Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Zeeleeuw duikt op in Scheveningen

Zr.Ms. Zeeleeuw trok woensdag veel bekijks toen de onderzeeboot opdook in de haven van Scheveningen. Vanwege de scholierendagen en de Vlaggetjesdag (de komst van de Hollandse Nieuwe, red.) is het marinevaartuig deze week van dichtbij te bewonderen.

Zondag vertrekt het vaartuig weer, maar voor dat moment zich aandient vertelt de onderzeebootbemanning graag over het schip en het leven aan boord. Zo heeft de Zeeleeuw onder meer stealth-eigenschappen. Ondergedoken maakt het de boot onzichtbaar en moeilijk op te sporen voor schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten.

De Koninklijke Marine verzamelt met haar vier bewapende onderzeeboten van de Walrusklasse onder meer inlichtingen. Het levert vaak interessante informatie op. De operaties zijn daarom zeer gewild tijdens opdrachten voor de Europese Unie en de NAVO. De onderzeeboot is echter een zeer schaars product, oftewel een nichecapaciteit, die niet altijd valt te leveren. Maar de boten zijn wel sterk verouderd. Daarom is besloten ze te vervangen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: + 60 seconden

Indië-monument besmeurd

Het Indië-monument in Leiden is voor de tweede keer in drie weken tijd vernield door een actiegroep die zichzelf ‘Doorbraak’ noemt. Dinsdag werd de sculptuur met felroze graffiti bewerkt. Eerder pakten de daders het monument in met vuilniszakken. De gemeente doet aangifte van vernieling.

In felroze letters werd de hashtag #Beeldenstorm over de hele breedte van de sokkel gespoten. De drie bronzen mannen en de 26 Leidenaars die erop staan verbeelden hen die tussen 1945 en 1952 sneuvelden in het toenmalig Nederlands-Indië. Zij werden in het gelaat gespoten. Eerder werd de sculptuur ingepakt, omdat deze volgens de daders op de afvalhoop van de geschiedenis zou horen.

 “We vinden het onacceptabel dat er opnieuw een standbeeld is beklad”, zegt wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). “Onbegrijpelijk dat mensen zo weinig respect tonen voor het kunstwerk van een ander. Daarnaast kost het de gemeenschap veel geld. De boodschap die actiegroepen kwijt zouden willen kan ook op een andere manier.”

De ‘Kunstwacht’, die voor de gemeente de beelden in de openbare ruimte onderhoudt, kreeg de sokkel aardig schoon. Al blijven de letters nog wel een beetje zichtbaar, omdat het om poreus natuursteen gaat waar de verf snel intrekt. Voorzichtig borstelen met messing ('dat is wat zachter dan staal') blijkt voldoende om de meeste verf van de bronzen figuren te halen. “De verf hecht hier sowieso niet goed op vanwege een standaard wasbehandeling tegen vogelpoep.” Meest lastig blijkt het embleem op de sokkel. Er kan niet worden voorkomen dat het bladgoud de grond insijpelt.

Bron: Leidsch Dagblad

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Urk (echt) uit de vaart

Het naamboord van het schip en de apparatuur zijn al van boord gehaald. Na ruim dertig jaar dienst wordt Zr.Ms. Urk op 22 juni in Den Helder met een vlaggenparade uit dienst gesteld.

De Urk is een van de vijftien mijnenjagers van de Alkmaarklasse die sinds de jaren tachtig in dienst zijn of waren. Nu verdwijnen ook de laatste exemplaren een voor een uit de sterkte. In afwachting daarvan lag het schip al sinds december 2020 tegen de kant.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Geheime diensten moeten te lang bewaarde gegevens vernietigen

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD moeten de verzamelde gegevens van heel veel mensen vernietigen. De informatie wordt al langer bewaard dan toegestaan, zo heeft de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) bepaald.

De inlichtingendiensten mogen veel gegevens tegelijk verzamelen. Dit worden bulkdatasets genoemd. Maar als er informatie tussen staat die niet relevant is voor het werk, moet die meteen worden vernietigd. Er zullen namelijk gegevens tussen zitten van burgers naar wie geen onderzoek loopt en naar wie nooit een onderzoek zal lopen, aldus de waakhond.

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie stelden eerder dat complete sets relevant zijn, omdat er informatie tussen kan zitten waarvan nu nog niet duidelijk is dat het ooit belangrijk gaat worden. Om die reden zou de data langer bewaard moeten worden. De CTIVD wijst dat nu af: “De beoordeling van de gegevens in de vijf bulkdatasets is door de diensten niet goed uitgevoerd. Inmiddels is de termijn uit de wet van anderhalf jaar voorbij. De AIVD en de MIVD mogen de vijf bulkdatasets daarom niet langer bewaren. Er zitten te veel gegevens in van mensen die niet relevant zijn (of worden) voor de onderzoeken.” De toezichthouder vindt dat de inlichtingendiensten de huidige regels “niet zorgvuldig nakomen”.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marine onderschept binnen etmaal een ton aan cocaïne

De marine heeft binnen 24 uur 1.040 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat gebeurde door het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen in het Caribisch gebied.

Het marineschip onderschepte begin deze maand kort na elkaar twee snelle motorboten met drugs. De in beslag genomen contrabande en de opvarenden zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Het vijftal wacht vervolging in de Verenigde Staten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Leidinggevende marechaussee ontslagen na onwenselijke appjes

Defensie heeft maatregelen genomen tegen marechausseemedewerkers op Schiphol die onder meer discriminerende appjes hebben verstuurd.

