04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

Casualty drill op de Rotterdam

Tekst Mediacentrum Defensie
Foto Lance Corporal Jacqueline C. Arre

Cold Response in actie

Dertigduizend militairen uit 27 landen doen tot 1 april mee aan de enorm grote NAVO-oefening Cold Response in Noorwegen. Een van de onderdelen deze week was de ‘casualty drill’. De bemanningen van Zr.Ms. Rotterdam, de geëmbarkeerde Cougar-helikopters en Amerikaanse mariniers oefenden met het overvliegen van slachtoffers en gewondenverzorging aan boord.

Als een gewonde vanuit een crisisgebied naar een amfibisch transportschip moet worden gevlogen om daar te worden behandeld, komt daar heel wat bij kijken. De patiënt wordt in het gebied eerst snel en efficiënt onderzocht en voorbereid voor het luchttransport. Tegelijkertijd krijgen de militairen die meevliegen instructie hoe ze veilig aan boord van de Cougar kunnen gaan. Daarna moet de patiënt in de helikopter worden geladen en worden ‘afgevlogen’. En dat vaak in zeer stressvolle en dreigende situaties. Een belangrijke procedure die regelmatig geoefend moet worden.

Deze ‘casualty drill’ werd deze week beoefend aan boord van de Rotterdam, samen met 300 Squadron en Amerikaanse mariniers van 3rd Battalion 6th Marine Regiment. Het werk van de Nederlandse Elza, Gracia, Vera, Jeffrey en Jasper en hun Amerikaanse collega’s Severiano, Benjamin en Conner resulteerde in mooi beeldmateriaal van fotografe Lance Corporal Jacqueline C. Arre van het U.S. Marine Corps.

Bekijk hieronder de fotoslider:

Eerst een archieffoto van de hoofdrolspeler in dit beeldverhaal: Zr.Ms. Rotterdam. Een van de Nederlandse deelnemers aan de NAVO-oefening Cold Response 2022. Foto: adjudant Richard Frigge.

In de hangar van de Rotterdam legt doorgunner korporaal Jeffrey aan zijn Amerikaanse ‘gasten’ uit hoe ze veilig aan boord van de Cougar van 300 Squadron kunnen komen.

Veiligheid voorop. In ganzenpas loopt het gezelschap op veilige afstand naar de helikopter.

Iedereen gaat aan boord voor de vlucht naar de patiënt.

Klaar voor vertrek en stevig ingesnoerd wachten de passagiers op de mededeling take-off.

En daar gaat-ie. De Rotterdam beschikt momenteel over twee Cougars van de luchtmacht.

Nadat de patiënt in ‘crisisgebied’ is opgehaald keert de Cougar terug naar de Rotterdam

Landing op Zr.Ms. Rotterdam, met de patiënt aan boord.

Frontaanzicht van de Cougar. Normaal thuis in Gilze-Rijen, nu opereren vanaf het amfibisch transportschip in bijna arctische omstandigheden.

Voorzichtig wordt de patiënt uit de helikopter getild.

Aankomst van de ‘casualty’ in de ziekenboeg van het schip. Einde van een spannende reis.

De denkbeeldige patiënt wordt verzorgd in de ziekenboeg van Zr.Ms. Rotterdam. Luitenant-ter-zee 1 arts Elza en haar Amerikaanse collega lieutenant Severiano samen in de weer. Die komt er vast snel weer bovenop.