Tekst kapitein Jessica Bode

x
leestijd: +/- 40 seconden

Baileybrug helpt Drentse boeren

Dertig pantsergenisten van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Wezep hebben deze week een noodbrug aangelegd over de Dwingelerstroom bij het Drentse Lheebroek. De oude brug is al sinds februari afgesloten wegens betonrot. Dankzij de tijdelijke Baileybrug kunnen boeren weer bij hun akkers.

Door schaarste aan beton en lange wachttijden in de bouw- en infrasector zal het minstens nog een half jaar duren voordat de oude brug kan worden hersteld. Ondertussen moesten boeren kilometers omrijden om hun land te bereiken. Daar werd alleen niet altijd gehoor aangegeven en de oude brug werd stiekem nog gebruikt. “Levensgevaarlijk”, sprak burgemeester Rikus Jager bij de start van de werkzaamheden. “Zeker met zwaar vervoer kun je hier écht niet meer overheen.  De kans dat er iets fout zou gaan, was aanwezig.”

De gemeente ging daarom op zoek naar een alternatieve oplossing en kwam uit bij Defensie. De Baileybrug, een oude techniek uit de Tweede Wereldoorlog, is 25 meter lang, bestaat uit 48 panelen en kan zeventigduizend kilo aan belasting dragen. Het is de eerste keer dat 'ie over een bestaande brug wordt gelegd.

“Het liefst leggen we zo’n overspanning naast een bestaande brug, maar dat kon hier niet vanwege de vergunningen. De constructie wordt nu boven het wegdek van de bestaande brug gelegd met aanvullend beton. Volgende week maandag gaat-ie open”, vertelt kolonel Huub Klein Schaarsberg.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Verantwoordingsdag: minister Ollongren reageert

In reactie op het onderzoek van de Rekenkamer naar het financiele defensiebeleid, heeft defensieminister Kajsa Ollongren woensdag geantwoord dat Defensie oog blijft houden voor eenvoud in de bedrijfsvoering en vermindering van de regeldruk.  

In het onderzoek concludeert de Rekenkamer dat er bij Defensie hardnekkige problemen zijn in de bedrijfsvoering. De onderzochte dossiers betreffen het inkoop-, munitie-, materieel- en vastgoedbeheer. Volgens de minister zijn inmiddels al veel verbeteringen in gang gezet. Ze neemt de meeste aanbevelingen uit het rapport over.  

De Rekenkamer constateert ook dat de vastgoedopgave concentreren, vernieuwen en verduurzamen veel tijd, geld en inspanningen vergt. Dit wordt gezien als een ernstige onvolkomenheid. Defensie heeft daarom toegezegd twee keer per jaar te zullen rapporteren over dit onderwerp. In zijn contourenbrief van vorige week over het vastgoed gaf staatssecretaris Christophe van der Maat aan dat de kamer binnenkort de eerste rapportage krijgt.  

Net als de rest van het Rijk bood Defensie op Verantwoordingsdag ook het jaarverslag over 2021 aan de Tweede Kamer aan. Meer informatie hierover is te lezen op www.defensie.nl. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Tiger Meet in Griekenland

Op de Griekse Vliegbasis Araxos is de internationale luchtmachtoefening Tiger Meet 2022 aan de gang. Normaliter doet het Nederlandse 313 Squadron ook mee, maar dit jaar zijn er geen vliegtuigen gestuurd omdat de club volop bezig is met de omscholing naar de F-35. 

Aan de oefening doen vooral gevechtsvliegtuigen mee van squadrons die een ‘tijger’ in hun squadronembleem hebben. Een kenmerkend onderdeel is dat de deelnemers ten minste één vliegtuig van hun afvaardiging beschilderen in een bijzonder kleurenschema. Vaak zijn deze bijzondere vliegtuigen voorzien van tijgerstrepen.

De geschiedenis gaat terug tot de jaren zestig. Toen was de oefening vooral bedoeld als sociale bijeenkomst om de saamhorigheid tussen de deelnemende eenheden te versterken. Inmiddels is het uitgegroeid tot belangrijke internationale luchtmachtoefening.

Bron: Defensie. Foto: Franse marine

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Grote controle op en rond Eindhoven Airport

De Koninklijke Marechaussee, politie en douane hebben op en rond Eindhoven Airport deze week een algemene verkeerscontrole gehouden en daarbij zeven personen aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs.

De bestuurders moesten een speekseltest doen en toen die positief uitsloeg volgde een bloedonderzoek. De personen moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

De marechaussee let bij dit soort controles vooral op de algemene Wegenverkeerswet, identiteitscontrole en in samenwerking met de politie op mobiel banditisme (een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit zoals babbeltrucs, red.)

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe kanonnen voor België

De Belgische krijgsmacht schaft negen Caesar Nouvelle Generation artilleriestukken aan. De nieuwe 155 mm kanonnen worden in 2027 geleverd. Ook wordt ondersteunend materiaal gekocht. In totaal gaat het om orders ter waarde van 62 miljoen euro.

De aanschaf is onderdeel van een overeenkomst tussen België en Frankrijk over strategisch partnerschap en het versterken van de Europese Defensie.

In vergelijking met de huidige artilleriestukken is de cabine gepantserd waardoor deze bestand is tegen geïmproviseerde explosieven en klein kaliber munitie. Ook beschikt de nieuwste aanwinst over vernieuwde vuurleidingssoftware en communicatie- en informatiemiddelen.

