Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Spook?

Deze keer een speciaaltje voor de luchtvaartliefhebbers. Herkent u het type vliegtuig dat de Amerikaanse fotograaf MCS3 Michael Singley op de foto zette? Nee, er zijn geen prijzen winnen. We zijn gewoon nieuwsgierig wat u in de foto ziet. Voor ons is het een beetje een spookvliegtuig.

Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn is deze week met open armen ontvangen op Curaçao. En die aankomst in Willemstad leverde mooie beelden op. Bekijk snel de sfeervolle video hieronder. Sergeant Danilo Robles de Medina van de Curaçaose Militie maakte 'm.

Met de benenwagen

Wie denkt dat de moderne militair zich altijd verplaatst met een voertuig, vliegtuig of schip zit er helemaal naast. Natuurlijk komt dat voor maar het meest gebruikte vervoermiddel van de militair, zeker bij de landmacht, is toch nog altijd de benenwagen. Op de foto van sergeant Tamillyah Jo van de Amerikaanse landmacht lopen Nederlandse en Duitse parachutisten gebroederlijk door het Litouwse landschap. Ze doen mee aan de grote para-oefening Swift Response die momenteel in West- en Centraal- Europa wordt gehouden.

'BB'

We verwachten dat veel oudere lezers bij de afkorting 'BB' denken aan Brigitte Bardot, een Franse jongedame die in de jaren zestig furore maakte als model, actrice en zangeres. Dat is inmiddels zo lang geleden dat we een nieuwe betekenis willen geven aan de afkorting. Wat dacht u van 'beroemde bommenwerper'? Lezer Sir Schokkenbroek fotografeerde deze Britse Lancaster bommenwerper onlangs tijdens de meiherdenkingen. Overigens is deze Lancaster met het nummer PA474, anders dan je zou verwachten, pas in mei 1945 uit de fabriek gerold. Een jonge veteraan dus.

Ambassadeur van de vrijheid

Sinds jaar en dag vliegt de luchtmacht de 'ambassadeurs van de vrijheid' per helikopter naar de vele Bevrijdingsfestivals. Daarmee zijn de heli's van het Defensie Helikopter Commando zelf onderhand ook ambassadeurs van de vrijheid geworden. Bert Bouwmeester reed 5 mei langs het terrein van de IJsselhallen in Zwolle en zag de Cougar klaarstaan voor vertrek. Hij stapte uit om deze foto te maken, nét toen de heli het luchtruim koos. Met dank aan zijn 18-135 lens is het een indrukwekkend tafereel geworden.

Uitstappen (maar dan anders)

Helocasten is een wat andere manier om een helikopter te verlaten dan via de 'voordeur'. Deze methode wordt vooral gebruikt door special forces zoals bijvoorbeeld commando's. Terwijl de heli langzaam laag boven het wateroppervlak vliegt, stappen de commando's uit via de laadklep van - in dit geval - de Chinook en Bert van der Linden legde het vast, een bijzondere foto!

De Hamer van Thor

Oefeningen van de NAVO hebben bijna altijd een bijzondere naam. Zo deed Zr.Ms. Van Amstel samen met marineschepen uit België, Denemarken, Duitsland en Noorwegen mee aan de oefening Mjølnir wat zoveel betekent als 'hamer van Thor'. Mooie naam natuurlijk! Maar nog mooier was dat de bemanning van de Van Amstel voor het eerst in de geschiedenis van de Koninklijke Marine een Harpoon Block 2 raket lanceerde. De vuurpijl raakte een doel op bijna negentig kilometer afstand. Chapeau!

Het lukt!

In de vorige Defensiekrant meldden we al dat de eindejaarscadetten van de KMA op Aruba een 'oefenuitzending' draaiden om te leren wat er allemaal komt kijken bij een échte uitzending naar een missiegebied. Niemand zei echter van te voren dat het gemakkelijk zou worden en dat was goed te merken. Deze cadet moet alles uit de kast halen om van de ene naar de andere kant te komen. Je denkt bijna automatisch 'dat moet gemakkelijker kunnen', maar dat maakt niet uit. Het lukt en daar gaat het om! Fotograaf korporaal Gregory Fréni maakte de bewijsfoto.

Lijdend voorwerp

Van A naar Beter heeft meestal iets te maken met het verbeteren van de mobiliteit in ons land. In Aruba, bij deze KMA-oefening, kreeg het een dubbele betekenis: het groepje cadetten verplaatst zich om in het woeste landschap van A naar B te komen. En daarnaast moesten ze ook nog hun collega helpen zodat die snel verzorgd en dus beter kon worden. Op het moment waarop fotograaf korporaal Gregory Fréni afdrukte zag de meegevoerde militair er eerlijk gezegd nog een beetje uit als lijdend voorwerp, dus met een lange ij.

Iron Wolf

Afgelopen week werd in Litouwen weer de halfjaarlijkse oefening Iron Wolf gehouden. We hebben er in deze pagina's wel vaker aandacht aan besteed. Toch doen we dat opnieuw, want Iron Wolf geldt als dé oefening waarbij de deelnemers moeten laten zien dat ze klaar zijn voor hun belangrijke taak in de Baltische staten. De Nederlandse B-compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers slaagde daar prima in. Er werd geoefend samen met de Duitse en Noorse compagnieën, aangevuld met de gezamenlijk Duits-Nederlandse CBRN-eenheid en Duitse en Tsjechische luchtverdedigingseenheden. Na afloop van Iron Wolf luidde de conclusie: Ze zijn er klaar voor. Foto: majoor Jack Bergman  

Rust bij de stukken

Het NAVO-vlootverband SNMG1 heeft een druk vaarprogramma. Even uitademen  - in militaire termen 'rust bij de stukken' in een buitenlandse haven is dus soms broodnodig. Sergeant Logistieke Dienst Verzorging Sebastiaan Kok van Zr.Ms. De Zeven Provinciën gebruikte de 'time-out' in de Este hoofdstad Talinn om deze fraaie foto te maken. Rechtsvoor zijn eigen schip, linksvoor het fregat de FHGS Erfurt uit Duitsland en achter het Britse fregat HMS Northumberland en HDMS Peter Willemoes uit Denemarken.

Missing man

De geschiedenis van de ‘missing man formation’ gaat terug tot de jaren nét voor de Tweede Wereldoorlog. Toen ging het nog om een eenvoudige flypast. De definitieve vorm waarbij één toestel zich losmaakt uit de formatie en een ‘pull-up’ maakt, werd pas na WOII bedacht. Het idee erachter is dat dat vliegtuig een lege plaats in de formatie achterlaat waarmee de omgekomen vlieger wordt geëerd. Lezer Dirk Megchelse Sr. stuurde de foto die zijn vrouw 4 mei maakte ‘m net voordat het toestel zich losmaakte uit de formatie. Lest we forget!