Tekst kapitein Jessica Bode

x
leestijd: +/- 50 seconden

Weer F-35's naar Europa

De Amerikaanse strijdkrachten hebben weer acht F-35’s naar Europa gestuurd, dit keer van de Vermont Air National Guard. De hi-tech vijfde generatie gevechtsvliegtuigen worden steeds vaker ingezet voor de bewaking van het NAVO-grondgebied.

Vanwege de oorlog in Oekraïne zet de NAVO dagelijks ongeveer dertig gevechts- en ondersteunende vliegtuigen in. Daaronder F-35’s maar ook andere toestellen zoals F-16’s. Ze patrouilleren boven het gebied van de Baltische Staten, de Oostzee, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Ook Nederlandse vliegtuigen dragen hun steentje bij. Het gaat om toestellen van de vliegbases Leeuwarden en Volkel én vier toestellen van het Leeuwarder detachement op Graf Ignatievo in Bulgarije.

Inmiddels heeft de NAVO via onderstaand kaartje iets meer informatie bekend gemaakt over de luchtoperaties boven Oost-Europa. De hoofdfoto boven aan deze pagina is een van de eerste air-to-air beelden die van Nederlandse F-35's boven Oost-Europa zijn vrijgegeven.

Bron: Defensie. Foto: NAVO.

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Finland stuurt aan op NAVO-lidmaatschap

In Finland gaan steeds meer stemmen op om snel lid te worden van het NAVO-bondgenootschap.

Nadat eerder deze week de defensiecommissie van het Finse parlement de regering adviseerde om lid te worden, gaven president Niinisto en premier Marin gisteren een verklaring uit met dezelfde boodschap. Ook de bevolking staat er positief tegenover: sinds de Russische inval in Oekraïne is het aantal voorstanders gegroeid van 53 procent naar 76 procent. De Finse regering verwacht op korte termijn haar besluit bekend te maken. Daarna moet ook het parlement zich uitspreken.

Dezelfde discussie speelt momenteel ook in Zweden. Beide landen werken weliswaar al regelmatig samen met de NAVO maar bleven tot nu toe neutraal. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gaf eerder al aan de landen graag te verwelkomen. Volgens hem moet dit relatief snel mogelijk zijn. Verschillende NAVO-landen hebben de afgelopen weken veiligheidsgaranties afgegeven voor de tijd tussen een besluit om lid te worden en het daadwerkelijke lidmaatschap. 

Bron: ANP 

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Cadetten draaien ‘uitzending’ op Aruba

Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda hebben de afgelopen week hun eerste ‘uitzending’ gedraaid op Aruba. Het is voor het eerst dat het opleidingsinstituut een oefening in de West houdt.

De reis naar het Caribische eiland is bedoeld om de vierdejaars, die allen hun scriptie hebben afgerond, te laten ervaren wat er komt kijken bij een uitzending. Denk aan zaken als een ander klimaat en temperatuur, cultuur en bevolking.

Naast een pittige 24-uurs oefening rondom Marinierskazerne Savaneta stonden verschillende lessen op het programma zoals commandovoering en leiderschap en werden de handen uit de mouwen gestoken tijdens vrijwilligerswerk bij een dierenasiel en tehuis voor verstandelijk gehandicapten.

Bron: Defensie | Video: adjudant Richard Frigge

Het Mediacentrum Defensie was erbij en legde deze reis voor u vast:

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Nederland: 102 miljoen euro naar Oekraïne

Nederland heeft tot op heden 102 miljoen euro aan militair materieel ter beschikking gesteld aan Oekraïne. Dat schrijft defensieminister Ollongren aan de Tweede Kamer.

Het gaat hierbij om de ‘boekwaarde’ van de geleverde spullen. Welke materiaal precies die kant op gaat wordt uit veiligheidsoverwegingen niet meer bekendgemaakt. Wel werd bekend dat er antitank en luchtdoelgraketten zijn gestuurd, uitrustings- en beschermingsartikelen en natuurlijk de PzH2000.

Bron: Defensiekrant

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Rode Baretten bij grote oefening Swift Response

In een gebied van de Poolcirkel tot aan de Balkan vindt momenteel de grote Amerikaanse oefening Swift Response plaats.

Doel is om de negenduizend deelnemende militairen uit zeventien NAVO- en partnerlanden, waaronder 11 Luchtmobiele Brigade, te laten oefenen in het gelijktijdige uitvoeren van 'airborne' operaties in verschillende gebieden.

