Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Zeven Provinciën sluit zich aan bij flitsmacht NAVO

Het marinefregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën vertrekt zondag uit Den Helder om zich de komende vier maanden aan te sluiten bij de Standing NATO Maritime Group 1. Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden binnen de flitsmacht van de NAVO en hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Baltische Zee.

De deelnemende schepen doen mee aan verschillende grote oefeningen zoals Cold Response bij Noorwegen. Ook het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rottrdam neemt deel aan die oefening.

Afgelopen week werd bekend dat de NAVO voor het eerst haar flitsmacht in gaat zetten om oostelijke lidstaten te beschermen die zich bedreigd voelen door Rusland.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Eerste Oekraïense vluchtelingen aangekomen op legerplaats Harskamp

Op legerplaats Harskamp is gisteravond laat een eerste groep van honderdtwintig Oekraïense vluchtelingen aangekomen. Er is plek voor maximaal 950 personen. Zij kunnen in principe tot en met 31 mei op het defensieterrein blijven.

Harskamp is een belangrijke oefenlocatie voor de krijgsmacht. De mensen die hier worden opgevangen worden van tevoren gewaarschuwd voor eventuele schoten en knallen die te horen zijn. "Vanwege de oorlog in Oekraïne is het belangrijk dat de paraatheid van Defensie op peil blijft. Daarom gaat het opleiden, trainen en oefenen onverminderd door", aldus het ministerie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 10 seconden

Hulp aan Oekraïne: wat kan ik doen?

De Rijksoverheid heeft deze webpagina online gezet met uitleg hoe Nederlanders hulp kunnen bieden aan Oekraïners.

Hier is onder meer informatie te vinden over het doneren van geld, het steunen van vluchtelingen en het doneren van spullen. 

x
Leestijd: +/- 55 seconden

EenVandaag-panel: meer geld voor Defensie

Deelnemers aan een onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag vinden dat Nederland moet voldoen aan de NAVO-norm. Dit criterium stelt dat leden van het bondgenootschap twee procent van het Bruto Binnenlands Product moeten besteden aan hun defensieapparaat. Nederland haalt dit al jaren niet.

De verwachting is dat het percentage in de huidige kabinetsperiode op 1,8 procent komt. De onderzoekers constateren dat kiezers van vrijwel alle politieke partijen voor meer geld voor de krijgsmacht zijn. De 23.147 deelnemers geven ook aan dat het hoog tijd is dat ons land zich aan de afspraak met de NAVO gaat houden. “Dit had al jaren eerder moeten gebeuren, we zijn naïef geweest”, reageert een van de ondervraagden van het opiniepanel.

De roep van de kijkers om meer geld voor onze verdediging is een gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Volgens EenVandaag drukt dat ons met de neus op de feiten en laat het zien dat Nederland kwetsbaar is na jarenlange bezuinigingen.

Ook al voor de invasie bleek een meerderheid van de bevolking vóór de NAVO-norm. In 2018 was dat bijvoorbeeld 62 procent. De laatste jaren groeit het besef dat Nederland door de jaren heen te veel heeft bezuinigd op de krijgsmacht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Commandant landmacht spreekt thuisfront toe

In zijn maandelijkse videocolumn in het personeelsblad Landmacht richt commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen, zich dit keer tot het thuisfront van de militairen. In zijn bijna drie minuten durende video informeert hij familie en vrienden van de militairen, stelt ze gerust en roept ze op 'hun' militair te blijven steunen.

Generaal Wijnen spreekt met klem tegen dat de militairen worden ingezet om in Oekraïne tegen de Russen te vechten. “Daar is geen sprake van, want Oekraïne is geen lid van de NAVO.” Hij legt vervolgens uit dat de NAVO de lidstaten heeft gevraagd om zich voor te bereiden op de verdediging van het bondgenootschap. Hij benadrukt ook dat er geen concrete Russische dreiging is tegen Litouwen, waar Nederlandse militairen zijn gestationeerd als onderdeel van de enhanced Forward Presence-missie van de NAVO.

Wijnen vertelt het thuisfront wél dat het belangrijk is om met elkaar te praten over wat er nu gaande is. Ook legt hij uit dat de voorbereiding op de verdediging kan betekenen dat militairen op oefening gaan, over moeten werken of dat verlofdagen niet door kunnen gaan. Tot slot dringt hij eropaan dat het thuisfront hun militairen blijven steunen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Postume erkenning Ambonese veteranen

De gemeente Apeldoorn heeft besloten dat Ambonezen die deel uitmaakten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en in de gemeente Apeldoorn begraven liggen eeuwigdurend gratis grafrecht krijgen. De gemeenteraad nam die beslissing unaniem.

