Tekst kapitein Jessica Bode
Foto archief Mediacentrum Defensie

Waarom zijn die oefeningen noodzakelijk?

Een dof geluid in de verte. Licht gedreun alsof er heipalen worden geslagen. Het wordt harder. En harder.  Ineens begint ook het servies in de kast ook te rinkelen. En dan zoeft een gevechtsvliegtuig over. Zo laag, alsof je ‘m kunt aanraken. Laagvliegen, maar ook avondvliegen, is voor de luchtmacht essentieel. Ook deze week werd op verschillende locaties geoefend.

Zo hebben rondom de Leusderheijde en Etten-Leur inwoners de afgelopen week ongetwijfeld laagvliegende helikopters voorbij horen razen. Hier vonden de oefeningen Guardian Defender en Raven New 2022 gehouden. Voor omgeving Volkel staan er tot het einde van de maand avondvliegoefeningen op het programma. Net als laagvliegen is dit noodzakelijk om vaardigheden van onder andere vliegers op peil te houden.

Avond- en laagvliegen.

Bovendien vindt de daadwerkelijke inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen vaak plaats bij duisternis. Vanwege de vroeg invallende avond zijn onze wintermaanden perfect om dit te trainen. Tot en met 24 februari wordt hier met name geoefend op maandag tot en met donderdag tot elf uur ’s avonds. Op vrijdag is dat alleen overdag.

Het geluid en de trillingen zijn hinderlijk en het overvliegen maakt lawaai. Toch zijn deze trainingen onvermijdelijk. In de video leggen we uit waarom: