Tekst kapitein Jessica Bode

x
leestijd: +/- 30 seconden

Patriots naar Slowakije

Vanaf thuisbasis Vredepeel is donderdag in alle vroegte de Patriot-eenheid richting Slowakije vertrokken. In Sliač gaan de 150 militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando een bijdrage leveren aan de NAVO-luchtverdediging. De reis over de weg zal enkele dagen duren.

De Patriots blijven er in principe zes maanden. Tijdens het verblijf werken de Nederlanders nauw samen met de twee Duitse Patriot-systemen die daar ook zijn gestationeerd. De Amerikaanse president Joe Biden maakte eerder deze week bekend dat er ook een Amerikaans systeem wordt ingezet.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen noemde de uitzending een zeer serieuze opdracht. “Ik denk dat de capaciteit voldoende afschrikkend is en dat het niet op vuren aankomt. Komt het daar wel van, dan weet ik dat jullie goed getraind zijn. Be safe.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Finland en Zweden overwegen NAVO-lidmaatschap

Zweden en Finland denken na over NAVO-lidmaatschap. Dat meldden de premiers van beide landen op een persconferentie in Stockholm.

Beide landen zijn nog neutraal, maar de publieke opinie is omgeslagen na de Russische aanval op Oekraïne. Zweden zou mogelijk al in juni, bij de NAVO-top in Madrid, bekend maken lid te willen worden. De landen treden als ‘partner’ overigens al wel regelmatig met het bondgenootschap op, bij oefeningen en op veiligheidsgebied.

NAVO-baas Jens Stoltenberg vertelde journalisten dat Finland en Zweden gemakkelijk lid kunnen worden: “We werken al jaren samen en de NAVO weet dat ze aan alle eisen zullen voldoen voor wat betreft een lidmaatschap.”

Defensieminister Kajsa Ollongren juicht toetreding toe: “Ze zijn een partnerland en hebben wat te bieden. Ze hebben een goed georganiseerde defensie. Als ze willen toetreden, moeten we dat verwelkomen.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Deel Combat Support Ship te water

Het middenrompstuk van het nieuwe combat support ship ‘Den Helder’ is eerder deze week te water gelaten op de werf van Damen Shipyards in het Roemeense Galati.

Vanaf een zijhelling gleed het stuk bevoorradingsschip rivier de Donau in. In het middendeel komen onder meer machinekamers, brandstoftanks en munitieruimten. Samen met het achterdeel van de romp en het boegdeel vormt het de complete romp. De komende periode koppelt de bouwer de delen aan elkaar.

De 180 meter lange en 26 meter brede Den Helder komt in 2025 in de vaart en gaat andere marineschepen op zee voorzien van brandstof en munitie. Daarmee beschikt de marine sinds de uitdienststelling van de Amsterdam in 2014 weer over een eenvoudige, robuuste bevoorrader. 

Het combat support ship krijgt onder meer een helikopterdek en hangaar, met ruimte voor materieel zoals containers en andere vaartuigen. Het schip krijgt een 76-koppige bemanning, maar er is plaats voor 160 personen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Militair luchtvaartterrein Deelen vol vliegtuigbommen

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft in samenwerking met een civiel aannemingsbedrijf verschillende vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op militair luchtvaartterrein Deelen. Het gaat om 1.000-ponders, 500-ponders en 100-ponders. 

Het onderzoek werd gedaan met het oog op de aanleg van een zogenoemde dropzone. Dat is een plek waar militairen zich voorbereiden op het kunnen droppen van materieel en personeel in vijandelijk gebied. Dergelijk onderzoek leidt vaker tot de ontdekking van bommen, maar opvallend is dat de explosieven steeds dichter aan de oppervlakte lijken te komen en instabieler worden. De kans op explosies neemt daardoor toe. 

