Tekst kapitein Jessica Bode
Defensiehulp bij spreiding vluchtelingen Oekraïne
Defensie is sinds deze week betrokken bij de spreiding van Oekraïense vluchtelingen over opvanglocaties in ons land.
Twee militairen adviseren het Landelijk Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS), dat vorige week werd opgericht. De militairen blijven minimaal tot 1 april betrokken bij de dagelijkse aansturing. Die vindt op roulatiebasis plaats met civiele collega's.
Het centrum werkt nauw samen met de 26 veiligheidsregio's in ons land en wordt onder meer ingeschakeld als opvanglocaties in gemeenten vol zijn. Omdat het LCVS overzicht houdt op beschikbare opvangplekken kunnen vluchtelingen in dat soort situaties worden verplaatst.
Het coördinatiecentrum heeft een zelfde structuur als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding tijdens de coronacrisis. Dat was toen ondergebracht in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Bron: Defensie
NAVO, G7 en Europese Raad bijeen voor estafette van topoverleggen
De NAVO, G7 én de Europese Raad kwamen gisteren bijeen in Brussel om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Onder meer de vluchtelingenstroom en mogelijke verdere acties tegen Rusland kwamen aan bod.
Concrete maatregelen waren niet onmiddellijk het doel van de overlegmarathon, zeggen diplomaten. Voorop staat het signaal aan Moskou dat het Westen nog altijd eensgezind optreedt en opstaat tegen de oorlog. Duidelijk werd in ieder geval dat de NAVO-landen zich beter gaan voorbereiden op aanvallen met chemische, biologische en kernwapens. De lidstaten zijn er niet gerust op dat Rusland die niet inzet, reageerde secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
Verder werd gesproken over mogelijk meer militaire steun aan Oekraïne. Er werden verschillende scenario’s besproken mocht de situatie verder escaleren. En er werd goedkeuring verleend voor het sturen van extra NAVO-troepen naar oostelijke lidstaten als Hongarije en Roemenië.
Een ander belangrijk agendapunt was de vluchtelingenstroom. Verder hoopt de Amerikaanse president Joe Biden zijn Europese partners te overtuigen om de export van gas en olie in te perken, maar de EU-lidstaten zijn daarover verdeeld.
Bron: Defensie
Vlaggen halfstok bij Cold Response
De vlaggen op het Noorse vliegveld Bodø hangen halfstok nadat eind vorige week vier Amerikaanse bemanningsleden om het leven kwamen toen hun MV-22B Osprey verongelukte.
De stoffelijke resten van kapitein Ross A. Reynolds (27), kapitein Matthew J. Tomkiewicz (27), Gunnery Sergeant James W. Speedy (30) en Corporal Jacob M. Moore (24) werden door een Noorse helikopter naar Bodø gebracht en daarvandaan naar Amerika overvlogen.
De Osprey was in Noorwegen voor de grote NAVO-oefening Cold Response. Het toestel wilde na een trainingsvlucht terugkeren naar de tijdelijke thuisbasis Bodø, maar toen het daar niet aankwam, werd alarm geslagen. Uiteindelijk werden wrakstukken gevonden bij het plaatsje Beiarn in Nordland. Het toestel was ingedeeld bij Marine Medium Tiltrotor Squadron 261 van Marine Corps Air Station New River in North Carolina.
Bron: Defensie. Foto: Corporal Eric Ramirez
Biden bezoekt Polen
De Amerikaanse president Joe Biden brengt vandaag en morgen een bezoek aan Polen. Hij spreekt er met onder anderen zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda over de oorlog in Oekraïne.
Die ontmoeting staat gepland in Rzeszów, een stad op zo'n tachtig kilometer van de grens met Oekraïne. Polen heeft een grens van vijfhonderd kilometer lang met Oekraïne en al zeker twee miljoen vluchtelingen uit dat land opgevangen. Sinds 1989 onderhouden Polen en de Verenigde Staten nauwe banden. Sinds 1970 hebben alle Amerikaanse presidenten, Ronald Reagan uitgezonderd, het land minstens één keer bezocht.
Biden is sinds woensdag in Europa. Hij heeft in Brussel deelgenomen aan topbijeenkomsten van de NAVO, de G7 en de EU. Het is de derde reis van Biden naar Europa sinds zijn aantreden in januari 2021.
Bron: Defensie
Luchtmacht: ‘Crisis opent ook deuren’
Het zijn lange dagen voor luitenant-generaal Dennis Luyt, de commandant Luchtstrijdkrachten. “Net als voor iedere andere luchtmachter”, voegt hij er direct aan toe. Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, wordt de luchtmacht volledig ingezet. Hoe houden we dit vol, terwijl de organisatie middenin een transitie zit?
In het magazine Vliegende Hollander geeft de hoogste luchtmachtbaas tekst en uitleg over de inzet. Want waarom wordt de F-35 niet meer gebruikt boven de oostflank? Hoe kijkt Luyt terug op de afgelopen maand? En hoe zien de komende weken eruit?
U kunt het verhaal lezen door op deze link te klikken
Bron: Defensie
Waarschuwing: ga niet vechten in Oekraïne
Het Nederlands Veteraneninstituut waarschuwt oud-militairen om niet mee te gaan vechten in Oekraïne.
Het instituut merkt dat de oorlog veel veteranen erg raakt en dat velen zich graag nuttig willen maken. “Maar afreizen naar Oekraïne is een avontuur dat niet valt te overzien. Hiermee kunnen zij zichzelf ernstig in de problemen brengen”, benadrukt directeur-bestuurder Paul Hoefsloot.
