Tekst kapitein Jessica Bode
Defensieheli’s vliegen vrijheidsambassadeurs rond
Twee Cougars en een NH90 helikopter hebben op Bevrijdingsdag verschillende artiesten naar in totaal veertien verschillende bevrijdingsfestivals in ons land gevlogen.
Op deze manier werd het voor onder andere Susan en Freek, winnaar van het Eurovisiesongfestival Duncan Laurence en rappers Donnie en Fresku mogelijk om zo vaak op een dag in het hele land op te treden. De festivals vonden plaats in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam.
De inzet van defensiehelikopters ten behoeve van de bevrijdingsfestivals wordt al sinds 1991 gedaan. Toen nog met een Alouette III.
Bron: Defensie
Oorlogsgraven en monumenten Nijmegen beklad
Verschillende graven en monumenten op de oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag beklad. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek, omdat het om militair terrein gaat. Burgemeester Hubert Bruls verafschuwt de bekladdingen en noemt het ‘op alle mogelijke manieren walgelijk’.
Op de toegangspoorten tot het ereveld zijn hakenkruizen en Oekraïense vlaggen gespoten. Op grafstenen staan leuzen als 'Fuck Russia' en 'Fuck Putin'. Het verwijderen van de teksten zal nog moeilijk worden, want de grafstenen zijn van erg poreus materiaal gemaakt. Dat bleek al toen de graven in 1993 werden beklad met hakenkruizen. Daarvoor zijn destijds drie mannen opgepakt die tot maandenlange celstraffen werden veroordeeld. Het schoonmaken van de begraafplaats vergde toen maanden werk.
Op de oorlogsbegraafplaats rusten 1.642 militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. De begraafplaats aan de Burgemeester Daleslaan is Brits grondgebied, omdat veruit de meeste graven van Britse slachtoffers zijn. Maar er liggen ook Canadezen, Australiërs en militairen uit andere geallieerde landen.
De oorlogsbegraafplaats wordt veel gebruikt voor herdenkingen en zeer geregeld bezocht door nabestaanden. Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim veroordeelt de bekladdingen op Twitter. “Verschrikkelijk dat mensen dit doen”, stelt de hoogste militair van Nederland.
Bron: Defensie
Nederland herdenkt
Traditiegetrouw is woensdag op honderden plaatsen in ons land stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Zuidoost-Azië. Het draait bovendien om slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties, waarbij Nederland was betrokken na 1945.
Vanwege de coronapandemie was het voor het eerst sinds twee jaar dat er weer publiek welkom was bij de herdenkingen. De centrale herdenking vond zoals altijd plaats op de Dam in Amsterdam, waar na de koning en koningin ook de defensietop kransen legde. Trompettist sergeant der 1e klasse Christelle van den Berg speelde het Signaal Taptoe en leidde de twee minuten stilte in.
Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen werden de militairen herdacht die in dienst van het Koninkrijk het leven lieten. Ook de krijgsmachtdelen in binnen- en buitenland herdachten hun omgekomen collega's. In Soesterberg gebeurde dat bijvoorbeeld bij het Monument voor de Gevallenen met kransleggingen en een zogenoemde 'missing-man formatie' van F-35’s en F-16’s.
Bron: Defensie. Foto: Heidie Mulder
NAVO vlootverbanden oefenen met Zweden en Finland
De NAVO-vlootverbanden waar onder meer Zr.Ms. De Zeven Provinciën en het mijnenbestrijdingsschip Zr.Ms. Schiedam bij zijn aangesloten oefenen momenteel in de Oostzee.
De Schiedam maakt deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit vlootverband focust op de bestrijding van mijnen en bestaat momenteel uit schepen uit Letland, Estland en Nederland. Het trio oefent momenteel vooral met Finse collega's in de Scherenzee (een deel van de Oostzee).
