Tekst kapitein Jessica Bode

x
leestijd: +/- 30 seconden

Manticore op tournee

Het prototype van het nieuwe terreinvoertuig Iveco Manticore ging deze week op tournee langs diverse defensielocaties. Zo kan het personeel het nieuwe voertuig al van dichtbij bekijken, voordat de 1.185 exemplaren vanaf 2023 in dienst worden genomen. 

De Manticore vervangt bij de marine de Landrover, bij de landmacht een groot deel van de MB’s en bij de luchtmacht en Marechaussee de laatste YPR pantservoertuigen.

De bijna 13.000 kilo wegende Manticore is groter dan zijn voorgangers en komt qua omvang in de buurt van de Busmaster. Het voertuig kan worden bewapend met een op afstand bediend 12.7 mm machinegeweer of een automatische 40 mm granaatwerper.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Defensie koopt systemen voor elektronische oorlogsvoering

Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft de Tweede Kamer laten weten dat de krijgsmacht nieuwe systemen gaat kopen voor de elektronisch oorlogsvoering (EOV). De apparaten stromen naar verwachting vanaf 2027 in.

De bestaande systemen zijn sterk verouderd en hebben het einde van hun levensduur bereikt. De nieuwe middelen moeten in staat zijn een tegenstander te storen, neutraliseren, misleiden en of manipuleren. De vernieuwing is nodig om de veiligheid van ons land en Europa actiever te kunnen beschermen.

Door deze aanschaf worden de Fuchs EOV pantserwielvoertuigen uitgefaseerd die al in gebruik zijn sinds 1989.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Eerste Bulgaarse F-16 vlieger gediplomeerd

Bij 162nd Wing van de Arizona Air National Guard in Tuscson (Arizona) is de Bulgaarse kapitein Aleksandar Velinov bij een graduatieceremonie gediplomeerd als eerste F-16 vlieger van zijn land. Begin 2020 besloot Bulgarije de F-16 in Block 70 uitvoering te kopen als opvolger van de verouderde MiG-29 Fulcrum jachtvliegtuigen.

Volgens de vlieger rust op hem, zijn drie collegavliegers en het opgeleide technische personeel de taak om als eerste zo snel mogelijk operationeel inzetbaar te zijn met het gevechtsvliegtuig. “Juist omdat we de omscholing naar de F-16 voortvarend willen oppakken, is ons werk hier in Tucson essentieel.”

Bron: Arizona Air National Guard

x
Leestijd: +/- 80 seconden

Nieuwe richtlijn voor grensverleggende activiteiten na fatale parachutesprong

Er komt uiterlijk eind dit jaar een defensiebrede richtlijn voor grensverleggende activiteiten. De besluiten volgen op een rapport van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD).

De inspectie onderzocht het overlijden van een 22-jarige landmachter tijdens een parachutesprong in de zomer van 2019. De sprong bij een civiele springschool in Teuge was een zogeheten grensverleggende activiteit. Hierbij wordt personeel veelal blootgesteld aan risicovolle situaties.

De IVD stelt na onderzoek vast dat bij het ongeluk geen tekortkomingen aan de parachute of onderdelen ervan aan het licht zijn gekomen. De hoofdparachute en reserveparachute van het slachtoffer zijn niet goed opengegaan, omdat de militair in een onstabiele houding aan zijn sprong begon. Dit had de fatale afloop tot gevolg. Het Openbaar Ministerie sprak al eerder van een noodlottig ongeval.

Hoewel de sprong via een civiele springschool is gemaakt, ontslaat dit Defensie niet van haar werkgeversverantwoordelijkheid, zo oordeelt de IVD. Defensie neemt dan ook maatregelen om de risico’s bij grensverleggende activiteiten zo veel mogelijk te verkleinen.

Het is geen aanleiding om te stoppen met deze activiteiten. “Grensverleggende activiteiten zijn nodig, voor het op niveau brengen en houden van militairen en voor de operationele inzetbaarheid in alle mogelijke omstandigheden. De primaire doelstelling is gericht op het versterken van mentale vorming, waaronder groepsvorming”, verduidelijkt staatssecretaris Christophe van der Maat.

De defensiebrede richtlijn moet risico’s inzichtelijk maken. Commandanten moeten hierdoor voortaan beter in staat zijn de risico’s van de specifieke activiteit af te wegen tegen het doel en de kennis en ervaring van de militairen. Wanneer wordt samengewerkt met civiele partijen gaat het om kwaliteitseisen die minimaal overeenkomen met de richtlijn.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

‘Foto's bewijzen raketaanval Moskva’

Volgens oud Commandant Zeestrijdkrachten, viceadmiraal b.d. Rob Kramer wijzen de opgedoken foto's van de zinkende kruiser Moskva er duidelijk op dat het schip is getroffen door raketten.

