Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

In Hollands landschap

Hollandser dan dit wordt een militaire foto niet. Onder meer een Chinook Foxtrot D-473 oefende deze week in de omgeving van het Overijsselse Raalte. De foto maakte Daan Westenberg (Dutchaviationphotography) bij het gemeentehuis in Dalfsen.

Krachtpatser

We kunnen er geen genoeg van krijgen: de Manticore. Onlangs ging het nieuw wielvoertuig op tournee langs de verschillende defensielocaties. Vanaf een afstandje lijkt het nog een vrij gewoon militair voertuig, maar wanneer je deze twee militairen ziet besef je ineens dat ‘ie wel heel groot is. Een echte krachtpatser, net als fotograaf sergeant-1 Cristian Schrik.

Geconcentreerd

Deze mooie foto van sergeant-majoor Gerben van Es komt uit het blad van de marechaussee. Gemaakt tijdens een grenscontrole waarbij een motorrijder van de marechaussee geconcentreerd naar het voorbijrazende verkeer tuurt. Samen met collega's controleert hij vrachtwagens om te zien of er zich misschien insluipers hebben verstopt in de laadruimte. De controle vond plaats bij de grens met België in Hazeldonk.

Welkom mariniers!

Sergeant Jasper Verolme was erbij toen onlangs weer een kersverse lichting mariniers (blok 21-3) binnenmarcheerde op de Rotterdamse Van Gent kazerne. De traditie van de afsluitende oefening, de Finex (final exercise), van hun opleiding. Na een week flink afzien moeten de mariniers, dan nog in spé, op die laatste dag nog 25 kilometer lopen met volle bepakking. Marinier word je niet zo maar, vandaar dat ze met groot applaus worden ontvangen.

Te tengo

Spreekt u geen Spaans? 'Te tengo' betekent zo veel als 'hebbes'. En dat is wat de Spaanse jachtvlieger gedacht zal hebben toen hij het Russische AN-12 transportvliegtuig in de verte onderschepte. De NAVO liet vorige week weten dat vliegtuigen van het bondgenootschap verschillende keren naar Russische vliegtuigen waren gestuurd bij de Baltische Staten of in het gebied van de Zwarte Zee. Foto: Spaanse luchtmacht.

Groeten uit Irak

De aandacht van de hele wereld is logischerwijs op Oekraïne gericht, maar dat betekent niet dat andere missies stilliggen. Bijvoorbeeld ‘Inherent Resolve’ in het Iraakse Erbil. Fotograaf sergeant Matthew Marsillia van de U.S. Army stond toevallig met zijn camera klaar toen twee militairen van het 11e Infanterie Bataljon met Amerikaanse collega's geconcentreerd aan het oefenen waren.

Onbemand en mooi

In de vorige Defensiekrant meldden we dat de MQ-9 Reaper zijn eerste vlucht had gemaakt in Nederlandse kleuren. Een heugelijk moment. Nadat het feestgedruis was verstomd, nam fotograaf sergeant Aaron Zwaal de nieuweling nog eens goed onder de loep. Dat deed hij op een moment dat de lucht op Curaçao er prachtig uitzag. Het resultaat mag er zijn: een fraaie opname die een plaatsje verdient in onze rubriek.

Eresaluut

Koningsdag is voor de krijgsmacht meer dan een vrije dag of een bezoek aan een festival of vrijmarkt. De krijgsmacht voelt zich van oudsher verbonden met het koningshuis en laat dat ook dit jaar weer weten. Bijvoorbeeld via een bijzonder appèl, al dan niet met het zogenoemde 'joelen', maar ook door saluutschoten af te vuren. Dat deed de bemanning van Zr.Ms. Pelikaan om 08.00, 12.00 en 16.00 uur met in totaal 101 schoten. Het schip lag voor de gelegenheid afgemeerd aan de Mathey Werf in Otrabanda, Curaçao.

André van Duin

'Stilstaan. Wachten tot we doorgaan. Mag ik even voorgaan? Want ik wil naar huis', zo luidt de tekst van het liedje dat André van Duin ooit zong over files. Of de mariniers van het Marine Squadron Carib naar huis willen valt nog maar te bezien, want oefenen in Camp Lejeune in North Carolina is natuurlijk hartstikke leuk. Vooral als je mee mag vliegen. We vermoeden dus dat ze met een 'big smile' in de file staan om aan boord te gaan van de heli. Foto: Lance Corporal Adam Scalin.

Werkpaard van MINUSMA

We horen er niet veel over, maar het C-130 detachement van het 336 'Blackbulls' squadron van het Air Mobility Command is sinds november vorig jaar actief in Mali. Voor de missie MINUSMA vervoert het Hercules-toestel vracht en passagiers. Het detachement maakte zelf de sfeervolle foto.