SNMG1 (Standing NATO Maritime Group 1) bracht afgelopen week een bezoek aan de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dit eskader bestaat uit grotere schepen die vooral inzetbaar zijn tegen oppervlaktedoelen, onderzeeboten en luchtdreigingen. Het vlootverband staat nog steeds onder leiding van commandeur Ad van de Sande. Hij heeft naast het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën de beschikking over nog vier andere schepen uit Duitsland, Canada en Frankrijk. Afgezien van het bezoek aan Stockholm oefende het vlootverband ook met een Zweedse onderzeeboot in de Baltische Zee.
Bron: Defensie. Foto: NAVO
Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne
Amerika heeft de afgelopen maanden voor 3,8 miljard dollar militaire goederen toegezegd en deels al geleverd aan Oekraïne, met het oog op de oorlog met Rusland.
Op het lijstje staan onder meer zestien Mi-17 middelzware transporthelikopters, zevenhonderd Switchblade ‘killerdrones’, ruim 5.500 Javelins antitankraketten en minstens 14.000 andere systemen. Op het gebied van 'big guns' zegde Amerika negentig 155mm howitzers toe met 184.000 granaten en daarnaast onder meer tientallen pantserwagens en andere voertuigen. Deze zijn de afgelopen weken naar Europa vervoerd en naar verluidt, inmiddels ook al ingezet. Een deel van de leveranties komt uit de voorraden of reserves van de Amerikaanse krijgsmacht, een deel wordt rechtstreeks door de industrie geleverd.
Bron: Pentagon. Foto: inladen M777 houwitser in een C-17. Staff Sergeant Shawn White.
EU biedt 'aanzienlijke' extra militaire hulp voor Moldavië
Moldavië mag nog dit jaar rekenen op ‘aanzienlijke’ extra militaire hulp van de Europese Unie. Bovendien wil de EU het buurland van Oekraïne steunen in de strijd tegen desinformatie en cyberaanvallen
Er zijn plannen om het Moldavische leger ‘aanvullende militaire uitrusting’ te leveren. Het land is geen lid van de EU of de NAVO en vreest sinds de Russische inval in Oekraïne het volgende slachtoffer te worden. De afgelopen weken was er een reeks explosies die volgens het Westen mogelijk bedoeld was om de weg te plaveien voor zo'n aanval van Rusland.
Brussel trok eerder al zeven miljoen euro uit voor medische en technische ondersteuning van het Moldavische leger. Ook wordt het land geholpen met de opvang van tienduizenden Oekraïense vluchtelingen. Verder blijft de EU assisteren bij de benodigde hervormingen om Moldavië dichter bij de EU te brengen.
Bron: Defensie
Feest om vijfduizend vlieguren
Het Nederlands Opleidingsdetachement op Luke Air Force Base in Amerika vierde 28 april het vijfduizendste vlieguur met de F-35. Dit indrukwekkende aantal uren vlogen de acht toestellen bij elkaar sinds 21 februari 2019. Op Luke worden alle Nederlandse F-35 vliegers opgeleid.
Het Nederlandse detachement is ondergebracht bij 308 Fighter Squadron 'Emerald Knights'. Ook dat squadron had iets om te vieren. De eenheid werd namelijk in april benoemd tot 'AETC Top Operations Fighter Squadron of the Year'. AETC is het Amerikaanse Air Education and Training Command. Waarvan akte!
Bron: Defensie
Opvang op legerplaats Harskamp blijft tot eind augustus open
De opvanglocatie voor gevluchte Oekraïners op legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp in de gemeente Ede blijft tot eind augustus open. Dat is drie maanden langer dan de bedoeling was. Als het nodig is bespreekt Ede in juli een optie tot nogmaals verlengen met terreinbeheerder Defensie.
Op de legerplaats was sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak plaats voor 950 mensen. Dat aantal wordt nu teruggebracht naar maximaal 560, omdat het erg druk is op het terrein. Ede wil van Harskamp vooral een gezinslocatie maken. Gezinnen krijgen elk een eigen ruimte. Voor kinderen is onderwijs geregeld.
