Tekst Kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: 45 seconden

Historie te koop

Voor het lieve sommetje van 5,3 miljoen euro kunt u zomaar in het bezit komen van een heuse Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog.

Het is ook niet zomaar een toestel dat te koop staat bij The Aircraft Sales Co in Engeland. De in tien jaar gerenoveerde Mark IX MH145 is voor 95 procent compleet met originele onderdelen.

Deze Spitfire koos in 1943 het luchtruim als 'chaperonne' van een squadron bommenwerpers boven Frankrijk. Tijdens die eerste vlucht werd al een Duitse Focke Wulf-190, toen gekenmerkt als het beste jachtvliegtuig, neergehaald. Of dat niet genoeg is, heeft het toestel ook nog een filmcarrière achter de rug. Ze is onder meer te zien in films als The Longest Day (1962) en The Battle of Britain (1969). Op de foto trouwens een formatie van vier Spitfires van het Nederlandse 322 Dutch Squadron.

Bron: Forces.net

x
Leestijd: 30 seconden

Defensie akkoord met bewaking van rechtbank Amsterdam-Osdorp

Defensie gaat helpen bij de beveiliging en bewaking van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De kersverse defensieminister Kajsa Ollongren ging dinsdag akkoord met het verzoek van burgemeester Femke Halsema.

De bewapende militairen worden vanaf 1 maart ingezet en werken dan onder leiding van de politie. Ze zijn speciaal opgeleid voor taken als beveiliging en bewaking. De hulp moet de hoge druk op politie en Koninklijke Marechaussee verminderen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 60 seconden

Penning van en voor militaire gehandicaptensport

Het Militair Revalidatiecentrum (MRC) en het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) hebben zaterdag de eerste legpenningen Gehandicaptensport Defensie gekregen. Beide instituten zetten zich al jaren in voor alle militaire oorlogs- en dienstslachtoffers.

Het MRC biedt die ondersteuning trouwens al bijna 75 jaar. Eind jaren 40 deden de eerste vier Nederlandse gehandicapte sporters mee aan de Stoke Mandeville Games in Engeland, de voorloper van wat nu de Paralympics zijn.

MRC-directeur kolonel Léon Jans en directeur NLVi brigadegeneraal Paul Hoefsloot (links) namen de speciale munten 001 en 002 in ontvangst tijdens een training van het Nederlands Invictusteam in Doorn.

De legpenning, die werd uitgereikt door chef de mission van de Nederlandse Invictusploeg kolonel der mariniers Stefan Nommensen, is nieuw binnen de Gehandicaptensport Defensie. Het logo bestaat uit een Griffioen en staat voor kracht, moed en zelfleiderschap. Elementen die nodig zijn om weer vooruit te komen nadat een militair gewond is geraakt. Het credo is, ‘Op eigen kracht en met moed’. In de rand van de legpenning staat deze tekst in het Engels vermeld. Tussen de woorden is een ster geponst. Deze staan voor overleden collegae, zodat ze nooit worden vergeten.

Bron: Defensie. Foto: sergeant Cinthia Nijssen

x
Leestijd: 45 seconden

F-35 verongelukt in Zuid-Chinese Zee

Bij een ongeval op vliegkampschip USS Carl Vinson is afgelopen maandag een F-35C van de Amerikaanse marine bij de landing verloren gegaan. Het toestel belandde in de Zuid-Chinese Zee, de vlieger redde zich met zijn schietstoel. Aan boord van het vliegkampschip raakten zeven opvarenden gewond. 

De vlieger werd uit zee opgepikt door een helikopter, hij is in orde. Drie van de gewonde opvarenden zijn voor medische zorg overgebracht naar een ziekenhuis in de Filipijnen. Hun toestand is stabiel. De vier anderen werden aan boord van het schip verzorgd. Drie zijn inmiddels ontslagen uit de ziekenboeg. Het ongeval wordt onderzocht.  

De USS Carl Vinson en haar escorte begon afgelopen weekend, samen met vliegkampschip USS Abraham Lincoln,  met routineoefeningen in de Zuid-Chinese Zee. De F-35C is een versie van de F-35 die speciaal is toegerust voor operaties vanaf vliegkampschepen.

Bron: Amerikaanse marine

x
Leestijd: 25 seconden

Bom van 500 kilo geruimd voor kust Zandvoort

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft drie kilometer voor de Zandvoortse kust een vijfhonderd kilo zware Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Dat zorgde voor een knal en trillingen die kilometers verderop nog te horen en voelen waren.

De SC 500 werd zondag gevonden en gemeld bij de kustwacht. De EOD stelde dinsdag vast om wat voor projectiel het ging en uiteindelijk werd het explosief geruimd op vijftien meter diepte.

Voor de kust van Zandvoort is momenteel een bedrijf bezig om oude munitie uit de Tweede Wereldoorlog op te sporen en op te ruimen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 50 seconden

Nederlandse militairen Litouwen afgelost

In Litouwen zijn voertuigen en ander materieel aangekomen voor de elfde Nederlandse rotatie van de NATO-missie enhanced Forward Presence (eFP).