Militaire trainingen op Deelen gaan voorlopig door, maar vanwege veiligheidsoverwegingen gebeurt dat alleen boven verharde delen van de basis zoals taxibanen en de startbaan. “Gebruik van andere locaties brengt teveel risico met zich mee, omdat verschillende bommen zijn voorzien van zogenoemde chemische lange-tijd vertragingsontstekers (CLV). Deze zijn zeer gevoelig voor schokken en trillingen. Daarnaast liggen ze ook nog eens ondiep”, reageert commodore Robert Adang, de commandant van militair luchtvaartterrein Deelen.

De gevaarlijke projectielen hebben vooral gevolgen voor een aantal boeren. Zij mogen hun grond niet meer bewerken vanwege ontploffingsgevaar. In Duitsland zijn door de jaren heen al zo’n tachtig bommen spontaan ontploft. In Nederland, voor zover bekend, vier.

Nader onderzoek moet uitwijzen of er meer exposief materiaal in de bodem ligt. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de onverharde gebieden weer worden vrijgegeven. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Russische kruiser Moskva gezonken

De Russische kruiser Moskva is gezonken nadat er woensdagavond zware explosies aan boord plaatsvonden. Het verlies van het vlaggenschip in de Zwarte Zee is een zware klap voor de marine van Poetin.

Volgens Oekraïense functionarissen werd het schip woensdag getroffen door twee Oekraïense Neptune-raketten. De regering van Rusland geeft toe dat het marineschip is gezonken, maar ontkent dat dit het gevolg is van een Oekraïense aanval. Berichten dat de kapitein van de kruiser bij het incident om het leven is gekomen, zijn nog niet bevestigd.

De Moskva is het vlaggenschip van de Russische marine in de Zwarte Zee en een van de drie schepen van de zogenoemde Slava-klasse. Deze kruisers behoren tot de belangrijkste schepen van de Russische marine.

Wanneer de Moskva inderdaad door Oekraïne tot zinken is gebracht, dan is dat het grootste maritieme wapenfeit sinds 2 mei 1982. Toen torpedeerde een Britse onderzeeboot tijdens de Falklandoorlog de Argentijnse kruiser General Belgrano. 323 opvarenden kwamen daarbij om het leven. Tijdens die oorlog werden ook enkele Britse schepen tot zinken gebracht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 70 seconden

Petitie slechte staat Defensie naar Tweede Kamer

Burgerinitiatief ‘Psst’ heeft de Tweede Kamer deze week een petitie aangeboden waarin wordt opgeroepen meer te investeren in Defensie. Zeventigduizend ondertekenaars willen dat ons land gaat voldoen aan de NAVO-norm van twee procent.

De burgers en (oud-)militairen eisen dat het kabinet geld vrijmaakt voor de krijgsmacht, zodat de in de Grondwet vastgelegde taken kunnen worden vervuld. Denk aan de bescherming van ons grondgebied en dat van bondgenoten, maar ook het bieden van hulp bij (natuur)rampen in eigen land. Hiervoor is momenteel onvoldoende budget. “En de post wordt al jaren door verschillende kabinetten vooruitgeschoven”, reageert initiatiefnemer Alexander Ribbink.

De petitie sluit aan op de onlangs aangenomen motie van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma om te onderzoeken ‘wat er op korte termijn nodig en mogelijk is om de toename van het defensiebudget eerder te laten plaatsvinden’. “Deze motie is een stap in de goede richting, maar er zijn nog geen concrete toezeggingen gedaan om de krijgsmacht structureel te versterken conform de defensienorm die de NAVO eist”, reageert Psst-aanvoerder Ribbink.

Door de huidige ontwikkelingen in Oekraïne blijft ‘Psst’ actief als belangenorganisatie. “Dat is nodig, want een verhoging van het defensiebudget tot de NAVO-norm is zelfs met een oorlog op het Europese continent nog geen topprioriteit van de regering. Een jaar geleden was ons verwijt dat de Nederlandse regering slechts naïef was. Het uitblijven van investeren nu is ronduit roekeloos.”
Ondernemer Ribbink vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de Duitse Bundestag anderhalve maand geleden honderd miljard euro vrijmaakte voor Defensie. “En dat we in Nederland eerst nog even polderen en bekijken wat er allemaal nodig is. Het kabinet mist iedere vorm van urgentie als het hierop aankomt.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Innovatie in de etalage

Zo’n duizend belangstellenden kwamen afgelopen dinsdag af op Innovation in Defence 2022. Na twee keer uitstel door de pandemie kon de tiende editie van dit evenement weer doorgaan in de Fokker Terminal in Den Haag.