Eind maart kwam naar buiten dat elf marechaussees uit één team waren geschorst. Er zijn geen strafbare feiten gepleegd, zo bleek uit onderzoek van het Openbaar Ministerie, maar uit intern onderzoek werd wel duidelijk dat er ‘stickers’ van discriminerende aard zijn gedeeld. De afbeeldingen en het gedrag zijn “onacceptabel”, aldus luitenant-generaal Hans Leijtens, de baas van de marechaussee.

Eén leidinggevende is ontslagen, een marechaussee overgeplaatst en zeven personen kregen een aantekening in hun dossier. Die blijft daar een tot vijf jaar in staan. Ook hebben een aantal bewustwordingsgesprekken met hun commandant gehad en gaan ze hun ervaringen met collega's delen in de hoop ze zo bewust te maken en herhaling te voorkomen.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Marinedagen weer georganiseerd

Op zaterdag 9 en zondag 10 juli gaan de poorten van de Nieuwe Haven in Den Helder weer open voor publiek tijdens de Marinedagen. Hier kunnen bezoekers kennismaken met de wereld van de Koninklijke Marine.

Verschillende Nederlandse schepen kunnen worden bezocht, waaronder luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en het amfibische transportschip Zr.Ms. Rotterdam. Ook buitenlandse schepen zijn aanwezig. Verder zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud, zoals het vliegen met drones en een fysieke uitdaging in het mariniersdorp. De marine zal met onder meer de snelle FRISC’s en hulp van de kustwacht, mijnendienst en drones ook wat demonstraties geven.

Bron: Defensie. Archieffoto

Noorwegen schrapt NH90

Het Noorse Agentschap voor Defensiematerieel heeft NATO Helicopter Industries (NHI) officieel gemeld het contract voor de NH90 per onmiddellijke ingang in zijn geheel te beëindigen.

De Noorse krijgsmacht eist bovendien een volledige restitutie van al het geld dat het aan de toestellen heeft uitgegeven. Het gaat om een bedrag van 485 miljoen euro, exclusief rente. Het agentschap is begonnen met de voorbereidingen om de helikopters samen met de ontvangen reserveonderdelen en uitrusting terug te sturen.

In 2001 bestelde Noorwegen veertien van deze helikopters voor de kustwacht en de onderzeebootbestrijding. Die zouden voor 2008 worden geleverd, maar er zijn er tot nu pas acht geleverd. Die toestellen zijn ook nog eens nauwelijks inzetbaar. De vloot moet jaarlijks 3.900 vlieguren maken, maar kwam afgelopen jaren tot ongeveer zevenhonderd uur. De Noorse vluchtactiviteiten met de NH90 zijn nu stopgezet en alle geplande toekomstige missies geannuleerd. Het Noorse Ministerie van Defensie begint zo snel mogelijk met de zoektocht naar een alternatief voor de NH90.

Het Defensie Helikopter Commando vliegt ook met de NH90, maar dat is een ander type dan die van de Noren. Wel zijn Noorse vliegers regelmatig te gast op Marinevliegkamp De Kooy, waar een simulator van de NH90 staat.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Dubbel zoveel bezoekers Marechausseemuseum

Het aantal bezoekers én de omzet van het Marechausseemuseum in Buren is de afgelopen maanden verdubbeld.

Dankzij vernieuwingen die de afgelopen maanden werden doorgevoerd en vanwege de nieuwe vestiging van het Toeristisch Informatiepunt in het museum (vroeger het VVV-kantoor, red.) komen er steeds meer bezoekers naar het Betuwse vestingstadje. Dat betekent dat de trekpleister van grofweg twintigduizend naar veertigduizend gasten per jaar zal gaan. “Mensen lopen nu heel makkelijk vanuit het TIP naar ons Marechausseemuseum”, reageert museumdirecteur René Parijs. Hij rekent er op dat dit ook op langere termijn een positief effect op de cijfers zal hebben.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Onderwaterspoiler voor Zr.Ms. Groningen

Na jaren van berekenen, engineering en testen is de Hull Vane gereed; een soort ‘onderwaterspoiler’ die zorgt voor minder weerstand in het water. Hiermee kan een schip een aanzienlijke hoeveelheid brandstof besparen.

Daarnaast ligt het schip stabieler in het water en is het zog achter het schip rustiger. Begin 2023 wordt de vleugel gemonteerd onder Zr.Ms. Groningen.

Het gebruik van een Hull Vane is in de scheepvaart niet uniek. Op dit moment wordt het al vaker toegepast op kleine schepen tot maximaal vijftig meter, zoals jachten. De toepassing op een patrouilleschip met een lengte van 108 meter is daarentegen wel heel bijzonder. Zeker wanneer dit moet gebeuren op de plek waar de snelle FRISC in- en ontscheept.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Wereldleiders naar Haags Catshuis

De Roemeense president Klaus Johannis, eerste minister van België Alexander De Croo, minister-president Mateusz Morawiecki van Polen, de Letse minister-president Arturs Kariņš en NAVO-topman secretaris-generaal Jens Stoltenberg zijn deze week bijeengekomen op het Catshuis in Den Haag. Daar hebben ze met organisatoren premier Mark Rutte en zijn Deense collega Mette Frederiksen gesproken over de komende top van het Atlantische bondgenootschap.

Later deze maand komen de dertig NAVO-lidstaten in de Spaanse hoofdstad Madrid samen. Hoofdonderwerp is de oorlog in Oekraïne. De Russische inval leidt ertoe dat NAVO-landen in rap tempo hun defensie-uitgaven aan het opschroeven zijn. De Russische agressie heeft ook tot gevolg dat Finland en Zweden lid willen worden van de NAVO. De landen werken al nauw samen met de NAVO. Turkije verzet zich als enige lidstaat nog tegen de toetreding van beide landen. Er is druk diplomatiek verkeer om de Turken over te halen akkoord te gaan.

Bron: Defensie