04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 15

Monstertocht door Mountain Leader

Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Marinier bestijgt een van de hoogste bergen ter wereld

Korporaal van de mariniers Ariën van de Kolk is in Nepal begonnen aan misschien wel de grootste uitdaging van zijn leven: het beklimmen van de Kanchenjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld. Een monstertocht die tot dusver geen Nederlander wist te voltooien. Met de expeditie, hij hoopt op 20 mei de top te halen, wil de 32-jarige Mountain Leader zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. De Defensiekrant ging vlak voor vertrek bij deze ‘vrije filantroop’ op de koffie.

Voor iemand die binnenkort een berg van ruim 8.500 meter hoog gaat beklimmen, zit Ariën er deze zonovergoten ochtend in zijn loft in Wageningen haast verdacht ontspannen bij. Pantoffels aan zijn voeten, teckel Louis op schoot, kopje koffie in de hand. Hij heeft gisteren wat klimspullen opgehaald bij zijn eenheid in Doorn, maar verder is hij eigenlijk nog niet zo met zijn vertrek naar Nepal bezig.

De doorgewinterde marinier omschrijft zichzelf als ‘vrije geest’

“Ik ben net terug van vijf weken wintertraining in Noorwegen, dus ik moet nog even acclimatiseren. Die spanning gaat vast komen als ik in Kathmandu ben geland, maar op het moment heb ik er vooral heel veel zin in.” 

Ariën: “De spanning gaat vast komen, op het moment heb ik er vooral veel zin in.”

Uit de klei getrokken

De doorgewinterde marinier omschrijft zichzelf als ‘vrije geest’ en is van jongs af aan al op zoek naar avontuur. In zijn kinderjaren moet zijn moeder hem ’s avonds laat vaak letterlijk uit de klei trekken. Binnenshuis laat hij zijn gezicht maar weinig zien. Die vrijgevochtenheid blijft erin zitten. Bij het Korps Mariniers kan de oudste telg van de Gelderse familie zijn ei kwijt en zijn huidige functie als Mountain Leader blijkt hem op het lijf geschreven.

Sinds 2018 reist Ariën in die functie stad en land af. Hij beklimt bergen in de Alpen, Schotland en Noorwegen en ook tijdens verlof lonken activiteiten op hoogte meer dan een stretcher aan het strand. “Stilzitten is niks voor mij”, beaamt de korporaal. 

Ter voorbereiding op de expeditie in Nepal traint de korporaal ‘gewoon’ voor een marathon.

Wereldreis

Om zich als klimmer verder te ontwikkelen ontstaat een aantal jaar geleden een ultiem plan: een wereldreis met als hoogtepunten de beklimming van de Mount Cook (3.724 meter) in Nieuw-Zeeland en de Ama Dablam (6.812 meter) in Nepal. Maar… het coronavirus. “Alles was in kannen en kruiken. Ik zou heel 2020 weg zijn, had onbetaald verlof opgenomen en de reis geboekt. Dat was echt wel even zuur.”

Geen enkele Nederlander wist ooit de top te bereiken

De barmhartige marinier baalt niet alleen voor zichzelf. Met de beklimmingen die op het programma stonden, wilde hij geld ophalen voor een klimaatorganisatie. De teller liep net lekker toen hij de stekker er noodgedwongen uit moest trekken.

Mountain Leaders

Mountain Leaders van het Korps Mariniers zijn binnen de Nederlandse krijgsmacht dé specialisten op het gebied van militair optreden in de bergen en onder arctische omstandigheden. Ze zijn opgeleid om eenheden in extreme situaties door risicovol gebied te leiden. Ook kunnen ze ingezet worden om reddingsacties uit te voeren in bergachtig terrein.

Plan B

Terug op zijn werkplek in Doorn zit Ariën ongeduldig de pandemie uit. Een alles overstijgend plan B is ondertussen in de maak: een expeditie naar de top van de Kanchenjunga (8.586 meter), de op twee na hoogste berg ter wereld. Geen enkele Nederlander wist ooit de top te bereiken.

Een nieuwe bestemming én een nieuw goed doel. “Ik werd in zowel mijn familie- als vriendenkring geconfronteerd met kanker. Het onderzoek hiernaar kan mij niet snel genoeg gaan, dus de keuze voor KWF Kankerbestrijding komt echt uit mijn hart.” 

“In je hoofd ontstaat de drive”, klinkt het overtuigd. “Je lijf faciliteert het.”

Doorzetten

Ter voorbereiding traint de korporaal ‘gewoon’ voor een marathon. Wekelijks twee dagen intervaltraining, een dag duurloop, twee dagen krachttraining. De reactie van zijn lichaam op een dergelijke hoogte laat zich niet voorspellen. En de échte kracht zit toch tussen de oren, zo klinkt het overtuigd. “In je hoofd ontstaat de drive. Je lijf faciliteert het. Als je iets leert bij het Korps is het doorzetten. Die ervaring neem ik ongetwijfeld mee de berg op.”

Wie als eerste boven is

Eerder deze maand vertrok Ariën naar Nepal waar hij samen met een specialistisch team van Sherpa's inmiddels aan zijn klim is begonnen. Al met al duurt de expeditie ruim een maand. Maar Ariën is in goed gezelschap, stelt de avonturier. “Mijn vriendin gaat mee tot aan het basecamp om foto’s te maken. Ook Peter Bogaard, een Nederlandse bergbeklimmer die eerder de Mount Everest beklom, maakt deel uit van het team. Doen we wie als eerste Nederlander boven is, haha.” 

‘Ik ga niet koste wat het kost door’

Wat zijn grootste uitdaging wordt? “Het weer, absoluut. In het ongunstigste geval is het onderweg niet helder genoeg om überhaupt door te klimmen.” Maar wat dan? “Dan is het jammer. Veilig werken is voor mij het belangrijkste. Ik ga niet koste wat het kost door. Net zoals ik niemand van het team ergens achter zal laten. Jammer, maar dan proberen we het een andere keer opnieuw. We gaan het beleven. Hoe dan ook, deze ervaring pakt niemand me af!”  
 

De avonturen van Ariën volgen? Check zijn blog via Instagram (@jungaexpeditions). Je steentje bijdragen? Dat kan via deze link