Op deze manier betuigt de Gelderse gemeente de oud-militairen postuum respect. In Apeldoorn liggen dertig Ambonese KNIL-militairen begraven. De meesten van hen woonden in het kamp in Vaassen dat in oktober 1976 met inzet van pantservoertuigen door de autoriteiten werd ontruimd. Ze maakten deel uit van de bijna dertienduizend Ambonezen van het KNIL die na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen.

In 2021 constateerde een grote groep burgemeesters dat de ontvangst en opvang van de Ambonezen destijds Nederland onwaardig was geweest en dat dit diepe sporen in de Ambonese gemeenschap heeft nagelaten. De stichting Maluku4Maluka zet zich in voor een postuum eerbetoon aan de Ambonese militairen. Er is inmiddels al een akkoord met twintig gemeenten over gratis grafrechten of de gesprekken daarover zijn in een afrondend stadium.

Bron: De Stentor

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Prinses Beatrix op bezoek bij marechaussee

Prinses Beatrix is dit jaar precies 65 jaar schutsvrouwe van de Koninklijke Marechaussee. Om dat te vieren bracht ze onlangs een bezoek aan het Opleidings-, Trainings-, en Kenniscentrum van de marechaussee in Apeldoorn.

Tijdens dit bezoek werd met collega’s gesproken, een fototentoonstelling bekeken en de prinses sprak met commandant luitenant-generaal Hans Leijtens over actuele ontwikkelingen. Denk aan de transitie naar informatiegestuurd optreden en de herziening van het stelsel bewaken en beveiligen.

Bij een gesprek met studenten en docenten kwam sociale innovatie aan de orde. Er werd onder meer ingegaan op nieuwe manieren van studeren en thema's als diversiteit en inclusiviteit. Het bijzondere bezoek werd afgerond met een gang langs de verschillende soorten materieel.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Dienstplichtwet bestaat honderd jaar

De Dienstplichtwet bestaat precies honderd jaar. Hoewel de opkomstplicht sinds 1996 is afgeschaft krijgt iedere zeventienjarige in Nederland nog steeds een brief waarin staat dat hij of zij staat ingeschreven voor de dienstplicht tot aan zijn 35e levensjaar. Die wet geldt sinds 2020 ook voor vrouwen.

Dit betekent overigens niet dat de krijgsmacht van het ene op het andere moment ineens over al die dienstplichtigen kan beschikken. Mocht het activeren van de opkomstplicht nodig zijn, dan duurt het jaren voor alles weer is opgetuigd.

Bron: Defensie

Duitsland investeert 100 miljard in verdediging

Tijdens een bijzondere vergadering van de Duitse Bondsdag heeft Bundeskanzler Olaf Scholz aangekondigd dat zijn land 100 miljard euro gaat investeren in Defensie.

Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf en instandhouding van modern materieel en een uitbreiding van het personeelsbestand. Daaronder valt de aanschaf en introductie van een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen en tanks.

Scholz zei in zijn toespraak onder meer: “Poetin wil een Russisch rijk stichten. We moeten ons daarom afvragen over welke militaire capaciteiten hij beschikt en welke capaciteiten wij nodig hebben om die bedreiging te ontkrachten. Zowel nu als in de toekomst.”

Verder gaf Scholz aan dat zijn land voortaan jaarlijks meer dan twee procent van het Bruto Binnenlands Product aan de krijgsmacht wil besteden. “Wij komen voortaan zonder aarzeling onze verplichtingen naar de NAVO na.”

Bron: Defensie. Foto: sergeant Cinthia Nijssen

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Staatssecretaris Van der Maat over achterstanden Defensie

Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zegt geschrokken te zijn van de achterstanden die hij bij werkbezoeken op de kazernes ziet. "Ik kom op plekken waarvan ik denk: jeetjemina, laten we onze mensen hier werken?", reageert hij in de Telegraaf.

Hij belooft beterschap: “Ik ga aan de slag om alle achterstanden weg te werken.” Volgens de bewindsman is dat een must. “Zorgen voor voldoende munitie, materieel en getraind personeel is nu meer dan ooit nodig. Onze NAVO-bondgenoten moeten op ons kunnen rekenen.”

Ten aanzien van het vastgoed is het concentreren van locaties de oplossing. Dat betekent dat defensiekazernes moet gaan sluiten, maar volgens Van der Maat is nog niet besloten om welke en hoeveel locaties het gaat. “Het hele programma kan wel tien tot vijftien jaar duren.”

Bron: Defensie