Tekst kapitein Jessica Bode
Foto archief Mediacentrum Defensie | video: adjudant Richard Frigge

Vijf jaar Nederlandse inzet in Baltische Staten en Polen

Ons land levert precies vijf jaar gevechtseenheden aan de NAVO-inzet enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. Dat lustrum werd deze week gevierd op de legerbasis in Rukla.

Het is begin 2017 als de landmacht voor het eerst afreist naar Litouwen om daar met de Noren en Duitsers de kern van de battlegroup te vormen. Het zijn deze landen die structureel een gevechtsteam naar het Baltische land sturen. Andere landen zoals België, Luxemburg en Tsjechië leveren op regelmatige basis militaire kracht.

Cyberaanvallen

De eFP werd destijds in het leven geroepen ter verdediging van de Europese oostgrens in de Baltische Staten en Polen. Aanleiding was de annexatie van de Krim door Rusland en grootschalige oefeningen aan de grens van het NAVO-verdragsgebied, die overigens nog altijd plaatsvinden. Ook voeren de Russen cyberaanvallen uit gericht tegen de Baltische Staten en verspreidt er onjuiste informatie. De NAVO-aanwezigheid moet de bevolking geruststellen en Rusland afschrikken: een aanval op hen betekent een aanval op de NAVO.

Rusland keert zich ondertussen steeds meer af van de internationale rechtsorde en president Vladimir Poetin breidt ‘zijn’ krijgsmacht verder uit. Daarom besloot ons kabinet eind vorig jaar om de deelname aan eFP met drie jaar te verlengen. Omdat het werk complexer is geworden, en de landmacht experimentele capaciteit wil inbrengen zoals robotisering en CBRN, wordt het maximaal in te zetten aantal Nederlandse militairen verhoogd van 270 naar 350.”

Monument

Bij de ceremonie in Litouwen waren onder andere defensieminister Kajsa Ollongren, Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim en voorzitter van het NAVO Militair Comité luitenant-admiraal Rob Bauer aanwezig. Op de kazerne in Rukla waar de battlegroup is gelegerd, vond een ceremonie plaats. Ook werd een monument onthuld. "Vijf jaar eFP is een mijlpaal, maar de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne leidt ook tot grote zorg en onrust. Onze aanwezigheid hier is dus defensief, maar ook meer dan ooit van groot belang.”

Bekijk hieronder de video:

Feiten en cijfers op een rij:

  • De eFP telt 4.600 militairen, verdeeld over vier multinationale Battle Groups in Polen, Estland, Letland en Litouwen.
  • De eerste drie Nederlandse lichtingen duurden drie maanden, daarna werden dat er zes.  
  • Er hebben inmiddels rond de drieduizend Nederlandse landmachters deelgenomen aan de battlegroup.
  • Er wordt afwisselend een gemotoriseerd gevechtsteam ingezet met Boxer wielvoertuigen van 13 Lichte Brigade en een gemechaniseerd gevechtsteam met CV90 rupsvoertuigen van 43 Gemechaniseerde Brigade.
  • Tijdens één van de rotaties werden Pantserhouwitsers 2000 gebruikt in Litouwen.
  • Halverwege vorig jaar leverde het 43e naast CV90’s ook Leopard 2A6-gevechtstanks.  
  • Voor deelname aan de eFP krijgen militairen geen veteranenstatus, maar wel een ‘herinneringsmedaille internationale missies’. Deze is in 2019 met terugwerkende kracht ingesteld.