Tijdens Swift Response vinden, onder leiding van het Amerikaanse 'Southern European Command Task Force-Africa', vrijwel gelijktijdig vijf luchtlandingsoperaties plaats binnen 96 uur in Letland, Litouwen en Noord-Macedonië. Na de landingen wordt de oefening op de grond voortgezet.

De oefening ging van start met een bijzondere inzet van een Amerikaanse para-eenheid. Zij vlogen van Alaska over de Noordpool naar Noorwegen om daar per parachute te landen.

De Nederlandse Rode Baretten begonnen met een parachutesprong in Litouwen, waarna ze zich lopend verplaatsten naar het vliegveld en dat bezetten. Nadat dit veilig was verklaard werd met een zogenoemde Tactical Air Landing Operation (TALO) extra personeel en materieel ingevlogen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Oekraïners beginnen aan opleiding PzH2000 houwitsers

In Duitsland is de opleiding gestart van zestig Oekraïense artilleristen om de twaalf pantserhouwitsers te bedienen die Nederland en Duitsland ter beschikking stellen.

Defensieminister Kajsa Ollongren heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat Duitsland weliswaar de opleiding verzorgt, maar dat hier ook Nederlandse militairen bij worden betrokken. Onze oosterburen leveren de benodigde munitie. 

Na afronding van de opleiding gaan de Oekraïners mét hun nieuw verkregen houwitsers, Nederland stelt er vijf ter beschikking en Duitsland zeven, terug naar Oekraïne. Het is te verwachten dat de systemen snel worden ingezet in de strijd tegen de Russen.

Bron: Defensiekrant

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Tweede Kamer steunt bewapenen MQ-9 Reaper

Een motie over het bewapenen van de MQ-9 Reaper onbemande vliegtuigen van de luchtmacht is met een grote Kamermeerderheid aangenomen.

VVD, CDA, CU, SGP, PVV en JA21 spreken hun steun uit voor de bewapening van de Reaper als Defensie daar vanuit militair oogpunt behoefte aan heeft. Bij de stemming werd de motie gesteund door 112 van de 150 Kamerleden.

Het woord is nu aan de regering. Eerder gaf Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim aan voorstander te zijn van bewapening. Veel buitenlandse gebruikers van de Reaper hebben deze stap al gezet.

Het onbemande toestel, dat onlangs op Curaçao zijn eerste vlucht maakte, kan verschillende typen bewapening meevoeren tegen lucht- en gronddoelen. Nederland heeft die bewapening nog niet, wel is het toestel hiervoor voorbereid.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-65 seconden

Einde Hercules-inzet, mogelijk nieuwe missie Mali

Defensieminister Kajsa Ollongren heeft tijdens een tweedaags bezoek aan de VN-missie Minusma in het Afrikaanse Mali gezegd dat ons land mogelijk opnieuw bijdraagt aan de missie, maar dan misschien in andere vorm.

De minister en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim bezochten het C-130 detachement dat sinds november in Mali werkt en op korte termijn terugkeert naar Nederland.

Onze krijgsmacht heeft een informeel verzoek gehad van Duitsland om te blijven bijdragen aan Minusma. De missie is in zwaar weer gekomen nu de Fransen zich terugtrekken vanwege oplopende spanningen met militaire machthebbers in Mali. Hierdoor is ongeveer veertig procent van de gevechtscapaciteit van Minusma niet langer beschikbaar.

Ons kabinet heeft al eerder bekendgemaakt te onderzoeken of, en op welke wijze, ons land kan blijven bijdragen. Het besluit hierover wordt in de komende maanden genomen.

Het Nederlandse detachement met de C-130 Hercules heeft tijdens de uitzending van zes maanden honderdvijftig dagen gevlogen en driehonderd vlieguren gemaakt. Er werden 1.500 passagiers vervoerd alsmede meer dan zeshonderdduizend kilo vracht. Het toestel bracht onder meer hulpgoederen naar afgelegen dorpen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Monumenten onthuld voor langste drijvende baileybrug

In Oeffelt en Gennep zijn woensdag twee monumenten onthuld die herinneren aan de langste drijvende baileybrug uit de Tweede Wereldoorlog.

De brug werd destijds ontworpen door de Britse majoor Edwin Hunt MVO en de Nederlandse reserve-luitenant ir. Constant Lambrechtsen van Ritthem. De inmiddels 102-jarige majoor Hunt onthulde de monumenten samen met de zoon van Lambrechtsen van Ritthem.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Obesitas probleem voor Amerikaanse strijdkrachten

Volgens het tijdschrift Journal of Nutrition Education and Behavior speelt obesitas de Amerikaanse strijdkrachten steeds meer parten.