Op de Harskamp wonen op dit moment ook stellen en alleenstaanden. Voor hen zijn geen eigen ruimtes beschikbaar. Daarom wordt ernaar gestreefd om deze groepen door te laten stromen naar andere locaties, aldus de gemeente.
Bron: Defensie
Zr.Ms. Van Amstel vertrokken uit Den Helder
M-fregat Zr.Ms. Van Amstel is deze week opnieuw uit thuishaven Den Helder vertrokken om koers te zetten naar Noorse wateren. Daar gaat het fregat oefenen met andere NAVO-eenheden.
Het schip is onderdeel van de snel inzetbare NATO Response Force. Eerder dit jaar maakte de Van Amstel al enige tijd deel uit van SNMG1, een van de permanente vlootverbanden van de NAVO.
Zr.Ms. Van Amstel is een zogenoemd multipurpose fregat, afkort M-fregat. De klasse waar de Van Amstel toe behoort, wordt ook wel aangeduid als Karel Doormanklasse naar het eerste schip van dit type. De marine beschikte ooit over acht M-fregatten. Zes hiervan zijn inmiddels verkocht aan België, Chili en Portugal.
Bij de Koninklijke Marine zijn alleen nog Zr.Ms. Van Amstel en Zr.Ms. Van Speijk in dienst. De schepen kunnen worden ingezet bij de bestrijding van oppervlaktedoelen, onderzeebootbestrijding en tegen dreigingen vanuit de lucht.
Bron: Defensie
Defensie koopt versneld munitie
Defensie schaft voor bijna een half miljard euro munitie aan om de voorraden aan te vullen. Aanleiding is de verkrappende munitiemarkt.
Het gaat om de aanschaf van conventionele munitie, zoals klein kaliber- en vuursteunmunitie (artillerie- en mortiergranaten) en om aanvulling van de voorraad antitankwapens. Daarnaast wordt ook de voorraad kapitale, hoogtechnologische munitie aangevuld. Dit gaat onder meer over luchtverdedigingsraketten, precisiegeleide munitie voor de F-35 en het Pantserhouwitser-155 mm-geschut en munitie voor de Apache-gevechtshelikopter.
Defensie koopt de munitie met een waarde van 450 miljoen sneller dan oorspronkelijk gepland omdat door de veiligheidssituatie de prijzen van munitie stijgen en de levertijden toenemen.
De aanschaf is een aanvulling op het al lopende programma 'aanvulling munitievoorraden fase 2'. Dit project is volgens de planning in 2024 grotendeels afgerond. Eind dit jaar moeten de eerste leveringen plaatsvinden. Het geld voor de munitieaanschaf komt uit het budget dat al in het coalitieakkoord voor Defensie is opgenomen.
Bron: Defensie
Dolfijn ‘duikt op’ in Jacksonville
De verblijfplaats van onderzeeboten van onze Koninklijke Marine wordt doorgaans geheimgehouden om zo verborgen te blijven voor de vijand, maar dinsdag dook Zr.Ms. Dolfijn toch letterlijk op in Florida. Vervolgens meerde het schip af in Jacksonville.
Ofschoon het bij de tocht van de Dolfijn gaat om een routine vaartocht, was fotograaf MCS4 Aaron Lau van de U.S. Navy er als de kippen bij om de Nederlandse onderzeeboot op de foto te zetten.
Zr.Ms. Dolfijn is een van de onderzeeboten van de Walrusklasse. Deze boten vormen de onderwatereenheden van de marinevloot. De onderzeeboten nemen wereldwijd deel aan operaties om terrorisme te bestrijden. In vredestijd voeren ze vooral verkenningen uit. Bij oefeningen treedt de onderzeeboot op als doelboot voor fregatten en helikopters.
Bron: U.S. Navy