Het is een plaats waar Defensie, industrie en kennisinstituten samenkomen en de vorderingen van innovatie en experimenten tonen. “We hebben elkaar hard nodig, nog meer dan de jaren ervoor. En we weten waar we het voor doen. Nu misschien beter dan ooit”, zei Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots in zijn toespraak. Hij gaf ook aan een verlanglijstje te hebben. Daarop staan bijvoorbeeld onbemande systemen die geïntegreerd optreden met één bemand systeem, het loyal wingman-concept. Of middelen die verhinderen dat snipers met infrarood worden gedetecteerd.

Dat was dan niet te zien tijdens Innovation in Defence. Wat dan wel? Bijvoorbeeld camouflageverf, die onder invloed van warmte van kleur verandert. Of een drone die na programmering 24 uur per dag rondvliegt en zichzelf kan voorzien van een nieuwe batterij, exo-skeletten om het lichaam te ondersteunen en brugdelen die haast niets wegen. Boots: “Nieuwe technologie is een bondgenoot met het doel om de slagkracht te vergroten, maar bijvoorbeeld ook vanwege het tekort aan mensen. We moeten meer doen, met minder mensen.”

Bron: Defensie. Foto: Herman Zonderland

Oekraïense soldaten gaan trainen in Litouwen

De Litouwse krijgsmacht gaat binnenkort Oekraïense militairen opleiden. Bij de training worden de Oekraïners onder meer onderwezen in het gebruik van westerse militaire uitrusting.

De krijgsmacht begint met het opleiden van instructeurs, zodat zij de kennis verder kunnen verspreiden. Ook Nederland denkt na over het opleiden van Oekraïners. Dat zei defensieminister Kajsa Ollongren tegen de media na haar bezoek aan de Baltische staten en Finland. Ze vertelde dat het land nu vooral wapens krijgt die direct gebruikt kunnen worden en dus vaak van Russische makelij zijn. “In het geval dat deze oorlog langer duurt, putten die voorraden uit. Dan is het nodig om met andere spullen te werken en daarvoor kan een opleiding noodzakelijk zijn.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Brug vernoemd naar Tom Krist

Een brug in Berkel-Enschot is vernoemd naar de in 2007 omgekomen eerste luitenant Tom Krist. Hij raakte tijdens een patrouille in het Afghaanse Deh Rawod zeer ernstig gewond door een zelfmoordaanslag en overleed enkele dagen later op 24-jarige leeftijd in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

De onthulling van het naambord werd gedaan door Tom z’n zus Renée en burgemeester Theo Weterings. Tijdens de ceremonie bracht vicevoorzitter Gerard Kuppen van het Veteranen Platform het belang van de vernoeming treffend onder woorden met een Engels citaat. Vrij vertaald betekent het: 'Sterven voor de vrijheid is niet het ergste dat kan gebeuren. Dat is vergeten worden'.

Bij de plechtigheid vertelde de vader van Tom Krist dat zijn zoon niets liever wilde dan militair worden en dat de uitzending naar Afghanistan voor hem een droom was die in vervulling ging. “Hij was waar hij wilde zijn, deed wat hij wilde doen. Hij zei 'als er iemand iets moet overkomen, laat het dan mijzelf zijn.”

Volgens hem is de plek van de nu vernoemde brug ideaal omdat die vlak bij de plaats is waar zijn zoon altijd carnaval vierde. Sinds 2020 worden bruggen en viaducten vernoemd naar Nederlandse militairen die het hoogste offer brachten tijdens missies in het buitenland.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- ?? seconden

Duitsers bewapenen onbemande Heron-drone

Het Duitse parlement heeft ingestemd met een voorstel van de Bondsregering om 150 miljoen euro uit te geven aan de bewapening van de Heron TP. Dit onbemande toestel, enigszins vergelijkbaar met de door Nederland gekochte MQ-9 Reaper, werd tot nu toe alleen ingezet als onbewapend verkenningsvliegtuig.

De Heron is ontwikkeld door Israel Aircraft Industries en wordt door Duitsland geleased. In eerste instantie ging het om de eerdere versie Heron 1 maar sinds 2018 beschikt de Bundeswehr over vijf toestellen van het type Heron TP. Het toestel is onder meer ingezet in Mali, zijn voorganger Heron 1 ook in Afghanistan.

Nu het budget voor de aanschaf van bewapening en de daarmee samenhangende opleidingen en logistiek is goedgekeurd, worden 140 geleide wapens in Israël besteld. Bij tachtig wapens gaat het om de oorlogsvoorraad, zestig wapens zijn bestemd voor opleidingsdoeleinden.

Overigens wordt ook in Nederland gediscussieerd over bewapening voor de MQ-9 Reaper van de luchtmacht. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om het toestel te bewapenen en zo beter geschikt te maken voor zijn taakuitvoering. De Reaper is ingedeeld bij 306 Squadron van de luchtmacht. De eerste vlucht van een Nederlandse MQ-9 vindt mogelijk komende week plaats in Curaçao.

Bron: Bundeswehr

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Mariniers beëdigd

Iedere militair bij Defensie legt de eed of belofte af. Dat gebeurt doorgaans bij een gezamenlijke ceremonie, soms in het openbaar. Maar tijdens de coronapandemie was dat lange tijd niet mogelijk gezien de risico's op besmetting. Nu kan het weer. Vorige week werden 79 mariniers beëdigd in het bijzijn van hun familie, collega's en andere relaties.

De mariniers legden hun eed of belofte af op het vaandel van het Korps Mariniers ten overstaan van de commandant van 1 Marine Combat Group, luitenant-kolonel der mariniers Geoffrey Rellum en korpsadjudant Willem de Koning. De nieuw beëdigde mariniers spraken bij deze gelegenheid de belofte uit "ik zweer (of "beloof") trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgsmachttucht. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig" (of "Dat beloof ik").

In Nederland dient iedereen in overheidsdienst de eed of belofte af te leggen, dus ook de militairen en burgerambtenaren van Defensie. Een plechtig moment waarin de militair of ambtenaar in feite verklaart zich bewust te zijn van zijn of haar bijzondere positie en de verplichtingen die daaruit voortvloeien. Anders dan burgerambtenaren, onderwerpen militairen zich ook aan de krijgstucht, een set bijzondere bepalingen die specifiek voor militairen gelden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Historische Lancaster-bommenwerper voor flypast naar Nederland

Ruim 77 jaar na de bevrijding van Nederland komt een historische Lancaster-bommenwerper van de Royal Air Force 4 mei naar ons land voor een herdenkingsvlucht boven Nederland.

Het toestel is die dag eerst te zien in het Limburgse Heythuysen (12:45 uur), waarnaar de viermotorige bommenwerper doorvliegt naar Gilze-Rijen, Werkendam, Elst, Hulsthorst, Dronten, Bathmen, Den Ham, Assen en Texel. Het toestel wordt hier rond half zes 's avonds verwacht.

In Heythuysen brengt het toestel een eregroet aan het Lancastermonument ter nagedachtenis aan de bemanning van een andere Lancaster, die op 21 juli 1944 crashte. Vijf van de zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

De Lancaster behoorde toe aan 75 Squadron van de Royal New Zealand Air Force en werd neergeschoten door twee Duitse Ju-88 toestellen. Een zesde bemanningslid werd gevangengenomen en naar een Duits krijgsgevangenenkamp gebracht, het zevende bemanningslid wist te ontsnappen.

De Lancaster die op 4 mei boven Nederland te zien is, is een van de twee nog vliegwaardige toestellen van dit type. Het is eigendom van de Battle of Britain Memorial Flight.

Bron: Defensie