Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

IJskoud

Joshua J. Seybert legde op het Pittsburgh International Airport Air Reserve Station deze C-17 Globemaster van 758th Airlift Squadron vast. Het toestel deed vorige week mee aan een trainingsmissie vanaf de ijskoude thuisbasis in de staat Pennsylvania. Op de foto wordt de machine voor vertrek ge-preflight. Daarvoor staat pal voor de neus, bijna niet te zien, Master Sergeant Ron Toia. 

Stil?

Petty Officer 3rd Class Emily Bennet schoot vorige week aan boord van de USS Carl Vinson deze opname van een F/A-18F Super Hornet net voor take off. De aircraft carrier bevindt zich momenteel in de Stille Oceaan om operaties van de Amerikaanse Derde Vloot te ondersteunen.  

De Borbon

Het multi purpose fregat Zr.Ms. Van Amstel neemt momenteel deel aan de Standing NATO Maritime Group 1. De scheepsbemanning nam bij die gelegenheid een bijzondere foto van een rendez-vous op volle zee met het Spaanse geleidewapen fregat SPS Juan de Borbón. Grappig is dat de NH-90 boordhelikopter net op dat moment een scherp rondje boven de schepen draaide. 

Welkom

Sergeant Aaron Zwaal was erbij toen het Oceangoing Patrol Vessel Zr.Ms. Friesland onlangs de haven van Willemstad op Curaçao binnenliep. 

Grote jongens

Een ongebruikelijk en imposant beeld: drie vliegdekschepen naast elkaar. De Carrier Strike Groups (CSG), met USS Harry S. Truman, de ITS Cavour en de FS Charles de Gaulle, voeren in formatie over de Middellandse Zee. De schepen namen deel aan de NAVO-oefening Neptune Strike 22 van de Naval Striking and Support Forces NATO. Foto: U.S. Navy photo

Kat en muis

Vorige week onderschepte een Noorse F-35 een Russisch Mainstay-radarvliegtuig. Beide toestellen trokken condensstrepen die afstaken tegen de fraai gekleurde Scandinavische lucht. Het onderscheppen van Russische toestellen is voor de Noren verworden tot een vaak voorkomend kat-en-muisspel. De foto is van de Noorse luchtmacht.

Interessant

Optreden in het hogere geweldsspectrum, zoals tijdens de avondklokrellen vorig jaar, vraagt om een professionele training. Adjudant van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee Peter Ham brengt met deze interessante foto onder de aandacht dat zijn collega’s van het Team Bewaken en Beveiligen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Enige echte

Sergeant-majoor Theo van den Boomen kon het niet laten om de J-197 tijdens het nachtvliegen te vereeuwigen. Een beetje trots is de medewerker van het bedrijfsbureau van 312 Squadron op de mooie jubileumstaart. Die werd erop geschilderd vanwege het zeventigjarig bestaan van het enige overgebleven Nederlandse F-16 squadron.  

Vier van zes

Manolito Jaarsma van Phantom Aviation knipte onlangs op Volkel vier van de zes Belgische F-16’s, afkomstig van 31 Smaldeel, 10 Wing. De toestellen weken uit naar Nederland vanwege dichte mist op thuisbasis Kleine-Brogel. De F-16 met de mooie beschildering is de X-Tiger. Deze machine kreeg vorig jaar dit kleurenschema.