Zoals gebruikelijk zorgden Movcon-specialisten van de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie voor het veilig uit- en inladen van het schip. Het materiaal van de vorige rotatie is weer mee terug. Waaronder de Duits-Nederlandse Leopard-tanks, die voor het eerst sinds jaren weer furore maakten.

Het personeel van deze rotatie werd naar Eindhoven overgevlogen. De mannen en vrouwen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte maken plaats voor collega's van 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

De Nederlandse militairen in Litouwen dragen samen met buitenlandse collega's bij aan de verdediging van de Baltische Staten en Polen. De NAVO heeft in de betrokken regio vier zogenoemde battle groups. Niet alleen ter geruststelling van de bevolking, maar ook om een duidelijk signaal af te geven aan Rusland. De battle group waar Nederland bij is ingedeeld staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 35 seconden

Verstekeling op Schiphol

De marechaussee heeft afgelopen zondag op Schiphol een 22-jarige Keniaan aangetroffen in de neuswielkast van een vrachtvliegtuig uit Zuid-Afrika. De man maakt het naar omstandigheden goed.

Het is bijzonder dat iemand een dergelijke vlucht overleeft, omdat op grote hoogte de zuurstof ijl wordt en de temperatuur daalt tot tientallen graden onder nul. Toen bleek dat de onderkoelde man nog ademde is hij naar het ziekenhuis gebracht. Nadat hij bijgekomen was heeft hij asiel aangevraagd.

De marechaussee stelt een nader onderzoek in naar de reden waarom de man zo reisde, of er sprake is van mensensmokkel en waar hij aan boord is geklommen. Het toestel kwam zoals gezegd uit Zuid-Afrika en maakte een tussenlanding in Nairobi in Kenia. Het vermoeden bestaat dat hij daar is 'opgestapt'.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 25 seconden

KMar neemt wapens in beslag

Bij een controle op de A12 bij Zevenaar heeft de Koninklijke Marechaussee twee mannen aangehouden die onder meer verschillende vuurwapens bij zich hadden.  

Bij het onderzoek werd ook vastgesteld dat de 39-jarige bestuurder onder invloed was van drugs en rondreed zonder geldig rijbewijs. Nadat de bijrijder (39) uit de auto stapte met een mes in z’n hand werden de personen gefouilleerd en het voertuig doorzocht. Daarbij werden drugs, meerdere handvuurwapens en een semi-automatisch geweer aangetroffen. Beide inzittenden zijn aangehouden en het onderzoek is overgedragen aan de politie Zevenaar.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 35 seconden

Russen niet welkom in Ierse Zee

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken heeft Rusland medegedeeld dat hun vloot niet welkom is in de internationale wateren van de Ierse Zee.

Rusland kondigde vorige week marine-oefeningen aan op tal van plaatsen in de wereld. Volgens Ierland is dat op dit moment geen goed idee omdat de spanningen, die toch al hoog zijn, zo verder oplopen.

Hoewel Ierland niet in staat is om de Russische oefeningen te verhinderen, is de Russische ambassadeur wel duidelijk gemaakt dat ze niet welkom zijn.

Het gebied waar het om gaat ligt ongeveer 250 kilometer van de Ierse kust. Dat is binnen de zogenoemde exclusieve economische zone van Ierland en het door Ierland gecontroleerde luchtruim. De minister verwacht dat als de oefening doorgaat, tal van vluchten moeten worden omgeleid. Ierland is neutraal en maakt geen deel uit van de NAVO.

Bron: BBC

x
Leestijd: 80 seconden

CDS Eichelsheim kritisch over demonstraties in uniform

In zijn weblog heeft Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim stelling genomen over hen die in uniform deelnemen aan coronademonstraties. Volgens de hoogste militair straalt dit negatief af op de hele krijgsmacht. Ook veel defensiecollega's en veteranen zouden het afkeuren.

Eichelsheim maakt duidelijk dat het hem niet om het recht op demonstreren gaat. “Als mens en militair sta ik er vierkant achter dat je mag zeggen wat je vindt en je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn. Het beschermen van onze vrije samenleving en open democratie is niet voor niets een belangrijke taak van Defensie.”

Maar hij heeft geen begrip voor veteranen die bij demonstraties misbruik maken van het uniform. Hij wijst erop dat de ordehandhaving bij demonstraties een taak is van de politie en niet van goed bedoelende veteranen die een buffer willen vormen tussen demonstranten en politie om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Volgens Eichelsheim werkt het optreden van de oud-militairen eerder verwarrend of zelfs escalerend. Ook benadrukt hij dat er geen band is tussen de groep die in uniform demonstreert en de krijgsmacht. “Militairen zijn bij hun optreden neutraal en mengen zich niet in het publieke debat. Veteranen hebben het recht om in vrijheid te demonstreren, maar maak geen misbruik van de militaire status. Dit gaat ten koste van (oud-)collega's en de uitstraling van de krijgsmacht.”

Bron: Defensie