Als er iets gebeurt, is niemand verzekerd van hulp, aldus het instituut. Wie gewond raakt moet zichzelf redden. “En hoe wil je communiceren met Oekraïense soldaten als je de taal niet machtig bent? Ben je in staat om een Oekraïner van een Rus te onderscheiden?” Hoefsloot adviseert veteranen om, al dan niet via Veteranen Ontmoetingscentra, humanitaire hulp aan te bieden.
Op 9 april wordt bij het instituut in Doorn een bijeenkomst georganiseerd voor veteranen die behoefte hebben aan professionele begeleiding. Volgens het instituut voelen veel oud-militairen zich nu onbegrepen. Ze zijn angstig en onrustig, hebben last van herinneringen aan een oorlog die zij hebben meegemaakt en melden spanningsklachten. De bijeenkomst in Doorn staat ook open voor partners.
Bron: Defensie
Korps Commandotroepen bestaat tachtig jaar
Het Korps Commandotroepen bestaat tachtig jaar en daar werd woensdag bij stilgestaan op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Tijdens een ceremonie werden al de militairen van het korps die in de strijd of bij oefeningen zijn omgekomen, herdacht.
Het Korps Commandotroepen ontstond door samenvoeging van speciale eenheden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ontstaan. De eerste 48 Nederlandse aspirant-commando's, afkomstig uit de Prinses Irene Brigade, begonnen op 22 maart 1942 aan de opleiding. Deze datum wordt gezien als de officiële oprichtingsdatum.
De afgelopen decennia zijn de ‘groene baretten’ regelmatig ingezet in gebieden waar de Nederlandse krijgsmacht actief was. De laatste grote en zichtbare inzet was de evacuatie van Kaboel in de zomer van 2021.
Bron: Defensie
Oostenrijkers willen meer geld voor Defensie
Ruim tweederde van de Oostenrijkse bevolking wil dat het defensiebudget van het land wordt verhoogd. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat in opdracht van de krijgsmacht is uitgevoerd.
De enquête werd ingevuld door achthonderd Oostenrijkers van zestien jaar en ouder. Opmerkelijk is dat de helft van de respondenten wil dat hun krijgsmacht wordt uitgerust met zware wapens, zoals gevechtstanks. Ongeveer een gelijk aantal ondervraagden vindt de dienstplicht van zes maanden veel te kort en ongeveer 83 procent van de deelnemers aan het onderzoek wil de neutrale status van Oostenrijk handhaven. Zoals bekend maakt het land geen deel uit van de NAVO.
De Oostenrijkse regering zinspeelt op een verhoging naar een procent van het BBP. Ofwel van 2,7 naar 4,3 miljard euro.
Bron: Bundesheer.at
Defensie doet mee aan ‘Week van het Geld’
Net als tal van andere (overheids-)instanties doet ook Defensie komende week mee aan de ‘Week van het Geld’. Het initiatief van het ministerie van Financiën is bedoeld om meer aandacht te vragen voor financiële middelen en hoe je er verstandig mee omgaat.
De jaarlijkse themaweek gaat dit jaar over de snelgroeiende digitalisering van het geldverkeer. Denk aan contactloos betalen, internetbankieren en digitale betaalverzoeken. De krijgsmacht draagt haar steentje bij door werknemers (opnieuw) te attenderen op de Stichting Burgerpersoneelsfonds (SBF) en andere sociale fondsen die medewerkers met geldzorgen ondersteunen.
Militairen met financiële vragen kunnen zich melden bij de Dienst Bedrijfsmaatschappelijk Werk (bmwloket@mindef.nl). Een (anonieme) persoonlijke financiële check kan worden gedaan via www.geldfit.nl. Ook kun je hier een informatiegesprek aanvragen.
Bron: Defensie
eFP-munitieopslag in Estland geopend
Een nieuwe munitieopslag van de NAVO is deze week officieel in gebruik genomen in Estland. Verwacht wordt dat in de nabije toekomst meer van dit soort Multinational Ammunition Warehousing Initiatives (MAWI) worden geopend.
In de eerste opslag worden Belgische antitankraketten bewaard. Doel van de depots is dat wapensystemen en munitie snel kunnen worden ingezet en het niet eerst getransporteerd hoeft te worden. Hierdoor worden bovendien logistieke eenheden ontlast.
Het idee is zeer geschikt voor zowel de enhanced Forward Presence-missie van de NAVO als de Very High Readiness Joint Task Force van het bondgenootschap.
De verwachting is dat meer landen hun munitie in deze of andere centra zullen pre-positioneren.
Bron: Defensie
Obstacle run voor kinderen Oekraïne
De mortiergroep van 42 Bataljon Limburgse Jagers heeft in Litouwen, waar ze zijn vanwege de NAVO-inzet eFP, een obstacle run georganiseerd om geld in te zamelen voor kinderen in Oekraïne.
Organisator sergeant Jeffrey had aan het eind van de dag vijfduizend euro bij elkaar voor UNICEF. “Omdat de kinderen in Oekraïne dringend hulp nodig hebben en we daar samen op deze manier een steentje aan bij konden dragen.”
Bron: Defensie
Marine onderschept opnieuw drugs
Patrouilleschip Zr.Ms. Friesland heeft bij twee drugstransporten in het Caribisch gebied 850 kilo verboden middelen onderschept.
Vliegtuigen van de Kustwacht Caribisch gebied en de Amerikaanse kustwacht ontdekten de twee transporten. De opvarenden werd gesommeerd te stoppen en aangehouden.
Het gecombineerde team van bemanningsleden van de Friesland, de U.S. Coast Guard en het Fleet Marine Squadron van de mariniers nam de drugs in beslag en ontfermde zich over de smokkelaars.
Bron: Defensie