwekkend defilé waar ongeveer 3.500 militairen en veteranen in meelopen. Ook rijdt er oud en modern materieel mee, vergezeld door alle orkesten van Defensie. Het is te volgen via een live-uitzending van de NOS. De laatste ‘normale’ Veteranendag in 2019 trok maar liefst 75.000 bezoekers naar Den Haag.

Veteranendag in 2018, 2019 en 2020.

Cravate

Niet alleen om de hierboven genoemde redenen wordt het een bijzondere Veteranendag. Het is een extra speciale editie omdat achttien defensie-eenheden een ‘cravate’ bevestigd krijgen aan hun vaandel als unieke blijk van waardering voor de inzet in Afghanistan. Koning Willem-Alexander reikt zestien van deze vaandelopschriften uit aan de Koninklijke Landmacht, één aan het Korps Mariniers en één aan de Koninklijke Luchtmacht.

Ook dit jaar staat een fly-past door de Koninklijke Luchtmacht op het programma.

Motortocht

Én dit jaar viert de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders (SNVM) haar tiende verjaardag met de motortocht die traditiegetrouw de dag voor Veteranendag van start gaat. Voor dit lustrum zijn vanmorgen weer honderden ‘bikers’ vanuit alle windstreken op hun motoren gesprongen, om één van de zes routes door Nederland te rijden.

De motortocht wordt dit jaar voor de tiende keer gereden.
De motortocht van de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders deed onder meer Koninklijk Tehuis voor oud-militairen Bronbeek aan. En dat waardeerden de bewoners uiteraard enorm.

Via verschillende ontmoetingen, zoals bij het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen Bronbeek, eindigen de rijders bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Hiervandaan koersen zij de volgende ochtend massaal af op het Haagse Malieveld voor het defilé. “Samen die ene dag beleven”, vertelt bestuurslid (en motorrijder in hart en nieren) Isaac Jansen enthousiast. “Nieuwe mensen ontmoeten, praten over toen en samen herinneringen ophalen. We kunnen niet wachten.”

Meer weten? Bekijk het programma hieronder:

Veteranendag

25 juni 2022

In 2013 reikte Koningin Beatrix een cravate uit aan de Koninklijke Luchtmacht voor de inzet tijdens operatie Allied Force tijdens de Kosovocrisis in 1999.

Wat is de cravate?

Koning Willem-Alexander reikt op Veteranendag de cravate uit aan eenheden die zich tijdens de strijd in Afghanistan hebben onderscheiden. Maar hoe zit dat precies met de vaandeldecoratie?

De video hieronder schept duidelijkheid: