Tekst kapitein Jessica Bode

x
leestijd: +/- 30 seconden

Eerste Oekraïners opgeleid op Starstreak-raket

Volgens de Britse minister van Defensie Ben Wallace zijn de eerste Oekraïense militairen opgeleid op de Starstreak luchtdoelraket. Die levert Groot-Brittannië aan Oekraïne.

Bij dit wapensysteem gaat het om een draagbare raket die beschikt over een groter bereik dan vergelijkbare luchtdoelraketten. Daarnaast is ‘ie met een snelheid van 4 Mach de snelste in zijn klasse. Een ander aspect is dat de Starstreak beschikt over drie lasergeleide, explosieve 'pijlen', die in de buurt van het doel worden afgevuurd. Dat maakt de kans om een doel te raken groter.

De luchtdoelraket dateert al van voor de eeuwwisseling, maar wordt nog steeds gezien als een effectief wapensysteem voor de onderschepping van vijandelijke vliegtuigen en helikopters.

Bron: Britse strijdkrachten. Foto: archieffoto ANP

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Tankbataljon onder Nederlandse leiding

Het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon staat sinds gisteren voor het eerst onder Nederlandse leiding.

Luitenant-kolonel Bas Schillemans nam het commando over van zijn Duitse voorganger overste Hagen Ruppelt. Dat gebeurde op de legerplaats Bergen-Hohne in Duitsland, waar het bataljon is gestationeerd. Het is voor het eerst dat het in 2017 opgerichte bataljon een Nederlandse commandant heeft.

Bij de met Leopards uitgeruste eenheid gaat het om internationale samenwerking in optima forma. Van de vier operationele eskadrons is er één Nederlands en uitgerust met achttien Leopards 2A6 gevechtstanks die worden geleased van Duitsland. Het bataljon is onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.

De tanks van 414 Tankbataljon zijn de enigen die ons land momenteel bezit. Tijdens de Koude Oorlog had Nederland er nog duizend, maar die werden na het einde van deze oorlog wegbezuinigd. Om kennis van het tankwapen te behouden werd in 2015 een peloton met tanks opgericht. Dat peloton ging later op in ‘414’.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Vrouw met 390.000 euro opgepakt op Schiphol

Op Schiphol heeft de marechaussee een Chinese vrouw aangehouden met in haar koffer een bedrag van 390.000 euro in bankbiljetten. Een dag later werd eveneens op Schiphol een Nederlandse man aangehouden met twee horloges van tweehonderdduizend euro en dure merkkleding. Beiden zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

De verdenking ontstond toen de twee reizigers niet duidelijk konden maken hoe ze aan het geld of de goederen kwamen. Ze zitten vast in afwachting van verder onderzoek door een rechercheteam van de marechaussee dat zich richt op witwassen en criminele geldstromen die via de luchthaven Schiphol lopen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Bijna 3.100 mensen uit Afghanistan naar Nederland gebracht

Sinds de val van Kaboel op 15 augustus 2021 zijn bijna 3.100 Afghanen naar Nederland gebracht. Circa 1.500 personen staan nog op een lijst om naar ons land te mogen reizen.  1.200 daarvan zijn nog in Afghanistan, de rest is in transit.

De meesten (1.860) van de ruim drieduizend Afghanen kwam naar Nederland in de periode 15 en 26 augustus 2021. De andere 1.200 mensen volgden tot 21 maart jongstleden. De regering laat weten dat bijna in kaart is gebracht wie allemaal in aanmerking komen voor overbrenging naar Nederland.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Oefening Frisian Flag van start

Op Vliegbasis Leeuwarden is deze week de grote luchtvaartoefening Frisian Flag van start gegaan.

Het gaat om een zogenoemde 'Combined Air Operations'-oefening, waarbij grootschalige luchtoperaties worden getraind met verschillende typen vliegtuigen uit Nederland, de Verenigde Staten, Italië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De Multinational MRTT Unit uit Eindhoven en Keulen voorziet de kisten in de lucht van brandstof.
Dagelijks oefenen de tientallen vliegtuigen, en voor het eerst ook helikopters, boven de Noordzee, Nederland en een deel van Denemarken. Ook worden het schietterrein op Vlieland, het Marine Vliegkamp De Kooy bij Den Helder en het militaire oefenterrein Marnewaard gebruikt.

Op de Friese basis werken tijdens de oefening zo’n achthonderd tot duizend militairen en burgers meer dan normaal. De normale werkzaamheden gaan gedurende Frisian Flag gewoon door. Hierbij gaat het om het uitvoeren van patrouilles met F-35's boven Oost-Europa en de voorbereiding op de verplaatsing van F-35's voor de luchtverdediging naar Bulgarije.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- ?? seconden

Canada zinspeelt op tientallen F-35's

De Canadese regering heeft aangekondigd formele onderhandelingen te beginnen met de Amerikaanse overheid en luchtmachtfabrikant Lockheed Martin over de levering van 88 F-35's. De toestellen vervangen de CF-18 Hornet jachtvliegtuigen, die sinds 1983 in gebruik zijn.

Canada houdt er rekening mee dat de aanschaf zo'n negentien miljard Canadese dollar gaat kosten. Omgerekend circa 13.5 miljard euro. De toestellen zouden afgeleverd kunnen worden tussen 2025 en 2032.

Het is overigens nog niet zeker dat de gevechtsvliegtuigen worden aangekocht. Dat zal afhangen van de onderhandelingen. Het is nu wel duidelijk wat de Canadezen graag willen én noodzakelijk achten voor hun defensieapparaat. In het licht van de veiligheidssituatie in de wereld koopt het land ook meer toestellen dan eerder de bedoeling was.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Koning op bezoek bij Cold Respons

Koning Willem-Alexander heeft een bezoek gebracht aan de grote NAVO-oefening Cold Response in Noorwegen. Hij was vorige week te gast op Zr.Ms. Rotterdam en overnachtte in het veld.

