Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Vliegtuigen even niet welkom

Collega's van Vliegbasis Woensdrecht stuurden ons deze intrigerende foto. Sinds half mei wordt de start- en landingsbaan van de basis gerenoveerd en zijn vliegtuigen even niet welkom. Wel rijden er andersoortige voertuigen rond. Maar, niets te vrezen want die zorgen voor een nieuwe toplaag en coating. Vanaf half juli is de baan weer het domein van de luchtvaart.

Mariniers terug

Onlangs keerden een Nederlands F-35 detachement van de luchtmacht en afvaardiging van het Korps Mariniers terug uit Bulgarije. Daar zorgden de vliegtuigen voor veiligheid in de lucht en de mariniers voor een veilige werkomgeving voor de luchtmachtcollega’s op de grond. Ook onderhielden de zeesoldaten ‘en passant’ hun militaire vaardigheden, zoals op deze foto is te zien. Inmiddels is iedereen weer veilig thuis. Foto: sergeant 1 Jan Dijkstra.

Indrukwekkend

Op Curaçao werd onlangs het maritieme feest Velas Latino America Curaçao 2022 gehouden. Geluk voor liefhebbers die onder meer konden genieten van bijzondere schepen zoals het Mexicaanse opleidingsschip ARM Cuauhtémoc. Het levert in ieder geval altijd mooie plaatjes op. Foto: Koninklijke Marine.

Een foto met een verhaal

Deze opname van 13 Lichte Brigade heeft een bijna speelse uitstraling, maar is in werkelijkheid een hommage aan de Prinses Irene Brigade die in 1944 landde op de kust van Normandië. De militairen op de foto hebben zojuist als nieuwe fuseliers het invasiekoord ontvangen. Dat herinnert aan de landing kort na D-day en moet daarom natgemaakt worden, zodat de militairen deze herinnering aan hun collega's van weleer met trots kunnen dragen.

Stil eerbetoon

Op het Nationaal Ereveld in Loenen liggen vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Zowel militairen als burgers. De graven op het ereveld liggen bijna onopvallend verspreid over het bosgebied en zijn allemaal voorzien van een liggende steen. Fotograaf sergeant Cinthia Nijssen maakte deze foto die in één oogopslag duidelijk maakt dat de stilte van het bos in combinatie met de graven een perfect, stil eerbetoon vormt voor onze omgekomen landgenoten.

Verdwaald

Nee, deze behoorlijk gecamoufleerde Finse militair is niet verdwaald in een bos in Estland. Hij is samen met zijn collega's in de Baltische staat voor de oefening Exercise Siil 22. Die wordt iedere twee jaar gehouden om de gereedstelling van de Estse landmacht te testen. Foto: NAVO.

Service

Adjudant Erik Bijker van de sectie Nationale Operaties van de Luchtmobiele Brigade is niet snel onder de indruk, maar van het bijzondere tafereel in Brummen moést hij deze foto maken. Het draait om de Fennek die tijdens een oefening met een pontje de IJssel oversteekt. En omdat het voertuig 12,5 ton weegt en het pontje 15 ton kan hebben, moesten alle exemplaren stuk voor stuk naar de overkant. Het pontje bleef er speciaal langer voor doorvaren.

Verkeerde locatie

Paul van Eijl spotte een wel heel bijzonder luchtmachtvoertuig op de A4. Deze E-One Titan-crashtender is een brandweervoertuig dat in de eerste plaats is bedoeld voor het bestrijden van vliegtuigbranden. Het blusvoertuig wordt ook gebruikt door de marine.

Naar rechts richten

Het aanbieden van geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander is niet iets dat zo maar even tussen neus en lippen gebeurt. Het is een officiële ceremonie waarbij ook een militaire erewacht betrokken is. Op de foto van René Verleg wordt deze erewacht van marechaussees op de juiste manier 'neergezet', zodat het geheel er netjes uitziet. Kort na hun aankomst in Nederland bieden de nieuwe ambassadeurs op Paleis Noordeinde traditiegetrouw de geloofsbrieven aan.

Een vriendelijk knikje?

Twee Chinook transporthelikopters die als het ware vriendelijk knikken naar de lezer. In werkelijkheid waren de heli's van het Defensie Helikopter Commando op de Ginkelse Heide aan het oefenen met militairen van de Luchtmobiele Brigade. De foto is van onze trouwe inzender Manolito Jaarsma.

Druk!

Oefeningen als Baltops brengen altijd veel eenheden van de deelnemende landen bij elkaar. Soms zelfs letterlijk op één foto. Centraal op deze plaat van marinefotograaf Jesse Schwab staat de Amerikaanse helikoptercarrier USS Kearsarge. Ook andere eenheden hebben het schip in de Oostzee gevonden. En dus vliegt een flinke formatie vliegtuigen uit Duitsland, Finland, Zweden en de Verenigde Staten laag over de Kearsarge, dwars door het beeld. Een bijzonder, druk plaatje.