Tekst Kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Nog geen besluit over defensievastgoed

De krijgsmacht presenteert rond de zomer een toekomstplan voor het defensievastgoed. Een groot deel van kazernes, legeringsgebouwen, magazijnen en andere voorzieningen is zo sterk verouderd dat er moet worden vernieuwd, verduurzaamd en soms gesloopt. Maar daar zijn nog geen beslissingen over genomen.

Het ministerie van Defensie heeft in totaal zes miljoen vierkante meter vastgoed, verspreid over meer dan 450 locaties door het hele land. Uit een interdepartementaal onderzoek blijkt dat 35 tot 40 procent van het vastgoed gereduceerd moet worden om het betaalbaar te krijgen en te houden. Ook is het zaak om locaties te concentreren. Door gevechtseenheden en ondersteuning dichter bij elkaar in de buurt te laten werken kan de operationele inzetbaarheid worden verhoogd.

Defensie bevestigt dat sluiting een optie is voor de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft begrip voor de onrust die hierover in de provincie is ontstaan. "Defensie wil waar mogelijk regionaal concentreren, om zo een optimale werkplek te bieden voor militairen en burgermedewerkers. We streven ernaar de werkgelegenheid in de regio te behouden." De staatssecretaris heeft de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Assen gevraagd mee te denken. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Defensie en bonden praten weer

Op uitnodiging van staatssecretaris Christophe van der Maat praten Defensie en de bonden weer over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord.

Beide partijen hebben de ambitie uitgesproken om voor de zomer tot een resultaat te komen. Met het aantreden van een nieuw kabinet en het regeerakkoord zijn de omstandigheden om dat mogelijk te maken gewijzigd. De veranderingen ten opzichte van vorig jaar, toen er geen akkoord tot stand kwam, bieden voldoende perspectief om opnieuw om de tafel te gaan. Dat bleek deze week bij het zogenoemde sectoroverleg Defensie.

Zowel Defensie als de vakbonden vinden het belangrijk om het defensiepersoneel op korte termijn resultaten te laten zien op het gebied van loonontwikkeling en een nieuw loongebouw. Volgende week vinden de eerste verkennende gesprekken plaats over de onderwerpen die in een akkoord zouden moeten worden opgenomen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe 'look' voor KMar-voertuigen

De marechaussee krijgt nieuwe voertuigen die zijn voorzien van andere kleuren en 'striping'. De komende maanden worden de oude Opel Astra, Volkswagen Golf en Transporter vervangen door nieuwe Seat Ateca en Volkswagen Transporter 6.1.

Naar verwachting worden de nieuwe voertuigen voor de zomer afgeleverd. Het gaat om 74 Ateca’s, waarvan tien voor operationele doeleinden en tien voor de rijopleiding. Van de nieuwe uitvoering van de Transporter krijgt de marechaussee er 71 voor operationele doeleinden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Defensiehulp aan GGD stopt

De hulp van militairen aan verschillende GGD'en in ons land stopt per 1 maart. Afgelopen maanden hielpen zij de gezondheidsdiensten bij het vaccineren en testen op corona.

Momenteel helpen er nog enkele tientallen militairen op testlocaties en staan er nog circa 750 stand-by. Op het hoogtepunt waren dat er tweeduizend. Er wordt momenteel geen defensiepersoneel meer ingezet bij het vaccineren. Eerder gebeurde dat wel, met name tijdens de piek van de boostercampagne.

Per 1 maart verloopt de aanvraag van de GGD aan Defensie. De woordvoerder van het ministerie verwacht geen nieuwe aanvraag meer. Het is overigens nog steeds erg druk bij de GGD-teststraten vanwege het hoge aantal mensen dat wil weten of ze een coronabesmetting hebben opgelopen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

‘Proefzit’ voor defensieminister

Defensie is voor de kersverse minister Kajsa Ollongren nog wat onbekend terrein, maar tijdens verschillende werkbezoeken leert ze de krijgsmacht snel kennen. Bijvoorbeeld die aan Vliegbases Eindhoven en Volkel eerder deze maand.

Hier kreeg Ollongren een rondleiding en mocht ze een stukje meevliegen en proefzitten in een gloednieuwe F-35.

Bron: Defensie. Video: Paris Hidden

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Spaanse bolletjesslikker ‘last-minute’ gepakt

Op Eindhoven Airport heeft de marechaussee een 42-jarige Spanjaard aangehouden voor drugssmokkel. De man stond op het punt naar huis te vliegen, toen bij een controle  het vermoeden ontstond dat hij drugs bij zich had.

Na zijn aanhouding werd de man naar Schiphol gebracht. Daar bleek dat hij inderdaad tientallen bolletjes in zijn lichaam had met vermoedelijk cocaïne. De smokkelaar is aangehouden. Verdere onderzoek wordt gedaan door de marechaussee in Eindhoven, onder leiding van het Openbaar Ministerie Den Bosch.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Saluutschoten voor Queen Elizabeth

De Britse krijgsmacht heeft in Londen, Schotland, Wales en Noord-Ierland saluutschoten afgevuurd vanwege het troonsjubileum van de Britse koningin Elizabeth. Ze draagt de kroon inmiddels zeventig jaar.