De beelden van het beschadigde schip doken op, enkele dagen nadat de belangrijkste Russische kruiser in de Zwarte Zee in de golven verdween. Oekraïne beweert dat de kruiser is getroffen door twee Oekraïense Neptune-raketten. De Russen stelden in eerste instantie dat er binnen in het schip munitie was ontploft, maar maakte later bekend dat de oorzaak onbekend was en onderzocht zou worden.

Later maakte Moskou bekend dat de kruiser tijdens het slepen naar de haven in zwaar weer was gezonken. Wel zouden alle vijfhonderd opvarenden zijn gered. Aan beide beweringen wordt getwijfeld. Enerzijds omdat uit weergegevens blijkt dat er geen sprake was van een storm. Daarnaast doen steeds meer berichten de ronde dat een groot aantal opvarenden de ramp met de kruiser niet heeft overleefd of gewond is geraakt.

Bron: NOS. Foto: Twitter.

x
Leestijd: +/- 50 seconden

‘Niet terug naar een dienstplicht’

Er is geen sprake van dat de dienstplicht in Nederland weer wordt ingevoerd. Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat is er duidelijk over: “We gaan niet terug. We zijn een krijgsmacht van professionals.”

Wel onderzoekt Van der Maat een 'dienstplicht' naar Scandinavisch model. Daarbij worden jongeren uitgenodigd eraan deel te nemen, maar wordt alleen wie het daadwerkelijk wil gekeurd en opgeleid.

Bij meer dan 200.000 Nederlanders valt komende dagen de zogenoemde Dienstplichtbrief op de mat. Nederlandse jongeren die dit jaar 17 zijn of worden, lezen hierin dat ze staan ingeschreven voor de dienstplicht. Omdat de opkomstplicht sinds 1997 is opgeschort, worden zij niet daadwerkelijk opgeroepen.

De staatssecretaris heeft andere oplossingen voor het personeelsprobleem bij de krijgsmacht voor ogen. Zo wil hij het makkelijker maken om tussen verschillende onderdelen van de krijgsmacht te 'hoppen' door het personeelsbeleid bij de vier krijgsmachtdelen beter op elkaar af te stemmen.

Het begint volgens Van der Maat bij de veteraan die voor de klas staat. “Dat zeventiende levensjaar is het moment dat je echt binnen moet komen bij die jonge gasten en moet zeggen: 'Denk goed na, de krijgsmacht is een 'no regret'-stap voor je carrière’”.

Bron: Trouw

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Defensie focust op ‘Generatie D’

Defensie is deze week gestart met een nieuwe arbeidsmarktcampagne die zich richt op ‘Generatie D’. Het heeft niets van doen met een jaartal, maar richt zich op jongeren met de juiste mentaliteit.

De Generatie D wil werk doen dat ertoe doet, op persoonlijk vlak groeien en samenwerken om tot de beste resultaten te komen. Centraal staat de overtuiging dat er altijd mensen zijn die hun nek willen uitsteken voor een ander. Dat er altijd een generatie is van doeners en doorzetters. Perfecte ingrediënten voor een baan bij Defensie.

“Ik ben trots op deze nieuwe campagne. Generatie D laat zien dat Defensie een goede plek is om talenten te ontwikkelen en vaardigheden op te doen die nergens anders zijn te leren”, reageert staatssecretaris Christophe van der Maat die de campagne deze week lanceerde.

De actie wordt de komende maanden uitgediept met specifieke deel- en vervolgcampagnes. Die zijn mede gericht op de ‘beïnvloeders’ van jongeren zoals decanen, ouders en vrienden. Zodat ook zij het een goed idee vinden om bij Defensie te gaan werken.

Bron: Defensie

Nederlandse pantservoertuigen naar Oekraïne

De Nederlandse krijgsmacht stuurt nu ook pantservoertuigen naar Oekraïne. Ook wordt er met bondgenoten gekeken of er ’aanvullend zwaarder materieel’ naar Oekraïne kan.

Over aantallen, om welke pantservoertuigen het gaat of waar ze precies naar toe gaan maakt Defensie niets bekend.

Wel schrijft defensieminister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer dat voor het gebruik van de voertuigen een korte training wordt gegeven ergens buiten Oekraine.