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Geen bewijs oorlogsmisdaden Uruzgan

Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijzen gevonden dat Nederlandse militairen in 2007 in Afghanistan oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Het onderzoek hiernaar werd uitgevoerd nadat een oud-militair in de pers had verklaard dat er door zijn eenheid was geschoten op woonhuizen en op burgers.

De veteraan stelde eind 2020 dat hij vanaf een Patria-pantserwagen op quala’s (ommuurde woningen, red.) had geschoten. Daarbij zouden ook burgerslachtoffers zijn gevallen. Het Openbaar Ministerie deed eerst een feitenonderzoek en ging later over tot een opsporingsonderzoek waarbij de oud-militair als verdachte is aangemerkt.

Op basis van onder meer getuigenverklaringen en informatie op gegevensdragers luidt de conclusie dat de beschieting naar alle waarschijnlijkheid plaatsvond op 1 juli 2007 in de omgeving van Niasi in de Chora-vallei. Bij deze inzet is op twee quala's geschoten met een .50 mitrailleur en mortiervuur. Daarbij zijn mogelijk mensen gedood of gewond geraakt, maar er is geen bewijs gevonden dat er op burgers geschoten zou zijn. Er is ook niet vastgesteld dat het gebruik van geweld onrechtmatig was. Het Openbaar Ministerie heeft hierop besloten de zaak te seponeren.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Demonstratieteam Red Arrows snijdt in toestellen

Het wereldberoemde demonstratieteam The Red Arrows van de Royal Air Force vliegt dit jaar niet met negen, maar met slechts zeven Hawk T1 vliegtuigen. De vliegers van de andere twee toestellen zijn elders nodig. Alleen bij zeer grote manifestaties waar de toestellen ceremoniële vluchten uitvoeren, wordt hun aantal op de oorspronkelijke sterkte gebracht.

De Red Arrows behoren al sinds hun oprichting in 1965 tot de top van het demonstratievliegen. Inmiddels traden ze bijna vijfduizend keer op in de hele wereld. Ook in Nederland zijn ze vaak te gast geweest bij open dagen van de Koninklijke Luchtmacht of Marine Luchtvaartdienst.

Volgens het demonstratieschema voor 2022 zijn ze dit jaar niet te zien in ons land. Het demonstratieteam treedt wel op in Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Jersey en Guernsey.

Bron: Royal Air Force 

Ongewenste vreemdeling valt door de mand

Een 36-jarige man uit Turkije met een openstaande gevangenisstraf van 548 dagen voor het medeplegen van vrijheidsberoving, bedreiging en mishandeling is deze week aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. De man viel door de mand tijdens een controle op de A12 bij Babberich.

Marechaussees controleerden een Duits voertuig met drie inzittenden. Twee inzittenden konden geldige Duitse documenten overhandigen, maar een van de passagiers niet. Hij kwam niet verder dan een foto van z’n paspoort. Bij de daaropvolgende controle kwam de openstaande straf aan het licht.

De man bleek gesignaleerd te staan als ongewenst vreemdeling. Zo’n ‘ongewenst verklaring’ is een maatregel tegen personen die een gevaar vormen voor ons land. Het gaat vaak om personen die een ernstig strafbare daad hebben gepleegd. De verklaring betekent dat de vreemdeling Nederland moet verlaten en niet meer terug mag keren. Hier toch zijn is dus strafbaar.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

13 Lichte Brigade oefent Optreden Verstedelijkt Gebied

Militairen van 13 Lichte Brigade hebben deze week getraind met het opereren in verstedelijkt gebied. Ze deden dat in het grootste oefendorp van Europa; Marnehuizen.

Optreden in Verstedelijkt Gebied wordt steeds belangrijker omdat conflicten vaker plaatsvinden in bewoond gebied, zoals momenteel in Oekraïne. Deze vorm van optreden is een van de specialisaties van 13 Lichte Brigade. Bij de oefening patrouilleerden de militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene te voet en met het Boxer-pantserwielvoertuig. Daarnaast trainden ze met het innemen van huizen, verplaatsen in een woonwijk en de afvoer van gewonden.

Het oefendorp in Marnehuizen telt ongeveer honderdtwintig objecten. Het is zo realistisch mogelijk ingericht om het optreden in steden of dorpen te kunnen nabootsen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

’Nederlandse veteranen voelen zich onbegrepen’

Veteranen ervaren stereotypering en desinteresse in de maatschappij. Dat blijkt uit promotieonderzoek van antropoloog Yvon de Reuver.

Oud-militairen krijgen volgens de onderzoekster aan het Nederlands Veteraneninstituut regelmatig te maken met maatschappelijke opvattingen over onder meer de missies waarin zij dienden. Daarin voelen veteranen zich vaak onbegrepen. “Ze krijgen vragen als: ‘hoeveel mensen heb je doodgeschoten?’ En sommige mensen vergelijken een militaire missie met backpacken in Azië.”

Uit eerder onderzoek blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders waardering zegt te hebben voor veteranen. “Maar dat slechts een derde van de veteranen die waardering voelt”, benadrukt De Reuver. Bovendien ervaart het gros van de ondervraagden het als vervelend dat het begrip ‘veteraan’ al snel wordt geassocieerd wordt met psychisch lijden.

Volgens De Reuver praten veteranen onderling veel met elkaar over hun oorlogservaringen en het onbegrip in de samenleving, maar met buitenstaanders weer veel minder. “Wat weer bijdraagt aan de onwetendheid. Het is een soort vicieuze cirkel.”

De Reuver interviewde voor tijdens haar promotietraject vijftig oud-militairen die dienden in Libanon (1979-1985), Srebrenica (1994-1995) en Uruzgan (2006-2010).

Bron: Radboud Universiteit