Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Vliegtuigjes tellen

Fotograaf MCS Aleksandr Freutel van de Amerikaanse marine vloog vorige week mee met een helikopter in de Japanse Zee pal boven het vliegkampschip USS Abraham Lincoln en maakte deze bijzondere foto. De reusachtige carrier lijkt van deze hoogte wel een plastic modelletje en de vliegtuigen en helikopters aan boord komen zo te zien ook uit de modelbouwwinkel. Al geteld hoeveel er aan boord staan en van welk type ze zijn? 

Kleurenspel

MCS3 Lily Gebauer van de Amerikaanse marine was ongetwijfeld enorm verrast toen ze dit kleurenspel aan de horizon van de Zuid-Chinese Zee zag. Vanaf vliegkampschip USS Abraham Lincoln wilde ze een foto maken van de kruiser USS Mobile Bay in de verte. De zee, ondergaande zon en vooral de wolken maakten dat de aandacht niet naar het oorlogsschip uitging, maar naar het prachtige kleurenspel in de lucht.

In de kijker

Een foto vanaf de brug van het Amerikaanse oorlogsschip USS Billings. Een wirwar van knopjes, hendeltjes en metertjes. Slechts één van de vier bemanningsleden let op het bedieningspaneel, de anderen kijken naar Zr.Ms. Friesland van onze marine. De Nederlandse bemanning onderschepte de afgelopen periode liefst 1.900 kilo drugs bij drie acties in het Caribisch gebied.

Grote broer

Martin Bos fotografeerde vorige week op de Leusderheide de DAF YA-126 lichte militaire vrachtauto naast een reusachtig ogende Gryphus vrachtwagen van 130 Bevocie. De nieuwe truck lijkt wel de grote broer van de YA-126, die Bos terecht de bijnaam DAF-je heeft gegeven.

Vreemd maar vertrouwd

Terwijl op de achtergrond een E-3A Sentry van de NAVO het luchtruim kiest, poseert een E-7T van de Turkse luchtmacht geduldig voor een NAVO-fotograaf. De toestellen bewaken het luchtruim met hun radarsysteem en de grote antenne op de romp. De E-7T was op vliegbasis Geilenkirchen voor de oefening Ramstein Alloy 22-1.

Strijder 

Vorige week berichtten we over de oefening Texas Engineer 2022 van 11 Pantsergeniebataljon in het verre Amerika. Deze foto hebben we bewaard. Het beeld van fotograaf Valerie Kuypers lijkt niet bepaald op een hedendaagse militaire oefening, maar heeft meer weg van een strijder die ergens in de oudheid, bewapend met zijn speer de wacht houdt. Vindt u ook niet? 

Winterse sferen

De defensiekreet ‘Verbeter jezelf en de wereld’ kreeg een wel heel bijzondere lading voor deze militair van 102 Constructiecompagnie bij een winterse grensverleggende activiteit. Werken op hoogte en doorzettingsvermogen stonden hierbij centraal.

Strak in formatie

De Franse luchtmacht maakte deze foto tijdens de oefening Ramstein Alloy 22-1 in Geilenkirchen. De twee Mirages 2000 vliegen voorop, in goed gezelschap van twee Finse F/A-18C Hornets, een duo Belgische F-16's en twee Zweedse Saab Gripen's. Voor de oefening, die meerdere keren per jaar wordt gehouden, werden vijftig sorties (vlucht van een of meerdere vliegtuigen) gevlogen.

Sst!

Niet storen alstublieft! Een Nederlandse scherpschutter concentreert zich op zijn doel tijdens de International Sniper Competition in Fort Benning in de Amerikaanse staat Georgia. Tijdens de competitie nemen teams van drie 'snipers' het tegen elkaar op. Een trio van de 2nd Special Warfare Training Group (Airborne) van de Amerikaanse landmacht ging er met de hoofdprijs vandoor. Foto: Staff Sergeant Austin Berner.