Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga en sergeant Sjoerd Hilckmann | editors: sergeant Jasper Verolme en Phil Nijhuis

Invictus Games in Den Haag groot succes

Met nog een paar uur op de klok zitten de Invictus Games er bijna op. Fotografen, beeldmakers, editors en redacteuren van het Defensie Mediacentrum zijn de afgelopen week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in touw geweest om het sportevenement voor militairen die in hun werk fysieke en/of mentale verwondingen opliepen, vast te leggen.

Medailles, overwinningen en teleurstellingen gingen hand in hand voor zowel de vijfhonderd deelnemers als de belangrijke familie en vrienden, en dat is te zien. Met ruim vijfduizend foto’s en uren aan filmmateriaal en interviews is deze vijfde editie in het Haagse Zuiderpark vastgelegd.

Het is bijna onmogelijk om een selectie te maken, maar het is ons gelukt een twaalfdelige selectie te maken:

1. Harry

Op de hoofdfoto van dit artikel ziet u Prins Harry, de oprichter van de Invictus Games, in gesprek met Jelle van der Steen. De rolstoelbasketballer, wereldberoemd door ‘de kus van Meghan’ tijdens de Invictus Games in Toronto, mist deze editie door een operatie.

2. Symbool

Hét symbool van de Invictus Games wordt niet alleen op muren en borden geprojecteerd. Veel deelnemers laten hun deelname in een tatoeage vereeuwigen.

3. Handboogschieten

Volop concentratie bij Marco Tessers tijdens het handboogschieten. De Nederlandse ploeg met Michel Jansen en Gerno Boes eindigde op de vierde plek. Voor de Nederlandse schutters was het een hele opgave om niet uit balans te worden gebracht door de spanning en de geluiden van het publiek.

4. Bedankt

De wisselwerking tussen atleet en coach is van groot belang voor de deelnemers aan de Invictus Games. Danielo Mercera, oud-luchtmobiel en nog steeds werkzaam bij Defensie, bedankt hier atletiektrainer Jacques Ooms. Mercera kwam uit op de sprintnummers en had daarvoor ook nog voormalig Invictus-deelnemer Paulus Mathijssen als begeleider. “Zonder hen had ik het niet gered. Ik ben heel trots op wat we samen hebben bereikt”, sprak de atleet.

5. Grote stap

Kogelstoten is één van de sporten waaraan Patrick van Meenen meedeed. Voor hem was het een grote stap om in de volle aandacht te staan en dan ook nog te presteren. Met een aantal persoonlijke records hoopt hij nu flinke stappen te hebben gezet. Want behalve bij het atletiek liet de voormalig landmachter uit Nieuwegein zich zien bij indoor roeien en zitvolleybal.

6. Puike prestatie

Georgië was voor de zitvolleyballers een maatje te groot, al was het block van Jeffrey Vroegop (links) en Jeroen Berends ook voor de Georgiërs lastig te passeren. “We hebben niet het brons verloren, maar de vierde plaats gewonnen”, vindt assistent-coach Paul Gommers. Het was een puike prestatie, temeer omdat oranje drie gastspelers had uit debutant België en één uit de Verenigde Staten.

7. Tranen

Joyce van den Waardenburg kende een Invictus Games met een lach en (vreugde)tranen. Haar dochter Zoey mocht bij de opening hét Invictus-gedicht voorlezen en dat zorgt voor emoties. Als atleet ging de voormalig landmachtmilitair een aantal persoonlijke grenzen over. Zilver bij het discuswerpen en brons bij powerlift leverden niet alleen een medaille, maar ook een flink persoonlijk record op. “Voor een volle zaal tilde ik 61 kilo bij de benchpress. Ik had pas een keer de zestig kilo gehaald”, juicht ze.

8.Multi-inzetbaar

Krap drie jaar geleden maakte Krystal van Dinter kennis met de handboogsport tijdens een zogenoemde clinic van oud-deelnemer Jacco Dudink in Limburg. Ze wist zich te kwalificeren voor een plek in de Invictusploeg. Deze week stond voormalig chauffeur van een pantservoertuig niet alleen achter de boog, maar deed ze ook mee aan powerliften. En, zoals op de foto is te zien, zwemmen. Ze wil met haar deelname zichzelf beter kunnen accepteren met de beperkingen die ze heeft én afscheid nemen van het militaire pak.

9. CDS op bezoek

Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim toonde zijn belangstelling. Hij was gastheer van een militaire delegatie van de EU en NAVO. Speciale gast was generaal-majoor Serhii Salkutsan uit Oekraïne. “Het betekent veel dat u en de Invictusploeg uit uw land hier aanwezig zijn. Ik hoop dat u de steun voelt van alle ploegen en hun friends and families.”

10. Pols gebroken

Heidi Dalhuisen verbijt de pijn die ze ongetwijfeld voelt tijdens het indoor roeien. De marechaussee heeft een aantal jaar geleden haar pols gebroken, maar wilde per se ook dit onderdeel afwerken in haar proces naar herstel. De Hardenbergse gaf het uiterste, ook iets dat ze deed tijdens de honderd meter sprint op de atletiekbaan. Dat laatste leverde haar een fraaie bronzen medaille op.

11. Zilver

“Tik ‘m aan”, lijkt rolstoelbasketballer Ronald van Dort te zeggen tegen zijn kompaan Jeffrey Vroegop. Beide deelnemers speelden een cruciale rol in het succes van Oranje met het scoren van punten en vooral de rebounds van Vroegop. Nederland haalde net als in de vorige twee edities zilver, omdat ook nu de Verenigde Staten onverslaanbaar bleken te zijn.

12. Fans

Ieder van de vijfhonderd atleten uit de twintig deelnemende landen mag twee ‘fans’ meenemen naar het evenement. Gewonde veteranen kunnen immers niet alleen beter worden, daarvoor is een solide thuisbasis nodig. Het Oranjelegioen was bij de vorige edities van de Invictus Games duidelijk aanwezig en in Den Haag was dat niet anders.