Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

De verschrikkelijke sneeuwman?

De kans dat deze Duitse militair toevallig ‘Yeti’ heet is niet zo groot. Het gaat dus niet om de verschrikkelijke sneeuwman vermoeden we. Maar het is wel een bijzonder beeld, een militair die een ijswand beklimt. Bundeswehr-fotograaf Johannes Heyn maakte de foto tijdens een training in het Oostenrijkse Kühtai.

Honderdjarige viert feest

Op het dek van het Amerikaanse vliegkampschip USS Nimitz is geen vliegtuig te bekennen. Maar dat maakt niet uit, want het gaat om de marinemensen die het woord honderd vormen. Op 20 maart was het exact honderd jaar geleden dat het eerste Amerikaanse vliegkampschip, de USS Langley, in dienst werd gesteld. Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Elliot Schaudt.

Rood-wit-blauw

Wat is dat nou? Een onbekend marineschip voorzien van onze nationale driekleur? Het is een marineschip, maar geen Nederlands. Het gaat om het Franse fregat FS Languedoc dat met behulp van LED-verlichting is versierd met ‘le Tricolore’, oftewel de Franse driekleur. Sergeant van de mariniers Pieter Ros legde het tafereel vast in de haven van Tromsø in Noorwegen tijdens een inzet.

Niet gedacht…

Toen Harry Hulshof in januari een dagje foto’s maakte in de Marnewaard, was daar toevallig een Patriot-eenheid aan het oefenen. Niemand wist toen dat de geleide wapens in april naar Slowakije zouden gaan om daar het NAVO-luchtruim te verdedigen. Harry stuurde zijn foto naar de redactie en wenst de luchtverdedigers in Slowakije veel succes!

Hasta la vista, baby

Wie kent de wereldberoemde zin ‘Hasta la vista, baby’ niet? Arnold Schwarzenegger sprak ‘m ooit uit in de film Terminator 2. In soepel Nederlands betekent het zo veel als ‘doei’ en dat is misschien ook wat de vliegers van deze Spaanse Eurofighters zeggen nadat ze een vijandelijk toestel hebben onderschept. Ze opereren vanaf Graf Ignatievo Air Base in Bulgarije waar straks ook onze F-35’s worden gestationeerd. Foto: NAVO.

Vertrekklaar

Lezer Joris van Boven was op Vliegbasis Volkel getuige van het vertrek van een volledig bewapende F-16 van 312 Squadron. Het toestel is speciaal toegerust voor het onderscheppen van vijandelijke vliegtuigen. Aan de vleugel een AIM-9X Sidewinder en een AIM-120 AMRAAM. Onder de romp een ALQ-131 Electronic Countermeasures-pod.

Laplanders

Een klein quizje is altijd leuk. Weet u wat Laplanders zijn? Kijk vooral naar de foto van deze Duitse militair van het Seebatallion, ook gemaakt door Pieter Ros in Noorwegen. O ja, het antwoord op de quizvraag zit aan de voeten van onze Duitse collega, het zijn de sneeuwschoenen die hij draagt.

Handen omhoog!

Twee Nederlandse mariniers richten hun wapen op een onbekend doel. De Nederlanders oefenen bij hun Amerikaanse collega’s van 2nd Reconnaissance Battalion van de 2nd Marine Division in Camp Lejeune. Het ene jaar oefenen onze mariniers daar, het volgende jaar komen de Amerikanen naar Aruba. Foto: Lance Corporal Ryan Ramsammy.