Hedendaagse voeding is rijker aan calorieën en de porties zijn groter. Samen met enkele andere factoren leidt dit tot gewichtstoename bij jonge mannen en vrouwen die willen solliciteren. Het aantal mannelijke kandidaten dat hierdoor te veel lichaamsvet heeft is daardoor sinds 1960 verdubbeld en het aantal vrouwelijke kandidaten met een té hoog percentage lichaamsvet verdrievoudigd.   

De bevindingen hebben geleid tot de roep vanuit de Amerikaanse krijgsmacht om aandacht voor dit probleem. De ideeën die worden aangedragen variëren van het niet meer verstrekken van ongezonde voeding op scholen tot het gratis of goedkoper maken van gezonde producten. Ook wordt gedacht aan voedingsonderwijs aan militairen die al in dienst zijn.

Obesitas wordt beschouwd als een van de ernstigste bedreigingen voor de volksgezondheid in de modern tijd. Het is een medische aandoening die leidt tot overgewicht en zwaarlijvigheid met alle gevolgen voor de gezondheid van dien. 

Bron: Journal of Nutrition Education and Behavior 

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Brabanthallen decor 'medailleregen'

In de Brabanthallen in Den Bosch zijn deze week circa negenhonderd Herinneringsmedailles Internationale Missies uitgereikt. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis dat zoveel militairen tegelijkertijd worden onderscheiden.

De herinneringsmedaille is voor militairen die ten minste dertig dagen aaneengesloten zijn ingezet bij een vredesmissie. Defensieminister Kajsa Ollongren, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim, zijn plaatsvervanger vice-admiraal Boudewijn Boots en andere generaals speldden de onderscheidingen op bij hen die zijn ingezet in Irak, Libanon, Mali, Jordanië, Koeweit, Litouwen én het laatste detachement in Afghanistan dat was gestationeerd in Mazar-e-Sharif. Ollongren richtte zich speciaal tot deze groep. “De reguliere missie werd opeens een operatie om onze mensen en middelen zo snel en veilig mogelijk naar huis te krijgen.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Nieuwe website voor KMar

De Koninklijke Marechaussee heeft een nieuwe website.

Op www.marechaussee.nl kunnen burgers terecht met vragen over onderwerpen als 'reizen met kinderen' en 'nooddocumenten'. Ook het laatste nieuws zal hier worden gedeeld. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nieuwe Top Gun in aantocht

In Amerika is de nieuwe film ‘Top Gun Maverick’ in première gegaan. Over iets minder dan twee weken is Europa aan de beurt voor het vervolg op de kaskraker uit 1986.

De eerste film uit 1986 zorgde voor volle bioscopen en leverde de luchtmacht duizenden extra sollicitanten op. In 1985 solliciteerden 6.992 mensen naar een baan bij de luchtmacht, in 1987 waren dat er 9.403. Dankzij de film en een speciale wervingscampagne 'Heb je Top Gun kwaliteit' steeg dat cijfer in 1988 naar liefst 12.000 sollicitanten.

In het tweede deel vertolkt Tom Cruise wederom de rol van marinevlieger Pete 'Maverick' Mitchell. Zijn F-14 Tomcat is alleen vervangen door een F/A-18F SuperHornet. Ook het prijskaartje van de film is veranderd: van vijftien miljoen naar 152 miljoen dollar.

Bron: Defensiekrant

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Cavoli is hoogste militair NAVO

De Amerikaanse generaal Christopher G. Cavoli is benoemd tot Supreme Allied Commander Europe. Daarmee wordt hij de nieuwe hoogste generaal van het bondgenootschap en opvolger van generaal Tod Wolters. De overdracht vindt deze zomer plaats op het hoofdkwartier van SHAPE in Mons, België.

Cavoli is de zoon van een Italiaans-Amerikaanse landmachtofficier en groeide op in Duitsland en Italië. In 1987 werd hij officier bij de Amerikaanse infanterie. Tijdens zijn loopbaan had hij diverse operationele en stafplaatsingen, ook werd hij uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan. In 2018 werd hij als luitenant-generaal commandant van de Amerikaanse landmacht in Europa. Twee jaar later volgde bevordering tot generaal en benoeming tot commandant United States Army Europe and Africa.

Bron: NAVO