Samen met president Mark Rutte liet ze president Volodymyr Zelensky telefonisch weten Oekraine nog altijd te steunen. Later deed Ollongren dat ook met haar Oekraïense collega Oleksii Reznikov.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

CBRN-compagnie oefent in Litouwen

Een peloton van 414 CBRN Verdedigingscompagnie uit Oirschot is naar Litouwen gereisd, waar de eenheid een gezamenlijke CBRN-compagnie vormt met Duitse collega's. Dit ter ondersteuning van de enhanced Forward Presence (eFP).

De collega’s uit Oirschot zijn onder meer getraind in het onderkennen van Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleaire besmetting en het vervolgens ontsmetten van militairen en voertuigen.

De landmacht kan deze extra eenheid tijdelijk inzetten omdat het kabinet begin dit jaar ingestemd heeft met het ophogen van het personeelsplafond voor de Nederlandse bijdrage aan de eFP-missie van 270 naar 350 militairen.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Tweede Kamer wil dat drones worden bewapend

De Tweede Kamer wil dat de onbemande drones van de krijgsmacht met wapens worden uitgerust. Ook Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim pleitte daar eerder al voor.

Sinds kort heeft Nederland vier MQ-9 Reaper-drones. Juist deze week koos een Nederlandse toestel voor het eerst het luchtruim (zie elders in deze Defensiekrant). Dat gebeurde vanaf Curaçao. De drone kan langdurig observeren, zowel boven land als zee, maar ons land heeft er in eerste instantie voor gekozen de toestellen niet te bewapenen zoals andere MQ-9 gebruikers wel hebben gedaan.

Een Kamermeerderheid van in elk geval de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen PVV, SGP en JA21 is het eens met Eichelsheim. Eerder zag de Kamer er weinig in. Veel Kamerleden vroegen zich af of het wel ethisch verantwoord is om vanuit Nederland raketten af te schieten boven een heel ander deel van de wereld, zoals met de drones mogelijk is.

Maar door de Russische invasie in Oekraïne is het denken in de Kamer hierover veranderd. Het kabinet beslist later of de drones inderdaad met wapens worden uitgerust.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

België bouwt voor de F-35A

De Belgische krijgsmacht laat nieuwe voorzieningen realiseren voor het F-35 gevechtsvliegtuig. Het gaat onder meer om zestien Flightline Aircraft Shelters voor de stalling en het onderhoud aan de toestellen, een administratief en logistiek gebouw.

De huidige infrastructuur voldoet niet aan de eisen, waardoor de Belgen de vernieuwingen moeten doorvoeren. Met het project is per basis circa driehonderd miljoen euro gemoeid.

De nieuwe straaljagers worden naar verwachting in 2025 in gebruik genomen op de vliegbasis Florennes en in 2027 in Kleine Broghel.

De Belgische luchtmacht heeft er voor gekozen om op beide bases een identiek areaal neer te zetten. Waaronder ook een ‘Special Access Program Facility’. Dit is het het zwaarst beveiligde deel van het F-35 complex waar trainingen en operaties gepland worden. De gebouwen, waar per basis ook vier vluchtsimulators in komen, moeten voldoen aan strenge Amerikaanse veiligheidsnormen.

Van de zestien shelters worden er vier ingericht voor de Quick Reaction Alert vliegtuigen. De bewapening van deze toestellen wordt onder handbereik opgeslagen waardoor er efficiënt kan worden gewerkt bij QRA-missies.

Bron: Belgische luchtmacht

x
Leestijd: +/- 40 seconden

13 Lichte Brigade krijgt nieuw hoofdkwartier

De brigadestaf van 13 Lichte Brigade in Oirschot krijgt een nieuw hoofdkwartier. De huidige gebouwen, verspreid over de De Ruyter van Steveninckkazerne, voldoen niet aan de standaarden. Het nieuwe onderkomen moet in 2027 klaar zijn.

Onder meer de klimaat- en daglichtstandaarden zijn onder de maat en de gebouwen zijn niet goed ingericht voor gebruik tijdens oefeningen en inzetten.

Defensie onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het vastgoed te concentreren, verduurzamen en vernieuwen. Het brigadehoofdkwartier is één van de onvermijdelijke projecten. Nieuwbouw blijkt voordeliger dan verbouw. Er wordt gewerkt met een uniform ontwerp, dat ook bruikbaar is voor toekomstige nieuwbouw op andere locaties.

Binnen het nieuwe brigadehoofdkwartier kunnen zo’n 175 mensen werken. Van hieruit worden eenheden gereedgesteld en aangestuurd bij militaire inzet en oefeningen in binnen- en buitenland.

Bron: Defensie