In Londen werd het eerbetoon uitgevoerd door The King's Troop Royal Horse Artillery. Deze eenheid bestaat uit zes getrokken artilleriestukken uit de Eerste Wereldoorlog en 71 paarden. Deze saluutbatterij paradeerde langs Buckingham Palace naar een locatie in een van de koninklijke parken. Daar werden 41 saluutschoten afgevuurd. Het eerbetoon werd muzikaal opgeluisterd door het militaire orkest van de Britse landmacht.

In Schotland, Wales en Noord-Ierland was het aantal saluutschoten lager vanwege andere richtlijnen. 21 is normaal en wanneer de batterij verplaatst wordt naar een koninklijke locatie of in een koninklijk park, wordt het aantal schoten met twintig vermeerderd.

Het laatste eerbetoon van de strijdkrachten aan het adres van de royals vond plaats bij de Tower of London. Daar vuurden de saluutbatterijen 62 schoten af. En dat aantal vindt zijn oorsprong in 41 schoten vermeerderd met nog eens 21 om op die manier het respect en de loyaliteit van de Londense bevolking voor het staatshoofd te uiten.

Bron: British Army

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Detachement afgelost en Herinneringsmedaille uitgereikt

De negentig militairen van het C-130 Hercules detachement in Mali worden vanaf volgende week afgelost door een nieuwe lichting. Voor hun inzet kregen ze de Herinneringsmedaille VN-vredesoperaties.

De club in Mali levert ondersteuning aan de MINUSMA-missie met luchtvervoer van vracht en personen. De Hercules is afkomstig van 336 Squadron op Vliegbasis Eindhoven. Er zijn verder drie Nederlandse stafofficieren in Bamako, drie militairen bij de Duitse collega’s in Gao en drie politieagenten en één militair werken bij de politiecomponent binnen de missie.

Alle 14.000 blauwhelmen van MINUSMA staan onder commando van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Tijdens zijn verblijf in Mali levert ons land vijftien militairen extra aan de MINUSMA-staf.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Amerikanen voeren lange-afstandmissie uit

Twee F/A-18 Hornet jachtbommenwerpers van de Amerikaanse marine hebben deze week een lange-afstandsmissie uitgevoerd.

Ze stegen op van het vliegkampschip USS Abraham Lincoln in de Adriatische Zee en vlogen naar Riga in Letland. Een afstand van ongeveer 1.700 kilometer. Na in Riga een aanval te hebben gesimuleerd, vlogen de straaljagers terug naar hun carrier.

In totaal vlogen de beide vliegers dus zo'n 3.500 kilometer tijdens hun missie. Ze werden verschillende keren bijgetankt in de lucht door MRTT-tankers van de Multinational MRTT Unit op Vliegbasis Eindhoven en van de Franse luchtmacht, een Amerikaanse KC-135 en een Italiaanse KC-767. In Riga werden de beide F/A-18's naar hun doel 'gepraat' door Joint Terminal Attack Controllers van de NAVO (foto). Dat gebeurde in de buurt van de militaire basis Ãdazi. De vlucht werd uitgevoerd in het kader van de grote NAVO-oefening Neptune Strike '22.

Bron: NAVO.

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Landmacht oefent samen met politie

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade hebben vorige week samen met de politie een oefening gehouden in Steenwijk. De training was onderdeel van de opleiding voor het Korps Nationale Reserve (NATRES).

De cursisten werden geconfronteerd met typische zaken waar politieagenten geregeld tegenaan lopen. Bijvoorbeeld hoe op te treden als iemand over de rooie gaat in een overheidsinstelling. 

De oefening vond plaats in het gemeentehuis van Steenwijkerland. Volgens kapitein Jonas Driessen van de NATRES is het goed om zijn mensen te confronteren met andere situaties dan de gemiddelde NATRES-militair normaal tegenkomt in zijn of haar werk. “Onze mensen zijn vooral gericht op het bewaken en beveiligen van militaire objecten zoals kazernes. Op straat gelden er andere regels.”

Bovendien stelt Mathijs Hoogma, operationeel expert van de politie in Steenwijkerland, dat het goed is om te trainen vanwege de verschillen tussen Defensie en de politie. “Zo gebruiken we verschillende benamingen voor dingen en gaat de communicatie nog weleens lastig.”

Als het aan Hoogma en Driessen ligt wordt de training, die voor het eerst was, vaker georganiseerd.

Bron: De Stentor

x
Leestijd: 25 seconden

Complexe oefening Point Blank waardevol voor vliegers

Onder meer F-35's van de Nederlandse, Amerikaanse en Britse luchtmacht hebben in Engeland meegedaan aan de tweedaagse NAVO-oefening Point Blank 2022-1. De focus lag op complexe scenario's waarbij luchtgevechten centraal staan. Bij sommige vluchten waren er soms vijftig vliegtuigen tegelijkertijd in de lucht.

Het draaide vooral om moderne gevechtstoestellen van de vierde en vijfde generatie. Afgezien van de F-35's (vijfde generatie), deden ook F-15's van de Amerikaanse luchtmacht in Lakenheath mee.

De oefening is enkele jaren geleden bedacht door de 48ste Fighter Wing van de Amerikaanse luchtmacht en de Britse Royal Air Force en heeft tot doel vliegers te trainen in de strijd tegen vliegtuigen die gelijkwaardig zijn.

Bron: Britse luchtmacht