Bij zijn bezoek aan het amfibisch transportschip werd de koning rondgeleid en kreeg uitleg over de manier waarop amfibische landingen worden uitgevoerd en ondersteund. 's Avonds stond een briefing de Maritime Battle Staff op het programma, waarna hij meeging bij een nachtelijke amfibische landing. Deze werd uitgevoerd door de 2nd Marine Combat Group van het Korps Mariniers. De vorst bracht de nacht vervolgens door in het veld bij de mariniers.

De volgende dag kreeg de koning uitleg over de medische afvoerketen. Daarbij werd gedemonstreerd hoe een verplaatsing per sneeuwscooter gebeurt en evacuatie per helikopter naar Zr.Ms. Rotterdam.

Koning Willem-Alexander hielp tijdens zijn verblijf op het schip ook een handje bij de bevordering van matroos Lorenzo. Dat maakte de bevordering, normaal toch al een bijzonder moment in het leven van iedere militair, nóg meer bijzonder.

Bron: Defensie

Speciale vliegtuigen voor NAVO-versterking

Het Pentagon heeft maandag zes speciale vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering naar het Duitse Spangdahlem gestuurd ter versterking van de NAVO-verdediging.

De EA-18G Growler's van Electronic Attack Squadron 134 'Garudas' zijn normaal gestationeerd op Naval Air Station Whidbey Island in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten.

De Growler is een speciale versie van de F/A-18F SuperHornet. Het toestel is door de Amerikaanse marine ontwikkeld voor elektronische oorlogsvoering en beschikt over middelen (jamming pods) om de vijandelijke radar te storen óf met AGM-88 HARM-raketten (High-speed Anti-Radiation Missiles) uit te schakelen. Ook kan het toestel desgewenst 'gewone' bewapening meevoeren voor zelfverdediging of het aanvallen van gronddoelen.

De Growler is bij de Amerikaanse marine in dienst als opvolger van de EA-6B Prowler en wordt vooral gebruikt aan boord van vliegkampschepen. Woordvoerders van de Amerikaanse marine hebben benadrukt dat de EA-18G's naar Duitsland zijn gestuurd ter versterking van de NAVO-verdediging en niet om de systemen van Russische eenheden in Oekraïne te verstoren.

Bron: Amerikaanse strijdkrachten. Foto: Staff Sergeant Chanceler Nardone

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Amerikaans materieel aangekomen in Vlissingen

In Vlissingen is het Amerikaanse marineschip Cape Washington aangekomen dat militair materieel naar Europa brengt. Het gaat om rups- en wielvoertuigen, containers, uitrusting en onderhoudsmaterieel.

De goederen van de Amerikaanse gemechaniseerde brigade wordt de komende twee weken per spoor en over de weg naar Oost-Europa gebracht. De eenheid neemt daar deel aan de oefening Defender 22.

De haven in Zeeland waar het Amerikaanse schip is afgemeerd is tijdelijk tot militair gebied verklaard. Zo’n 75 Nederlandse militairen zorgen voor de beveiliging. Binnen enkele dagen arriveert nog een tweede Amerikaans schip met materieel.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Vrouwenquotum bij Defensie

In 2030 moet dertig procent van alle werknemers van Defensie een vrouw zijn. Daar gaat het ministerie naar streven, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer.

Defensie probeert al jaren meer vrouwen te werven, maar slaagt daar maar zeer beperkt in. Het ministerie kampt met een fiks personeelstekort. Op dit moment is zestien procent van het totale personeelsbestand vrouw, waarvan het merendeel een burgerfunctie heeft.

Om het streefcijfer te halen, kan in het vervolg bij gelijke geschiktheid de voorkeur worden gegeven aan een vrouw. Binnen het departement zullen profielen en eisen tegen het licht worden gehouden “om te zien of ze nog wel passen bij de capaciteiten die we nu nodig hebben.”

De staatssecretaris benadrukt dat het streefcijfer niet bij alle onderdelen van de krijgsmacht moet worden gehaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om gevechtseenheden bij de landmacht, het Korps Mariniers en technici.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Herbegrafenis militairen

Militairen van 13 Lichte Brigade hebben afgelopen week geassisteerd bij de herbegrafenis van twee militairen die in 1940 overleden.

Sergeant Wouter van Silfhout en soldaat Derk Jan Kuiperij werden met militaire eer bijgezet op het Militair Ereveld Grebbeberg. De mannen werden tijdens de mobilisatie van 1939 opgeroepen voor actieve dienst. Ze overleefden de meidagen van 1940, maar overleden daarna alsnog tijdens de nasleep van de gebeurtenissen.

Sergeant Van Silfhout kreeg de Bronzen Leeuw voor zijn inzet tijdens de slag om de residentie. Hij overleed op 8 juni 1940 op 25-jarige leeftijd in Leiden. Soldaat Kuiperij overleed op 33-jarige leeftijd op 7 juli 1940 in Terborg.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Tien Albanezen in een trailer

De Koninklijke Marechaussee trof vorige week vrijdag tien Albanezen aan in een vrachtwagen in IJmuiden. Onder de migranten was ook een hoogzwangere vrouw.

De migranten werden ontdekt tijdens een uitreiscontrole bij de veerboot van IJmuiden naar Newcastle in Groot-Brittannië. Ze zijn vermoedelijk via het dekzeil het ruim van de trailer binnengeklommen. Een deel van de aangetroffen Albanezen heeft asiel in Nederland aangevraagd en gaat het vreemdelingentraject in. De anderen worden teruggestuurd naar Albanië.

Bron: Defensie