Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Menno Bausch

Tank maakt tank klaar voor vervoer

Een bijzondere operatie bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg deze week. Daar werd een van de bekendste tanks uit de Tweede Wereldoorlog, een Tiger II, door de bergingstank van 43 Gemechaniseerde Brigade op een vrachtwagen geduwd voor vervoer naar Zweden.

Het NMM had de loodzware ‘Königstiger’ van het tankmuseum in het Engelse Bovington in bruikleen voor de tentoonstelling ‘Hij of ik’. Omdat die is afgelopen werd het militair artefact onder begeleiding naar de volgende exhibitie in het tankmuseum van de Zweedse stad Strängnäs gebracht, ten westen van Stockholm.

De Leopard 1 van het Nationaal Militair Museum haalt de Tiger II uit het depot

Buffel

Maar tientallen tonnen staal verplaatsen gaat niet zomaar. Een Leopard 1 van het museum wist de Tiger uit het depot te trekken en ‘m op te lijnen voor de dieplader. Maar de Buffel bergingstank van 43 Gemachaniseerde Brigade moest de joekel vervolgens via een hellinkje op de dieplader duwen. “Daar is de Leopard te licht voor”, verduidelijkt woordvoerder Jeroen Klaphake.

De bergingstank ‘Buffel’ wordt door 43 Gemechaniseerde Brigade klaargemaakt om de Tiger op de dieplader te duwen.

Spijtig

Het militaire museum heeft geregeld wisselende tentoonstellingen en daar hoort ook een veranderende collectie bij. Is dat niet jammer? Klaphake reageert: “Natuurlijk vinden sommige mensen het spijtig dat de Tiger II nu weg is, maar het hoort erbij. Bij het thema 75 jaar vrijheid en het gevecht tegen de Duitse bezetter was het goed om te laten zien waar we tegen vochten, maar een Duitse tank hoort niet permanent in een Nederlands militair museum.”

Nog een klein stukje. Ja, nog een stukje. Aankoppelen en duwen maar!

Duitsland

Het 43e kwam voor de gelegenheid speciaal naar Soesterberg, met net een oefening in Duitsland achter de rug. Gelukkig moeten de lier en kraan van de Buffel worden gekeurd, eveneens in Soesterberg, en werd van de nood een deugd gemaakt. Twee uur was er nodig om de klus te klaren en de Tiger II is inmiddels op z’n eindbestemming.

Onder begeleiding werd de Tiger II naar Zweden vervoerd. Een ‘bescheiden’ rit van ruim 1.350 kilometer.